Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Urheilualan työllisyyden kasvu EU:ssa 10.9 prosenttia vuonna 2022

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Vuonna 2022 urheilualalla työskenteli 1.51 miljoonaa ihmistä EU, mikä on 0.8 % kokonaismäärästä työllisyys. Tämä merkitsee 10.9 prosentin kasvua urheilualan työllisten määrässä vuoteen 2021 verrattuna (1.36 miljoonaa). Urheilusektoriin kuuluvat taloudelliset toiminnot ja ammatit, kuten urheilujoukkueissa ja -seuroissa, valmentajat, itsenäiset urheilijat, kuntokeskukset sekä urheilutapahtumien edistämiseen ja johtamiseen liittyvät toimet.

EU-maista eniten urheilun parissa työskentelevien osuus oli Ruotsissa (1.4 % kokonaistyöllisyydestä), seuraavina ovat Suomi, Tanska (molemmat 1.2 %), Espanja ja Ranska (molemmat 1.1 %). Sen sijaan urheilualalla työllisten osuudet olivat alhaisimmat Romaniassa (0.2 % kokonaistyöllisyydestä), Bulgariassa (0.3 %), Puolassa ja Slovakiassa (molemmat 0.4 %) sekä Kroatiassa ja Liettuassa (molemmat 0.5 %).

Pylväskaavio: Urheilualan työllisyys osuus kokonaistyöllisyydestä, 2022 (% kokonaistyöllisyydestä)

Lähdetietojoukko: sprt_emp_sex

Urheilualalla työskentelee enemmän miehiä kuin naisia

Urheilualan työllisyydessä miehiä oli enemmän kuin naisia ​​(55 prosenttia ja 45 prosenttia), mikä johti hieman suurempaan sukupuolten väliseen työllisyyseroon verrattuna kokonaistyöllisyyteen (vastaavasti 54 prosenttia ja 46 prosenttia). 

Infografiikka: Urheilun työllisyys EU:ssa, 2022 (% kokonaismäärästä)

Lähdetietojoukko: sprt_emp_sex, sprt_emp_age, sprt_emp_edu

Yli kolmannes urheilussa työskentelevistä on 15-29-vuotiaita

Mainos

Urheilualan työllisyys eroaa ikäryhmittäin kokonaistyöllisyydestä. Yli kolmannes (35 %) urheilussa työskentelevistä oli 15–29-vuotiaita, mikä on yli kaksinkertainen osuus kokonaistyöllisyydestä (17 %) vuonna 2022. 

Eniten urheilijoita työllisti 30-64-vuotiaiden ikäryhmässä, 62 % kaikista urheilutyöntekijöistä, mikä on 18 vuotta. prosenttiyksikköä (pp) pienempi kuin raportoitu osuus kokonaistyöllisyydestä (80 %). Yli 65-vuotiaiden osuus oli 3 % sekä urheilualalla että kokonaistyöllisyydestä.

Lähes puolella urheilussa työskentelevistä on keskitasoinen koulutus

Lähes puolella (46 %) urheilualan työllisistä oli keskitasoinen koulutus.International Standard Classification of Education (ISCED) tasot 3-4, jota seuraa korkeamman (korkea-asteen) koulutuksen saaneet (ISCED-tasot 5–8) lähes 40 prosentilla, mikä on 2.4 prosenttiyksikköä korkeampi urheilussa kuin kokonaistyöllisyydessä. Alemman koulutuksen (ISCED-tasot 0–2) suorittaneiden osuus urheilun työllisyydestä oli 14 prosenttia. 

Lisätietoja

Metodologiset huomautukset

  • Työllisyys urheilussa sisältää urheiluun liittyvät ammatit urheilualalla, esim. ammattiurheilijat, ammattivalmentajat kuntokeskuksissa, urheilualan ulkopuoliset ammatit, esim. kuntokeskusten vastaanottovirkailijat, ja urheiluun liittyvät työt urheilusektorin ulkopuolella, esim. kouluurheilu ohjaajia.
  • Uusi menetelmä vuodesta 2021 EU:n työvoimatutkimus
  • Kroatia: alhainen luotettavuus vuonna 2022.
  • Ranska ja Espanja: 2021–2022 määritelmä eroaa (katso työvoimatutkimuksen metodologia metadata)

Jos sinulla on kysyttävää, käy osoitteessa ottaa meihin yhteyttä sivu.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa