Liity verkostomme!

Ukraina

Italia antaa 500,000 XNUMX euroa Venäjän pommittaman Odessan ortodoksisen katedraalin entisöintiin

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Italian pääministeri Giorgia Meloni pitää jo elokuussa 2023 antamansa lupauksensa osallistua taloudellisesti Venäjän pommituksissa 23. heinäkuuta 2023 pahasti vaurioituneen Odessan kirkastuskatedraalin kunnostukseen. - raportoi HRWF.

Helmikuun 2024 alussa Italian ja Unescon välillä allekirjoitettiin sopimus varojen jakamisesta. Odessan kaupunginvaltuusto. Italian hallituksen valtuuskunnan puheenjohtajana toimi Davide La Cecilia, Ukrainan jälleenrakentamisen ja kestävyyden vahvistamisen erityislähettiläs.

Yöllä 23. heinäkuuta 2023 venäläiset joukot suorittivat a massiivinen hyökkäys Odessan alueelle ja alueelle19 erityyppistä ohjusta. Isku osui Odessan historialliseen keskustaan, joka on sisällytetty Unescon maailmanperintöluetteloon. Hyökkäyksen seurauksena 25 arkkitehtonista monumenttia vaurioitui, erityisesti kirkastumisen katedraali. Puolet katedraalista jäi ilman kattoa, rakennuksen keskipaalut ja perustus murtuivat, kaikki ikkunat lyötiin irti, stukki kaadettiin. Pelastajat ja papit onnistuivat pelastamaan joitain kuvakkeita, mukaan lukien Odessan suojelijana pidetyn Jumalanäidin Kasperovskaja-ikoni. Myös Odessan 100-vuotisjuhlaksi asennettu Iberian-ikoni säilyi.

2. lokakuuta 2023 Ukraina ja Italia allekirjoittivat sopimuksen kirkastuskatedraalin korjaamisesta.

Marraskuussa rankkasateet tulvivat katedraalia, ja Odessan hiippakunta aloitti kiireelliset katon suojelutyöt.

Jälleenrakennus perustuu kolmikantaiseen muistioon ja hallintoneuvoston alaisuudessa

Pormestarin kanslia kertoi, että suunnitelmissa on allekirjoittaa kolmikantainen Odessan jälleenrakennusyhteistyöpöytäkirja (Italia – Ukraina – UNESCO) sekä erikseen Italian ja Ukrainan välillä, johon yhteistyöalueet merkitään.

Mainos

Tätä entisöintityötä varten perustetaan hallintoneuvosto, johon kuuluvat kaikki kolmikantamuistion osapuolet sekä strategiset, tekniset ja tieteelliset komiteat. Jälkimmäiseen tulee erityisesti tutkijoita Milanon ammattikorkeakoulusta, Milanon triennaalimuseosta ja Rooman kansallisesta modernin taiteen ja arkkitehtuurin museosta.

Ukrainan puolen pitäisi olla viisasta ottaa mukaan Professori Meshcheriakov hallintoneuvostossa, koska hänen nimensä liittyy läheisesti Stalinin aikana kokonaan tuhoutuneen Odessan tuomiokirkon jälleenrakennushistoriaan. Ph.D. Arch., apulaisprofessori, Meshcheriakov on Ukrainan ICOMOS-komitean (Kansainvälinen monumenttien ja kohteiden neuvosto) jäsen, Ukrainan kansallisen arkkitehtiliiton arkkitehtuurikamarin Odessan alueosaston puheenjohtaja, ministeriön oikeuslääketieteen asiantuntija Justice of Ukraine, British Academyn Researchers at Risk -ohjelman tutkija ja vieraileva tutkija Trinity Collegessa, Cambridgen yliopistossa. Hän on kirjoittanut kaksi monografiaa ja yli seitsemänkymmentä tieteellistä julkaisua, artikkelia, opinnäytetyötä arkkitehtuurin ja kulttuuriperinnön suojelusta.

Meshcheriakovin johdolla arkkitehtiryhmä palkittiin vuonna 1999 hänen hankkeensa pohjalta vuosina 2000–2010 uudelleen rakennetun Odessan tuomiokirkon jälleenrakennushankkeen valtakunnallisessa hankehaussa. Hänelle myönnettiin sitten Ukrainan valtionpalkinto arkkitehtuurin alalla Odessan katedraalin jälleenrakentamisesta. Hän on myös kirjoittanut tästä aiheesta kirjan.

Katedraalin oikeudellinen asema: monimutkainen ja epäselvä

Kirkastuskatedraalin oikeudellinen asema on melko monimutkainen ja epäselvä. Toukokuuhun 2022 asti sitä pidettiin kirkona, jolla oli erityinen asema ja laajan autonomian oikeudet ja joka oli sidoksissa Ukrainan ortodoksiseen kirkkoon/Moskovan patriarkaattiin (UOC/MP).

UOC/MP:n neuvosto poisti 27. toukokuuta 2022 säännöstään kaikki viittaukset tällaiseen riippuvuuteen korostaen sen taloudellista riippumattomuutta ja ulkopuolisen puuttumisen puuttumista sen papiston nimittämiseen. Täten se irrottautui Venäjän ortodoksisesta kirkosta ja lopetti (Venäjän ortodoksisen kirkon) patriarkka Kirillin muistelemisen jumalanpalveluksissa, koska tämä tuki Vladimir Putinin sotaa Ukrainaa vastaan. Tämä etäisyys ei kuitenkaan johtanut skismaan Moskovasta, jotta UOC voisi säilyttää kanonisen asemansa. Sillä välin UOC-seurakuntien siirto Ukrainan kansalliseen ortodoksiseen kirkkoon (OCU), joka perustettiin joulukuussa 2018 presidentti Porošenkon johdolla ja jonka Konstantinopolin patriarkaatti tunnusti 5, on kiihtynyt.

Tässä yhteydessä kommentti Arkkidiakoni Andriy Palchuk, Ukrainan ortodoksisen kirkon (UOC) Odessan seurakunnan pappi katedraalille aiheutuneista vahingoista kannattaa mainita: ”Tuho on valtava. Puolet katedraalista on jäänyt ilman kattoa. Keskipilarit ja perustus ovat rikki. Kaikki ikkunat ja stukki räjäytettiin pois. Syttyi tulipalo, kirkon ikonien ja kynttilöiden myynti syttyi tuleen. Ilmahyökkäyksen päätyttyä pelastuspalvelu saapui paikalle ja sammutti kaiken."

On 23 heinäkuu 2023, Arkkipiispa Victor of Artsyz (UOC) vetosi Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirilliin vihamielisellä tavalla katedraalin pommituksesta. Hän syytti häntä sodan tukemisesta Ukrainaa, suvereenia maata, vastaan ​​ja henkilökohtaisesti julmuuksiin syyllistyvien Venäjän asevoimien siunaamisesta.

Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill vaikeni Venäjän pommitusten Odessan ortodoksiselle katedraalille aiheuttamista vakavista vahingoista eikä ole ehdottanut taloudellista tai muuta apua sen jälleenrakentamiseen.

Japanin apu

Japani tarjosi Ukrainalle taloudellista apua kulttuuriperinnön, koulutuksen ja tiedotusvälineiden palauttamiseksi Unescon kautta.

Allekirjoitusseremonia pidettiin 7. helmikuuta järjestön päämajassa Pariisissa. Siihen osallistuivat Japanin Unescon edustaja Kano Takehiro, Unescon pääjohtaja Audrey Azoulet ja Ukrainan Ranskan-suurlähettiläs Vadym Omelchenko.

Japanilainen Viranomaiset kertovat, että heidän maansa osoittaa tänä vuonna noin 14.6 miljoonaa dollaria Ukrainalle, jossa vihollisuudet jatkuvat.

Nämä varat auttavat säilyttämään maailmanperintöä Odessan historiallisessa keskustassa, johon Venäjän ohjusiskut vaikuttivat.

24.–25. helmikuuta a symposiumi ukrainalaisesta kulttuurista sodan taustalla järjestetään Keio-yliopistossa Tokiossa ja on luettavissa verkossa sen jälkeen rekisteröinti.

Viime vuonna Helleenien tasavallan Odessan pääkonsuli Dimitrios Dohtsis ilmoitti, että Kreikka aikoo myös auttaa vaurioituneiden arkkitehtonisten monumenttien entisöinnissa. Venäjän ohjushyökkäyksen aikana, mukaan lukien katedraali, mutta helmikuun alussa ei julkistettu mitään mahdollisista konkreettisista aloitteista.

Mikään muu EU-maa ei ole luvannut osallistua katedraalin entisöintiin.

Pian Venäjän Odessan pommituksen jälkeen EU:n EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell kutsui kaupunkiin tehtyä yölakkoa yhdeksi Venäjän sotarikokseksi ja twiittasi: "Venäjän säälimätön ohjusterrori Unescon suojelemaa Odessaa vastaan ​​on jälleen yksi Kremlin sotarikos, joka on myös tuhonnut ortodoksisen pääkatedraalin, joka on maailmanperintökohde. Venäjä on jo tuhonnut satoja kulttuurikohteita yrittäessään tuhota Ukrainan. EU ei kuitenkaan luvannut osallistua katedraalin tuhoutuneiden osien jälleenrakentamiseen.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa