Liity verkostomme!

liiketoiminta

EU:n venäläisten muovien kielto kiihdyttää elintarvikeinflaatiota

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Inflaatiosta on tullut kiireellisin kysymys miljoonille kotitalouksille kaikkialla Euroopan unionissa, ja ruoka on etusijalla. EU:n äskettäinen tuontikielto venäläisten polymeerien – elintarvikkeiden muovipakkausten tärkeimmän materiaalin – tuontiin on aiheuttanut lisäkustannuksia yrityksille ja kuluttajille. - raportoi London Globe.

EU:n inflaatio nousi syyskuussa ennätyskorkeaksi, 10.9 prosenttiin, ja elintarvikkeiden, alkoholin ja tupakan hinnat nousivat entisestään. Kuluttajat voivat nyt ostaa vähemmän tuotteita olemassa olevilla tuloilla ja joutuvat säästämään vähentämällä kulutusta tai odottamalla valtiontukea.

Elintarvikkeiden inflaatio johtuu suurelta osin kahdesta tekijästä: tuotannossa ja kuljetuksissa käytettävän polttoaineen hintojen noususta sekä elintarvikepakkausten valmistukseen käytetyn muovin hintojen noususta. Polttoaine ja pakkaukset muodostavat yhdessä suuren osan tiettyjen elintarvikkeiden kustannuksista, erityisesti tuontitavaroiden, kuten hedelmien ja vihannesten, hinnoissa, joita kuljetetaan usein kaukaa ja jotka vaativat luotettavan pakkauksen säilyttääkseen kulutusominaisuudet ja säilyvyyden.

Venäjän aseellinen konflikti Ukrainassa johti polttoaineiden hintojen nousuun, mikä nosti elintarvikkeiden hintoja ympäri maailmaa. Mutta EU:n vastaus on pahentanut kuluttajien tilannetta. Sen lisäksi, että EU hyväksyi osittaisen Venäjän öljyn tuontikiellon, joka nosti polttoaineiden hintoja, EU kielsi heinäkuusta alkaen venäläisten polypropeenin ja muiden polymeerituotteiden tuonnin – useimmat muovipakkaukset valmistetaan – ja asetti lisärajoituksia tänä syksynä.

Ennen pakotteita Venäjän osuus polypropeenin ja sen sekapolymeerien tuonnista Euroopan markkinoilla oli Gazprombankin arvioiden mukaan jopa 42 prosenttia. Tämä sisältää biaksiaalisesti orientoidun polypropeenin (BOPP), venyvän kalvon, jota käytetään laajasti pakkauksissa. Viime vuonna Venäjä toimitti EU:hun noin 334,000 222,000 tonnia polypropeenia ja XNUMX XNUMX tonnia polyeteeniä. Valtaosaa tästä ei toimittaneet Kremlin tukemat öljy- ja kaasuyhtiöt, vaan valtiosta riippumaton petrokemian yhtiö Sibur.

Viimeiset 15 vuotta Siburia johti länsimaissa koulutettu yritysjohtaja Dmitri Konov, joka erosi tehtävästään maaliskuussa 2022 joutuessaan sanktioiden kohteeksi. Hänen johtajuutensa aikana Sibur rakensi huippuluokan tuotantolaitokset kehittyneille ja ympäristöystävällisille polymeereille, ja siitä tuli suuri polymeerien tuottaja ja viejä maailmanlaajuisesti.

Sibur on tehokkaan tuotantomallinsa ja raaka-aineiden saatavuuden ansiosta ollut luotettava korkealaatuisten polymeerien toimittaja Eurooppaan. EU:n kielto on katkaissut suuren polymeerin tuontilähteen venäläisiltä tuottajilta, mikä on tehnyt tuotannon Euroopassa kalliimmaksi. Moody's Investor Services on väittänyt, että tämän seurauksena pakkausten valmistajat siirtävät korkeammat kustannukset asiakkailleen elintarvike- ja muilla aloilla.

Mainos

Myös pakkausten valmistajat Euroopassa ovat kärsineet jo jonkin aikaa. Polyeteenin ja polypropeenin hinnat ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2020 energiakriisin ja Covid-pandemian aikaisten toimitusketjujen häiriöiden myötä. Vaikka hinnat ovat viime aikoina vetäytyneet huippuarvoista, ne ovat edelleen erittäin korkeita ja tilanne näyttää pahenevan. European Plastics Converters (EuPC), ryhmä, joka edustaa noin 50,000 XNUMX muovia jalostavaa yritystä, sanoi, että ala on ennennäkemättömien haasteiden edessä jyrkän hinnannousun ja pakkausraaka-aineiden puutteen vuoksi.

Ei ole merkkejä siitä, että pakkaus- ja inflaatioongelmat helpottaisivat lähiaikoina. Vaikka Euroopan keskuspankki suunnittelee edelleen koronnostoa hillitäkseen inflaatiota, EU:n taloudessa inflaatio on todennäköisesti korkeampi tulevina kuukausina. Kuten hollantilainen Rabobank esitti tutkimuksessaan, inflaatiopaineet jatkavat nousuaan koko vuoden 2022 ajan, "kun elintarvikepakkaukset ovat merkittävä tekijä suuren kysynnän, toimitushäiriöiden ja kustannusten nousun vuoksi."

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa