Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstan pyrkii palauttamaan laittomasti nostetut varat

SHARE:

Julkaistu

on

Ei niin kauan sitten Kazakstanin johto tarjosi kansalle uuden konseptin nimeltä "New Kazakhstan".

Suurin ero "Uuden Kazakstanin" ja "Vanhan" välillä on avoin vuoropuhelu yhteiskunnan kanssa, julkishallinnon avoimuuden lisääminen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden varmistaminen muun muassa jakamalla maan omaisuutta rehellisesti uudelleen ihmisten hyväksi.

"Vanhassa" Kazakstanissa tässä oli suoraan sanottuna ongelmia.

Vuonna 2019 virallisten tietojen mukaan vain 162 ihmistä hallitsi täysin puolta tämän Keski-Aasian maan varallisuudesta. Suurin osa tästä omaisuudesta oli tuolloin offshore-alueella Genevessä, Lontoossa, New Yorkissa, Pariisissa ja muissa globaaleissa rahoituskeskuksissa.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev kehotti hallitusta laatimaan suunnitelman näiden omaisuuserien palauttamiseksi mahdollisimman pian.

Tuolloin eri arvioiden mukaan, mukaan lukien kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön "Tax Justice Network" mukaan, Kazakstanista nostetun pääoman määrä oli 160 miljardia dollaria.

Kyllä, juuri sen verran vietiin laittomasti maasta 25 vuoden aikana.

Mainos

Näiden rahojen takaisin saamiseksi Kazakstan kokosi viipymättä erityisen komission pääoman palauttamisesta ulkomailta ja toimenpiteiden vahvistamisesta varojen ulosvirtauksen estämiseksi maasta. Sen edustajat aloittivat välittömästi aktiivisen työskentelyn sen parissa.

Vain 6 kuukaudessa 2022 virallisten tietojen mukaan noin 1.5 miljardia dollaria palautettiin Kazakstanille. Lisäksi palautettiin 398 tuhatta hehtaaria yli 15 miljoonan dollarin arvoista maata sekä yli 600 hehtaaria rautateitä, mikä mahdollisti tariffien alentamisen.

Yleisesti ottaen Kazakstan aikoo käyttää palautettuja varoja ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävien hankkeiden rahoittamiseen. Nyt yhteiskunnassa käydään aktiivista keskustelua siitä, miten ja mihin nämä rahat käytetään.

Sillä välin laittomasti nostettujen varojen palautuspalkkio on juuri nyt kansainvälisen yhteenoton keskipisteessä toisesta tärkeästä omaisuudesta – Kazakstanin toissijaisen Jusan-pankin resursseista, joita sen osakkeenomistajat ja entinen johto yrittävät vetää pois. ulkomaisille lainkäyttöalueille.

Paradoksi on, että tämä pankki on edelleen olemassa vain valtion taloudellisen tuen ansiosta, joka on kazakstanilaisten veronmaksajien omistamia miljoonia dollareita.

Kazakstanin viranomaiset ovat ymmärtäneet, että pankkien konkurssit voivat aiheuttaa sosiaalisia jännitteitä, ja ne ovat viime vuosina ajoittain tukeneet heikkoja rahoituslaitoksia, mukaan lukien "Jusan"-pankki.

Vuodesta 2017 lähtien yli 11.5 miljardia dollaria on käytetty Kazakstanin toisen tason pankkien tukemiseen. Näistä yli 3 miljardia dollaria sai "Jusan". Näillä perusteilla Kazakstanin viranomaiset näyttävät puolustelevan erittäin järkevästi näitä resursseja.

Tämän pankin tarina on vain yksi jakso suuresta varojen palautuskampanjasta, jota Kazakstanin viranomaiset aikovat jatkaa. Korruptio ja sosiaalinen epäoikeudenmukaisuus ovat pitkään horjuttaneet demokratian perustaa Kazakstanissa, tuhonneet yleisön luottamuksen instituutioihin, luoneet epätasa-arvoiset edellytykset liiketoiminnalle ja johtaneet taloudellisiin ongelmiin.

Kuten Kazakstanin viranomaiset perustellusti odottavat, laittomasti nostettujen varojen palauttaminen ja korruption torjunta kaikilla tasoilla mahdollistavat maan kansainvälisen imagonsa parantamisen, uusien ulkomaisten investointien houkuttelemisen ja talouden vakauden lisäämisen.

Kaikki nämä ovat tällaisten muutosten luonnollisia seurauksia. Mutta tässä on tärkeää ymmärtää, että tämä tarina ei lopulta ole vain eikä edes niinkään rahasta.

Presidentti K.Tokajevin taistelu maan varastettujen rikkauksien palauttamisesta on rohkean poliittisen tahdon osoitus ja vakava signaali, ulkoinen ja sisäinen. Maa osoittaa kansainvälisille kumppaneilleen, että se on todella sitoutunut korruption torjuntaan, avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Kazakstanin presidentti tekee maan sisällä selväksi valtiolle ja liike-elämän eliitille, että hän asettaa ajatukset väestön sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta henkilökohtaisten etujen edelle.

Kazakstanille tällainen julkishallinnon paradigma on erittäin epätavallinen ilmiö. Sitä ei hyväksytty sillä tavalla. 

Kazakstan näyttää mielenkiintoisen ja rohkean esimerkin, perustan, jolle todella uusi ja vauras valtio voidaan rakentaa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa