Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin hallitseva puolue sai 54 prosenttia äänistä ennenaikaisissa vaaleissa

SHARE:

Julkaistu

on

Kazakstanin hallitseva Amanat-puolue sai 53.9 % äänistä nopeassa parlamenttiäänestyksessä, viralliset tiedot osoittivat maanantaina (20. maaliskuuta). Tämä antoi presidentti Kassym Jomart Tokajeville mandaatin uudistaa öljyrikas maa hänen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteidensa mukaisesti.

Vaikka oppositiopuolueet eivät olleet edustettuina sunnuntain vaaleissa, lännen kritiikki oli tavallista lievempää, kun Eurooppa ja Amerikka pyrkivät vahvistamaan Moskovan hyökkäyksen jälkeen horjuneita suhteita Venäjän naapureihin.

Etyjin tarkkailijat totesivat, että ennen äänestystä toteutetut uudistukset vastasivat joihinkin Etyjin aikaisempiin suosituksiin ja tarjosivat "enemmän valinnanvaraa äänestäjille", mutta lisämuutoksia tarvitaan.

Yksikään oppositiopuolue ei päässyt rekisteröitymään ennen vaaleja huolimatta rekisteröintivaatimusten, kuten vaadittujen allekirjoitusten lukumäärän ja alkuperän, muodollisesta lievennyksestä.

Ainakin yksi oppositioryhmä väitti, että hallitus on tarkoituksella evännyt sen rekisteröinnin.

Kazakstanin viranomaiset sanoivat, että ETYJ havaitsi molemmat myönteisiä ja huolestuttavia muutoksia. Tämä rohkaisi heitä pyrkimään suurempaan demokratiaan.

"Tällaiset kommentit ovat tärkeitä myös näiden vaalien geopoliittisen taustan ja ennennäkemättömien jännitteiden vuoksi, joita alueella ja maailmassa on ollut viime vuodesta", sanoi nimettömänä pysyttelevä virkamies, koska heillä ei ollut lupaa puhua julkisesti.

Alakamarin valinta täydentää Keski-Aasian poliittisen eliitin järkytyksen. Kaikki alkoi siitä, että Tokajevin entinen isänmaallinen ja edeltäjä Nursultan Nagajev joutui eroamaan vuoden 2021 alussa väkivaltaisten levottomuuksien keskellä.

Mainos

Tokajev (69) on sittemmin luvannut varmistaa vaurauden oikeudenmukaisemman jakautumisen suuressa, mutta harvaan asutussa maassaan, jossa on runsaasti mineraaleja ja hiilivetyjä.

Venäjä, keskeinen poliittinen toimija Keski-Aasian alueella ja Kazakstanin suurin kauppakumppani, toivotti Tokajevin vaalituloksen tervetulleeksi hänen taloudellisten ja poliittisten uudistustensa tukena.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi: "Vahvistamme periaatteessa sitoutumisemme Venäjän ja Kazakstanin monitahoisen yhteistyön edelleen vahvistamiseen parlamentaarisen järjestelmän kautta."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa