Liity verkostomme!

ruoka

Kasvavien jännitteiden edessä EU:n on löydettävä nopeat vastaukset erimielisyyteen aiheuttaviin maatalous-elintarvikekysymyksiin

SHARE:

Julkaistu

on

5. syyskuuta espanjalaiset maanviljelijät Etelä-Andalusian alueelta koolle massiiviseen mielenosoitukseen Córdobassa ilmaistakseen turhautumisensa EU:n tiukkaan ilmastopolitiikkaan. Iberialaiset maanviljelijät, jotka kamppailevat jo kahden rankaisevan vuoden jyrkän inflaation, tuotantokustannusten ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien tappioiden kanssa, ovat äskettäin tuominneet Brysselin vihreän maatalouden lähestymistavan: "täysin vailla kosketusta” todellisilla todellisuuksilla.

Samanaikaisesti a kokous blokin maatalousministereistä samassa kaupungissa, heidän mielenosoituksensa tuskin putoa kuuroille korville. Lisäksi tämä Andalusian kansannousu on viimeisin viime kuukausina koko blokissa pyyhkäistyjen mielenosoitusten sarjassa, jossa on poliittisesti vaikuttavia maanviljelijöitä Alankomaat, Puola, ja laajemmalla KIE-alueella EU:n ja sisäpolitiikan epäonnistumisia vastaan.

Useilla polarisoituvilla maatalousrintamilla tehtyjen vaikeiden vuoden lopun päätösten edessä Brysselin on löydettävä nopeita kompromisseja, jotka hyödyttävät sekä maanviljelijöitä että ympäristöä samalla kun vaalitaan laajempaa lohkon laajuista yhtenäisyyttä.

Vihreän viljelyn vapautus herättää aaltoja

Kesällä kestävää viljelyä poikkeukset ovat nousseet erittäin herkäksi kiistakohdaksi. Vaikka Euroopan komissio myönsi maanviljelijöille tilapäistä joustoa tiettyihin ympäristömääräyksiin vuosina 2022 ja 2023 Ukrainan sodan ja elintarviketurvapelkojen keskellä, näiden poikkeusten tulevaisuus on nyt vaakalaudalla.

Latvian johtama jäsenmaiden koalitio, johon kuuluvat Liettua, Tšekki, Viro, Suomi, Unkari ja Puola, käynnisti lobbaus kesäkuun lopulla ponnisteluja vuoden 2024 pidennyksen saavuttamiseksi, erityisesti kun otetaan huomioon "huomattavia sadon menetyksiä” ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden seurauksena.

EU:n maatalouskomissaarilla Janusz Wojciechowskilla on kuitenkin muita ajatuksia. kertominen Euroopan parlamentin jäsenet totesivat 31. elokuuta, että komissio "ei ole ajatellut jatkamista, koska markkinatilanne on muuttunut". Ottaen huomioon kesän äärimmäiset säät sekä Venäjän heinäkuun poistua Mustanmeren viljasopimuksesta ja drone-lakot Ukrainan viljasatamissa Brysselin optimistiselta vaikuttavat näkymät ovat hämmentäviä.

Kuten komission virkamies on tehnyt tunnustettu, "ikkuna sulkeutuu päätöksen tekemiseksi" ennen ratkaisevaa talven istutuskautta. Lopullisella päätöksellä odotettu EU:n on lähiviikkoina tehtävä oikea valinta elintarviketurvan ja viljelijöiden elinkelpoisuuden kannalta.

Mainos

Koko lohkon laajuinen elintarvikeetiketti osuu seinään

Vihreiden poikkeusten laajennuksen lisäksi kello tikittää myös komission koko ryhmittymän laajuista FOP-ravintosisältöä. etiketti. Alun perin vuoden 2022 lopulle suunniteltu EU:n toimeenpanovallan ehdotus oli myöhässä vuoteen 2023, kun jäsenvaltioiden välillä ei ole yksimielisyyttä.

Ranskan tukema Nutri pisteet on ollut kiistanalaisin, ja se on kohdannut voimakasta vastustusta ryhmältä, johon kuuluu Tšekki, Kreikka ja Unkari, kun taas kansalliset kilpailuviranomaiset Romania ja Italia ovat kieltäneet etiketin. Puola saattaa pian seurata esimerkkiä; elokuun lopulla Puolan maatalousalan järjestön puheenjohtaja Jacek Zarzecki, virallisesti pyydetty kilpailututkimus Nutri-Scoren vaikutuksista kuluttajiin ja paikallisiin tuotteisiin.

Keskustelun ytimessä on Nutri-Scoren algoritmi, joka luokittelee ruoka- ja juomatuotteet asteikolla "vihreä A" - "punainen E" sokeri-, suola- ja rasvapitoisuuden perusteella, jättäen monet perinteiset eurooppalaiset maito- ja lihatuotteet epäoikeudenmukaisesti. negatiiviset pisteet. Zarzecki on aivan oikein korostettuna että algoritmi ei "ottaa huomioon" näiden luonnollisten, yhdestä ainesosasta koostuvien tuotteiden laajempia makroravinteita ja ruokavalion etuja, samalla kun se edistää "ultraprosessoituja elintarvikkeita", kuten "vihreää A" Chokapic viljaa.

Syyskuun 1. päivänä tieteellisten todisteiden lisääntyessä ultraprosessoitujen elintarvikkeiden terveysriskeistä Nutri-Scoren tutkimusryhmä ehdotti uusi muotoilu "ultraprosessoitu ruoka" -varoitus. Tämä kosmeettinen lisäys ei kuitenkaan ratkaise algoritmin perustavanlaatuisia puutteita – jos "ultraprosessoiduksi" merkitty tuote saa silti arvosanan "A" tai "B", kun taas luonnontuotteet saavat arvosanat "D" ja "E", miten kuluttajien pitäisi tehdä tietoisia valintoja?

Kun maanviljelijöiden taloudellinen elinkelpoisuus ja kansalaisten terveys ovat vaarassa, Bryssel ei saa antaa kasvavan paineen vapauttaa FOP-ehdotus olla Nutri-Scoren eduksi.

Ukrainan viljasaaga leimahtaa

Samaan aikaan komissioon kohdistuu paineita ratkaista Ukrainan ja EU:n rajamaiden välinen maanviljelijäkiista.

Toukokuussa Bryssel suostui väliaikaiset kiellot Ukrainan viljaa Puolassa, Unkarissa, Slovakiassa, Romaniassa ja Bulgariassa sen jälkeen, kun nämä maat olivat yksipuolisesti estäneet Kiovan halvan maatalousviennin virtaukset, jotka virtasivat blokkiin EU:n tullivapaiden "solidaarisuusreittien" kautta, koska niillä on tuhoisa vaikutus paikallisiin hintoihin. Jo kesäkuussa pidennettyjen kieltojen on nyt määrä päättyä 15. syyskuuta, mikä on komission mukaan lopullinen vaiheittaista poistamista koskeva kohta.

Siitä huolimatta Keski- ja Itä-Euroopan (CEE) maat ovat työntää kovaa vuoden lopun pidennys suojellakseen heidän ahdistettuja maanviljelijöitään Ukrainan viljan viennin todennäköiseltä kasvulta Mustanmeren romahduksen seurauksena – Kiovalla on kiihkeästi mahdollisuus hylätty. Mutaavat vedet EU:n raskassarjat Saksa ja Ranska ilmaistuna yhtenäismarkkinahuolet KIE-kiellon pidentämisestä, kun taas maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski, joka on Puolan kansalainen, poikkesi komission viralliselta linjalta 31. elokuuta ja teki roiston. soittaa vuoden lopun pidennystä varten.

Ratkaisevaa on, että komission on ratkaistava tämä maataloussaaga tavalla, joka tarjoaa välitöntä helpotusta sen etulinjassa oleville jäsenmaille ja säilyttää samalla solidaarisuuden ukrainalaisille maanviljelijöille.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa