Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Ukrainan EU:hun suuntautuvaa viljan ja muiden elintarvikkeiden vientiä koskevien rajoittavien toimenpiteiden voimassaolon päätyttyä Ukraina suostuu ottamaan käyttöön toimenpiteitä EU:n tuonnin uusiutumisen estämiseksi.

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan komissio on analysoinut tiedot, jotka liittyvät neljän maataloustuoteluokan viennin vaikutuksiin EU:n markkinoilla.

Se on tullut siihen tulokseen, että koordinointifoorumin työn ja 2. toukokuuta 2023 käyttöön otettujen väliaikaisten toimenpiteiden ansiosta markkinavääristymät viidessä Ukrainan rajajäsenvaltiossa ovat kadonneet. 

Kaikkien foorumin osallistujien rakentava asenne auttoi ratkaisemaan konkreettisia ongelmia ja varmisti, että vienti EU:n ulkopuolisiin kolmansiin maihin virtaa ja jopa lisääntyy.

Tämän seurauksena on sovittu, että:

  • Nykyiset toimenpiteet raukeavat tänään.
  • Ukraina on suostunut ottamaan käyttöön kaikki lailliset toimenpiteet (mukaan lukien esimerkiksi vientilupajärjestelmä) 30 päivän kuluessa viljan nousun välttämiseksi.
  • Siihen asti Ukrainan on määrä ottaa käyttöön 16.09.2023. syyskuuta 4 alkaen tehokkaita toimenpiteitä valvoakseen neljän tavararyhmän vientiä markkinoiden vääristymisen estämiseksi naapurijäsenvaltioissa. Ukraina toimittaa toimintasuunnitelman alustalle viimeistään maanantaina 18. syyskuuta 2023 kaupan päätyttyä.
  • Euroopan komissio ja Ukraina seuraavat tilannetta alustan kautta voidakseen reagoida odottamattomiin tilanteisiin.
  • Euroopan komissio pidättäytyy asettamasta rajoituksia niin kauan kuin Ukrainan tehokkaat toimenpiteet ovat käytössä ja toimivat täysin.

Tausta

Euroopan unioni on toiminut päättäväisesti ja tehokkaasti tukeakseen ukrainalaisten viljan ja muiden elintarvikkeiden vientiä erityisesti solidaarisuuskaistan kautta. Tämän työn onnistuminen johti tilapäisiin vääristymiin viiden Ukrainan rajan jakavan jäsenvaltion markkinoilla, mikä johti 2. toukokuuta 2023 väliaikaisten rajoittavien toimenpiteiden käyttöönottoon useille Ukrainan elintarvikeviennille. Samanaikaisesti perustettiin koordinointifoorumi, johon osallistuivat Ukraina, Bulgaria, Unkari, Puola, Romania, Slovakia ja Euroopan komissio. Se auttoi kehittämään infrastruktuuria ja lisäämään logistiikkakapasiteettia sekä poistamaan hallinnollisia esteitä maataloustuotteiden vienniltä Ukrainasta. 

Mainos

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa