Liity verkostomme!

Kazakstan

Hallitsevan puolueen laaja voitto Kazakstanin vaaleissa vahvistettiin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstanin keskusvaalilautakunta on vahvistanut Amanat-puolueen ylivoimaisen voiton. Viisi muuta puoluetta on myös edustettuna maan parlamentin alahuoneessa, Mazhilisissä, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Se oli tulos, joka oikeuttaa paitsi poistumisvaalien lisäksi myös presidentti Kassym-Jomart Tokajevin päätöksen ehdottaa lisää valtuuksia uudelle parlamentille (kansanäänestyksessä) ja järjestää ennenaikaiset vaalit. Voittaja 54 prosentilla äänistä on Amanat (Sitoutuminen) -puolue, jota hän johti, vaikka uusi perustuslaki asettaa presidentin puoluepolitiikan edelle.

Toisen sijan 11 prosentilla on noussut sosiaalidemokraattinen Auyl People's Democratic Party, mikä viittaa siihen, että uudessa parlamentissa käydään poliittista keskustelua enemmän uudistuksen tahdista kuin sen suunnasta. Vastikään perustettu Respublica-puolue, joka kannattaa voimakkaasti taloudellista ja sosiaalista uudistusta, sijoittui kolmanneksi lähes 9 prosentilla äänistä.

Aq jol -demokraattinen puolue, kansanpuolue ja kansallissosiaalidemokraattinen puolue ovat myös ylittäneet 5 prosentin kynnyksen edustukselle Mazhilisissä. Vihreä puolue Baytaq ei päässyt rajan yli runsaan kahden prosentin kannalla. Poliittista kampanjointia ja puolueiden muodostamista koskevien sääntöjen vapauttamisesta huolimatta äänestysprosentti oli hieman yli 2 %, mikä putosi 54 prosenttiin suurimmassa kaupungissa Almatyssa.

Euroopan unionin ulkosuhdehallinnon tiedottaja totesi tuloksiin EU:n täyden tukensa meneillään olevien muutosten toimeenpanolle Kazakstanissa. EU korosti uusien poliittisten ja sosioekonomisten uudistusten merkitystä ja lisäsi, että kestävien demokraattisten instituutioiden ja vahvan kansalaisyhteiskunnan rakentaminen ovat keskeisiä askeleita osallistavamman ja demokraattisemman Kazakstanin suuntaan.

Paikalla oli 793 tarkkailijaa 12 kansainvälisestä organisaatiosta ja 41 maasta. "Kilpailun lisääntyminen erityisesti itseään ehdokkaiden kanssa on merkittävä kehitysaskel", totesivat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen tarkkailijat.

Portugalin kansanedustaja Pedro Roque Oliveira sanoi, että "Kazakstan, maa, joka ylläpitää demokratian tunnuspiirteitä, kuten oikeusvaltiota, vahvaa oppositiota ja edustuksellista hallitusta, voisi toimia esimerkkinä alueelle". Vaalit olivat viimeinen julkinen äänestys poliittisessa uudistussyklissä, joka alkoi kansanäänestyksellä ja presidentinvaaleilla viime vuonna ja sitten senaatinvaaleilla aiemmin tänä vuonna.

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa