Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Fluorattujen kaasujen päästövähennykset edistävät EU:n taistelua ilmastonmuutosta vastaan 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Eduskunnan ympäristövaliokunta hyväksyy kunnianhimoisen fluorattujen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisen EU:n ilmastoneutraaliustavoitteen edistämiseksi.

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan (ENVI) jäsenet hyväksyivät kantansa fluorattujen kaasujen (F-kaasujen) päästöjä koskevan EU:n lainsäädäntökehyksen tarkistaminen Äänestyksessä annettiin 64 ääntä puolesta, XNUMX vastaan ​​ja XNUMX tyhjää.

Siirry nopeammin kohti vaihtoehtoisia ratkaisuja

Ilmastoystävällisempien ratkaisujen innovoinnin ja kehittämisen vauhdittamiseksi sekä kuluttajien ja sijoittajien varmuuden takaamiseksi parlamentin jäsenet haluavat vahvistaa komission ehdottamia uusia vaatimuksia, jotka kieltävät fluorattuja kaasuja sisältävien tuotteiden saattamisen yhtenäismarkkinoille (liite). IV). Tekstiin lisätään myös kieltoja F-kaasujen käytölle aloilla, joilla on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista siirtyä vaihtoehtoihin, joissa ei käytetä F-kaasuja, kuten jäähdytys, ilmastointi, lämpöpumput ja sähkökojeistot.

Nopeuta siirtymistä ilmastoneutraaliuteen

Raportissa esitetään jyrkempää kehityskulkua vuodesta 2039 eteenpäin EU:n markkinoille saatettujen fluorihiilivetyjen (HFC) asteittain vähentämiseksi tavoitteena nolla HFC vuoteen 2050 mennessä (liite VII). HFC-tuotannon ja -kulutuksen asteittainen lopettaminen EU:ssa mukauttaisi nämä päivitetyt säännöt EU:n vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoite.

Parlamentin jäsenten mukaan komission olisi seurattava tiiviisti markkinoiden kehitystä keskeisillä aloilla, kuten lämpöpumpuissa ja puolijohteissa. Lämpöpumppujen osalta komission on varmistettava, että HFC:n asteittainen vähentäminen ei vaaranna lämpöpumppuja RePowerEU lämpöpumppujen käyttöönottotavoitteet, koska alan on pyrittävä korvaamaan HFC:t luonnollisilla vaihtoehdoilla.

Mainos

Tehosta täytäntöönpanoa laittoman kaupan estämiseksi

Parlamentin jäsenet ehdottavat lisätoimia näiden kaasujen laittoman kaupan torjumiseksi ehdottamalla hallinnollisten vähimmäissakkojen määrää sääntöjen noudattamatta jättämisestä. He haluavat myös tulliviranomaisten takavarikoivan ja takavarikoivan sääntöjen vastaisesti tuodut tai viedyt F-kaasut. ympäristörikosdirektiivi.

Esittelijä Bas Eickhout (Greens/EFA, NL) sanoi: "F-kaasut eivät ole hyvin tunnettuja, mutta niillä on suuri vaikutus ilmastoomme, koska ne ovat erittäin voimakkaita kasvihuonekaasuja. Useimmissa tapauksissa luonnollisia vaihtoehtoja on helposti saatavilla. Siksi äänestimme kunnianhimoisen kannan puolesta F-kaasujen poistamiseksi kokonaan käytöstä vuoteen 2050 mennessä ja useimmilla aloilla jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Annamme markkinoille selkeyttä ja signaalin vaihtoehtoihin investoinnista. Monet eurooppalaiset yritykset ovat jo tämän kehityksen kärjessä ja hyötyvät siitä markkina-asemansa ja vientimahdollisuuksiensa ansiosta.

Seuraavat vaiheet

Mietintö on tarkoitus hyväksyä 29.–30. maaliskuuta 2023 pidettävässä täysistunnossa, ja se muodostaa parlamentin neuvotteluaseman EU:n hallitusten kanssa lainsäädännön lopullisesta muodosta.

Tausta

Fluoratut kasvihuonekaasut, joihin kuuluvat fluorihiilivedyt (HFC), perfluorihiilivedyt (PFC), rikkiheksafluoridi ja typpitrifluoridi, ovat ihmisen aiheuttamia kasvihuonekaasuja (GHG), joilla on suuri ilmaston lämpenemispotentiaali. Niitä käytetään yleisissä laitteissa, kuten jääkaapeissa, ilmastointilaitteissa, lämpöpumpuissa, palosuojauksessa, vaahdoissa ja aerosoleissa. Ne kuuluvat Pariisin sopimuksen hiilidioksidin, metaanin ja dityppioksidin kanssa ja muodostavat noin 2 prosenttia EU:n kasvihuonekaasupäästöistä.

F-kaasupäästöjä on vähennettävä lisää EU:n ilmastotavoitteet ja noudattaa Kigalin muutos että Montrealin pöytäkirja otsonikerrosta heikentävistä aineista.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa