Liity verkostomme!

Ilmastonmuutos

Davos korostaa uutta metodologiaa ohjaamaan luontomyönteisiä vaikutuksia

SHARE:

Julkaistu

on

Ihmiskunta kohtaa haasteiden yhdistelmän. Luettelon kärjessä on luultavasti kasvavan väestön ruokkiminen – jo 8 miljardia ja kasvaa – samalla kun hallitaan nopeasti muuttuvaa ilmastoa. kirjoittaa toimitusjohtaja Ponsi Trivisvavet Inari

Kun suurten ja pienten organisaatioiden johtajat kokoontuvat tällä viikolla Davosissa Sveitsissä vuosittaiseen Maailman talousfoorumin kokoukseen, käydään vilkasta keskustelua tarpeesta tehdä enemmän. Tehdäksesi paremmin. Nettonollan saavuttamiseksi.

Nämä sitoumukset edustavat edistystä, mutta nettonolla ei yksinkertaisesti riitä. Tarvitsemme myös nettopositiivisia yrityksiä, jotka rikastavat ympäröivää maailmaa.

Tämä saattaa tuntua mahdottomalta kysymykseltä. Loppujen lopuksi lähihistoria on osoittanut, että jopa tie nettonolla on erittäin haastava useimmille organisaatioille. Mutta kuten äskettäin julkaistussa paperissa todetaan, "Luontopositiivisen maatalouden polun mallintaminen", on olemassa todistettu, käyttäjäystävällinen menetelmä, jonka avulla yritykset voivat kehittää monimutkaisia ​​tiekarttoja luontomyönteisille vaikutuksille.

Yritykset ovat jo pitkään laskeneet nettonykyarvoa arvioidakseen taloudellista tuottoa, mutta historiallisesti meillä ei ole ollut hyvää tapaa laskea odotettua tuottoa sosiaalisten tai ympäristömittareiden perusteella. Dynaamista järjestelmämallinnusta (DSM) voidaan kuitenkin käyttää optimoimaan tuottoa ympäristön, inhimillisen, sosiaalisen ja taloudellisen pääoman välillä. Se kehitettiin Massachusetts Institute of Technologyssa ymmärtämään, kuinka monta sataa muuttujaa on vuorovaikutuksessa monimutkaisten järjestelmien välillä ajan mittaan. Se tarjoaa koko järjestelmäanalyysin, joka ottaa huomioon organisaatioiden päätösten ensimmäisen, toisen ja kolmannen asteen vaikutukset – toisin sanoen sen avulla yritykset voivat arvioida, tuottaako tie, jolla he ovat, todella odotettuja kestävän kehityksen vaikutuksia. Ja mikä tie voisi tuottaa suurempia hyötyjä tänään ja tuleville sukupolville.

Ihminen on erinomaista navigoimaan monimutkaisessa: esimerkiksi kone voi olla monimutkainen, mutta lopulta kaikki sen monet osat ja niiden vuorovaikutus ovat tiedossa. Me ihmiset kamppailemme kuitenkin kompleksin kanssa. Monimutkaisissa järjestelmissä on esiin nousevia malleja, joita ei voida selittää pelkistämällä niitä osiinsa. Näitä järjestelmiä on vaikea hallita ja ennustaa.      

Maapallon biomi koostuu monista toisistaan ​​riippuvaisista monimutkaisista järjestelmistä. Tässä monimutkaisessa tilanteessa lineaariset tulokset ovat harvinaisia. Sen sijaan pienet teot voivat tuottaa odottamattomasti suurennettuja tuloksia ("perhosefekti"), ja myös päinvastoin. Voisimme esimerkiksi intuitiivisesti uskoa, että viljelykasvien typentarpeen vähentäminen 40 prosentilla vähentäisi myös lannoitteiden aiheuttamaa veden saastumista 40 prosentilla. Todellisuudessa veden saastumisen erot määräytyvät teknologian, sään, maaperän, bakteerien ja jopa yleisen politiikan välillä kehittyvien vuorovaikutusten sarjasta. DSM tutkii kriittisimmät syy-yhteydet näiden monien tekijöiden välillä tutkiakseen, kuinka vaikutukset näkyvät ajan myötä. DSM on viime kädessä dataohjattu tapa määrittää vaikutuksen nopeus ja taso ajan kuluessa.

Mainos

Tällä viikolla Davosissa kokoontuvilla järjestöillä on sekä vertaansa vailla oleva mahdollisuus että mandaatti oikaista suuntaa kohti valoisampaa tulevaisuutta. Ilmastonmuutosneulan pujottaminen edellyttää, että investoinneilla on mahdollisimman suuri myönteinen vaikutus mahdollisimman vähillä "ulkoisvaikutuksilla". Tämä edellyttää ymmärrystä, kuinka toimet todennäköisesti jatkuvat kotimme luovien monimutkaisten, toisiinsa kietottujen järjestelmien läpi.

Kaiken taloudellisen voiton perustana olevan luonnon, sosiaalisen ja inhimillisen pääoman optimoinnin kilpailuedut vain lisääntyvät eksponentiaalisesti ilmastonmuutoksen edetessä. Järjestelmänäkökulmasta voimme kaikki investoida paremmin ihmisiin, planeettaan ja voittoihin tänään ja pitkälle tulevaisuuteen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa