Liity verkostomme!

Moldova

Venäjän vaalit Moldovan alueella

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Uhmaa itsenäistä ja itsenäistä valtiota, näin Moldovan tasavallan ulkoministeriön virkamiehet kuvailivat Venäjän federaation viime viikon päätöstä avata äänestyspaikat irtaantuneella Transnistrian alueella, kirjoittaa Bukarestin kirjeenvaihtaja Cristian Gherasim.

Transnistria on tunnustamaton irtautumisvaltio, joka sijaitsee Dniester -joen ja Moldovan ja Ukrainan välisen rajan välisellä kapealla maakaistalla, joka on kansainvälisesti tunnustettu osana Moldovan tasavaltaa.

Venäjän tukema alue on ollut kiista Venäjän ja Moldovan tasavallan välillä siitä lähtien, kun Moldova itsenäistyi elokuussa 1991.

Mainos

Venäjän federaatiovaalit, jotka pidettiin viime viikon lopulla, herättivät keskustelun Transnistriasta ja saivat Moldovan viranomaiset reagoimaan.

”Ulkoasiainministeriö ja Euroopan yhdentymisen ministeriö pahoittelee, että huolimatta Moldovan viranomaisten johdonmukaisesti ilmaisemasta kannasta, Venäjän puoli on toiminut tavalla, joka ei ole Moldovan tasavallan ja kahdenvälisen suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden periaatteen mukainen. oikeudelliset puitteet ”, Chișinăun viranomaiset sanoivat lehdistötiedotteessa.

Moldovan viranomaisten lehdistötiedotteessa sanotaan edelleen, että virkamiehet kehottivat Venäjää pidättäytymään avaamasta Moldovan tasavallan Transnistrian alueen 27 äänestyspaikkaa.

Mainos

Moldovan diplomaatit "pyysivät 30. heinäkuuta lähtien, että Venäjä ei avaa äänestyspaikkoja Moldovan tasavallan perustuslaillisten viranomaisten valvonnassa olevissa paikoissa, koska myös kyvyttömyys varmistaa vaalien toteuttamiseen tarvittavat turvallisuusolosuhteet", lehdistötiedote osoittaa.

Poliittiset asiantuntijat Moldovan tasavallassa väittivät, että hallitus vältti ankarampaa sävyä suhteessa Moskovaan välttääkseen tilanteen monimutkaisuuden.

Puhuessaan EU: n reportterille, valtiotieteen professorille ja entisen Neuvostoliiton asiantuntijalle Armand Gosu sanoi, että Moldovan alueella pidetyt Venäjän duuman vaalit ovat "kiistatta loukkaus Moldovan tasavallan suvereniteettia". Moskova neuvotteli suoraan Transnitrian pääkaupungin Tiraspolin kanssa äänestyspaikkojen avaamisesta ja toiminnasta separatistisen tasavallan alueella, mikä merkitsee sitä, että Moldovan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta ei tunnusteta.

Venäjä on aiemmin osallistunut vaalien järjestämiseen Transnistrian irtaantuneella alueella. Chisinaussa järjestetyistä mielenosoituksista huolimatta Venäjä on jatkanut äänestyspaikkojen lukumäärän lisäämistä Transnistrian separatistisessa erillisalueessa kaikissa vaaleissa viime vuosina.

Transnistrian lisäksi Venäjän viranomaiset avasivat äänestyspaikat Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa sekä Comratin ja Baltin kaupungit. Se on suurin määrä äänestyspaikkoja, jotka Venäjä on avannut rajojensa ulkopuolella.

Venäjä on tähän mennessä tarjonnut yli 220,000 27,000 Venäjän passia Transnistriassa, mikä tarkoittaa, että noin kaksi kolmasosaa Dniesterin vasemmalla rannalla asuvista kansalaisista on jo Venäjän kansalaisia. Transnistrian viranomaisten tietojen mukaan äänestysprosentti ei kuitenkaan ollut ruusuinen, mikä osoittaa, että vain XNUMX XNUMX ihmistä äänesti separatistisella alueella.

Mutta Transnistrian kannalta nämä vaalit miellyttävät Putinia.

"Separatistijohtajien kannalta on tärkeää osoittaa uskollisuutensa Kremlille antamalla mahdollisimman paljon ääniä Putinin puolueelle", Gosu sanoi EU Reporterille.

Armand Gosu kommentoi myös Venäjän vaalien luonnetta sanomalla, että ”Venäjän vaalit eivät ole oikeudenmukaisia ​​eivätkä heijasta äänestäjien tahtoa”.

Samaa mieltä oli pasa Valeriu, joka työskentelee moldovalaisessa kansalaisjärjestössä WatchDog.MD ja kertoi EU Reporterille, että ”en voi kutsua Venäjällä tapahtuvaa vaaliksi. Se ei ole muuta kuin huijausta. Siksi kysymys turvallisesta vaaliprosessista Transnistriassa kuuluu samaan kategoriaan. ”

Paikallinen hallinto ja sen sponsoroimat tiedotusvälineet julkistivat laajalti viime viikolla Transnistriassa Venäjän duuman vaalit.

Sitä pidettiin erittäin tärkeänä irrottautuneelle alueelle ja sitä käytettiin esittelemään Venäjän ratkaisevaa roolia, sen apua ja tukea alueelle. Todellisuus maalaa toisenlaisen tarinan Venäjän avustuksella sekä kaupankäynnin Transnistrian kanssa, joka on yksi Euroopan köyhimmistä alueista ja joka on vähentynyt tasaisesti viime vuosina.

Euroopan komissio

Makrotaloudellinen rahoitusapu: EU maksaa 125 miljoonaa euroa Bosnia ja Hertsegovinalle ja 50 miljoonaa euroa Moldovan tasavallalle

Julkaistu

on

Euroopan komissio on suorittanut EU: n puolesta uuden maksukierroksen 3 miljardin euron makrotaloudellinen rahoituspaketti kymmenelle laajentumiselle atoiset naapurikumppanit. Ohjelma on konkreettinen osoitus EU: n solidaarisuudesta kumppaneidensa kanssa vastatakseen COVID-19-pandemian taloudellisiin vaikutuksiin. Komissio on suorittanut maksun 125 miljoonaa euroa Bosnia ja Hertsegovinalle että 50 miljoonaa euroa Moldovan tasavallalle. Tätä tukea tarjotaan erittäin edullisilla lainoilla. Näiden maksujen myötä EU on onnistuneesti saattanut päätökseen viisi kymmenen makrotaloudellisen rahoitusavun ohjelmasta, jotka sisältyvät 10 miljardin euron COVID-3-makrotaloudelliseen rahoitusapupakettiin, ja maksanut ensimmäiset erät kaikille kumppaneille. Komissio jatkaa tiivistä yhteistyötä muiden makrotaloudellisen rahoitusavun kumppaneidensa kanssa sovittujen toimintaohjelmien oikea -aikaisen täytäntöönpanon osalta. 

Mainos

Continue Reading

Moldova

Moldovalaiset pitävät Venäjää suurimpana uhkanaan ja EU -yhdentymistä kansallisena tavoitteena

Julkaistu

on

Naton Moldovan tieto- ja dokumentaatiokeskuksen tilaama äskettäinen tutkimus osoitti, että Venäjä on suurin turvallisuusuhka useimmille kyselyyn vastanneille moldovalaisille, kirjoittaa Bukarestin kirjeenvaihtaja Cristian Gherasim.

Koska maa juhlii 30 -vuotista itsenäisyyttään entisestä Neuvostoliitosta, 24.1% vastaajista pitää nykypäivää Venäjää suurimpana vaaranlähteenä Moldovan tasavallan turvallisuudelle. Venäjää seuraavat tässä rankingissa terroristiryhmät 20.5%, NATO 10.5%, Yhdysvallat 10.2%ja naapurimaiden Romania 4.4%.

Kyselyn tulokset perustuvat Kiovan huippukokoukseen ja 23. elokuuta Kiovassa järjestettyyn "Krimin foorumiin". Tapahtumaan osallistui edustajia 46 maasta, jotka tukivat Ukrainan alueellista koskemattomuutta, mukaan lukien tasavalta Moldovan presidentti Maia Sandun läsnä ollessa. Krimin foorumi antoi lopullisen julkilausuman, jossa tuomittiin Venäjän liittämän niemimaan miehitys ja militarisointi vuonna 2014. Venäjän ulkoministeriö vastasi sanoen, että Venäjä ottaa huomioon Krimin foorumin huippukokoukseen osallistuvien valtioiden aseman ja tekee "asianmukaiset johtopäätökset". "hyökkäyksenä Venäjän federaation alueellista koskemattomuutta vastaan".

Mainos

Viorel Cibotaru, Euroopan poliittisten tutkimusten instituutin johtaja Moldovassa, CID Naton perustaja, sanoo, että kiinnostus turvallisuuteen ei rajoitu tutkimukseen, jossa kerrotaan, mitä maata moldovalaiset pelkäävät eniten, vaan haluaa olla lähtökohta muille keskustelunaiheita ja toimia instituutioiden uudistamisen alalla sekä myös paremman kulttuurin kehittämistä maan turvallisuusinfrastruktuurin uudistamista ja keskustelua varten.

Tutkimus osoitti myös, että 65% moldovalaisista pitää maata lähentymässä suhteitaan EU: hun. Tuloksista Venäjä mainitsi 9% vastaajista ja Romania - lähes 5% maista, joihin Moldova pyrkii tiivistämään suhteitaan.

Mitä suuntaan vastaajat henkilökohtaisesti halusivat maan olevan menossa, he haluaisivat nähdä Moldovan siirtyvän kohti EU: ta -noin 50% vastaajista -Venäjää kohti -21% ja noin 2% haluaisi Moldovan olevan läheisempiä suhteita naapurimaa Romania.

Mainos

Moldovan äskettäin valittu Eurooppa-myönteinen presidentti ja nykyinen parlamentaarinen enemmistö haluavat viedä maan kohti EU: ta ja länsimaita, joka on erilainen kuin edellinen itämainen ja Venäjän suuntautunut hallinto.

Tänä kesänä presidentti Sandun Eurooppa-myönteinen toiminta- ja solidaarisuuspuolue sai enemmistön äänistä eduskuntavaaleissa. Sandusta tuli Moldovan presidentti viime vuoden lopussa myös Moldovan huomattavan diasporan suuren tuen ansiosta. Esimerkiksi parlamenttivaalien aikana yli 86% ulkomailla olevista Moldovan kansalaisista kannatti presidentti Maia Sandun toimintaa ja solidaarisuutta (PAS). PAS -voitto tarjoaa Sandhulle ystävällisen lainsäätäjän, jonka kanssa työskennellä, samalla kun se yrittää viedä maan Euroopan yhdentymispolulle.

Mutta jotta maa voisi edetä kohti EU: n yhdentymistä, on tehtävä paljon. Moldova tarvitsee hallintonsa uudistamista ja rajua eroa aiemmista oligarkkikäytännöistä - minkä nykyinen hallitus on ilmoittanut tekevänsä.

Continue Reading

Bulgaria

Itä-Euroopan vaaliviikonloppu tuo odottamattomia muutoksia ja toivoa edistymisestä

Julkaistu

on

Sunnuntaina (11. heinäkuuta) bulgarialaiset menivät äänestämään toisen kerran alle puolessa kuukaudessa sen jälkeen, kun entinen pääministeri Boiko Borisov epäonnistui muodostamasta hallituskoalitiota huhtikuun parlamenttivaalien jälkeen, kirjoittaa Cristian Gherasim, Bukarestin kirjeenvaihtaja.

Kun 95% äänestysluvuista saatiin päätökseen, entisen pääministerin Boiko Borisovin GERB-keskuskeskeinen puolue voitti ensin 23.9% äänistä, keskustiedotuskeskuksen toimittamien tietojen mukaan.

Borisovin puolue on kaulan ja uuden tulokkaan perustamisen vastainen puolue "On olemassa sellaisia ​​ihmisiä" (ITN), jota johtaa laulaja ja televisio-juontaja Slavi Trifonov.

Mainos

Borissovin kapea johto ei ehkä riitä hänelle ottamaan takaisin hallintaa hallintaansa.

Korruption vastaiset puolueet "Demokraattinen Bulgaria" ja "Nouse! Mafia, ulos!", ITN: n mahdolliset koalitiokumppanit saivat vastaavasti 12.6% ja 5% äänistä. Sosialistit saivat 13.6% ja MRF-puolue, joka edustaa etnisiä turkkilaisia, 10.6%.

Jotkut poliittiset asiantuntijat ovat spekuloineet, että Trifonovin puolue ITN, joka välttäisi hallituskoalition muodostamista huhtikuussa, voisi nyt yrittää muodostaa enemmistön liberaalin liiton Demokraattinen Bulgaria ja Stand Up! Mafia ulos! osapuolille. Tällöin populistipuolue, jolla ei ole selkeää poliittista asialistaa, saisi vallan. Kolme puoluetta ei kuitenkaan välttämättä saa hallituksen muodostamiseen tarvittavaa enemmistöä, ja ne voidaan joutua hakemaan tukea sosialistipuolueen tai etnisten turkkilaisten oikeuksien ja vapauden liikkeen jäseniltä.

Mainos

Lähes koko viime vuosikymmenen vallassa ollut Boiko Borisovin GERB-keskuskeskeinen puolue on pilannut oksaskandaalit ja jatkuvat valtakunnalliset mielenosoitukset, jotka päättyivät vasta huhtikuussa.

Moldovan tasavallassa presidentti Sandun Euroopan-kannustava toiminta- ja solidaarisuuspuolue sai enemmistön äänistä sunnuntain parlamenttivaaleissa. Kun Moldova yrittää päästä eroon Venäjän otteesta ja siirtyä kohti Eurooppaa, vaalitaistelussa taas eurooppalaiset ja venäläiset kannattivat sarvia. Nämä kaksi suuntaa ovat antagonistisia ja olivat lisäsyy yhteiskunnan jakautumiseen, joka ei löydä yhteyttään rakentamaan Euroopan köyhimmän valtion tulevaisuutta.

Yli 3.2 miljoonan moldovalaisen odotettiin lähtevän ja äänestävänsä edustajiensa nimittämiseksi tulevassa parlamentissa Chisinaussa, mutta todellisen vaikutuksen tekivät ulkomailla asuvat moldavat. Moldovan diaspora auttaa Sandun Euroopan-puoluetta turvaamaan voiton ja siten mahdollisesti avaamaan tien Moldovan tasavallan tulevalle Euroopan yhdentymiselle.

Yli 86% Moldovan kansalaisista ulkomailla, jotka äänestivät sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, kannatti presidentti Maia Sandun toiminta- ja solidaarisuuspuoluetta (PAS). PAS-voitto tarjoaa Sandhulle ystävällisen lainsäätäjän työskennellä yrittäessään viedä maata polulle Euroopan yhdentymiseen.

Maia Sandu lupasi ennen sunnuntaiäänestystä, että puolueensa voitto tuo maan takaisin eurooppalaiseen joukkoon keskittyen parempiin suhteisiin sekä naapurimaiden Romanian että Brysselin kanssa.

Aivan kuten tapahtui marraskuun äänestyksessä, jonka aikana Maia Sandu voitti presidentin, laivalla asuvat moldavat tekivät kaiken eron, koska monet äänestivät eurooppalaisten kannattajien puolesta.

Bukarestin yliopiston apulaisprofessori ja entisen Neuvostoliiton alueen asiantuntija Armand Gosu kertoi EU-toimittajalle keskustellessaan Euroopan kannattavasta voitosta, että "tämä voima luo edellytykset uudelle reformiaallolle, erityisesti oikeuslaitoksessa ja taistelussa korruptio, uudistukset, joilla pyritään luomaan suotuisa sisäinen kehys ulkomaisille investoinneille, mikä johtaa viime kädessä elintason nousuun, oikeusvaltioperiaatteeseen ja korkeaan sietokykyyn ulkomaisten puuttuessa. Sunnuntain tulos on alkua, on ollut muitakin vastaavia alkuja, mutta päästäkseen jonnekin EU: n on myös muutettava lähestymistapaansa ja tarjottava konkreettinen näkökulma. "

Armand Gosu kertoi EU Reporterille, että "Moldovan tasavaltaa kehotetaan uudistamaan itseään, ryhtymään erilaisiin yhteistyömekanismeihin EU: n kanssa, avaamaan markkinansa eurooppalaisille tuotteille ja tulemaan yhä yhteensopivammiksi EU: n standardien kanssa", mutta siitä tulee potentiaalinen EU: n jäsen maassa kestää useita vuosikymmeniä.

Mainitsemalla Venäjän vaikutusvallan Moldovan tasavallassa Gosu sanoi, että näemme selkeän irtautumisen Venäjän vaikutusalueesta, kun lopulliset tulokset ovat saavutettuina ja kun meillä on uusi parlamentaarinen enemmistö.

"Venäjän vaikutuksesta puhuttaessa asiat ovat monimutkaisempia. Chisinaussa vallan omistaneet väärät Euroopan-myönteiset hallitukset, jotka viittasivat pakenevan oligarkin hallitsemiin hallintoihin, Vladimir Plahotniuc väärinkäyttivät geopoliittista keskustelua, Venäjän vastaista retoriikkaa laillistamaan itsensä lännen edessä. Maia Sandun puolue on toisella tavalla eurooppalainen. Hän puhuu vapaan maailman arvoista eikä Venäjän uhasta tekosyynä kansalaisvapauksien rajoittamiseen, ihmisten pidättämiseen ja yhdistysten tai jopa puolueiden laittomuuteen. Uskon, että Maia Sandulla on oikea lähestymistapa tekemällä syvällisiä uudistuksia, jotka muuttavat perusteellisesti Moldovan yhteiskuntaa. Itse asiassa tilat Moldovan poistumiselle Venäjän vaikutuspiiristä luotiin seitsemän vuotta sitten, Ukrainan ja Venäjän välisen sodan syttymisen jälkeen, keväällä 7. Äänestystulos osoittaa yhteiskunnan sosiaalisen vaatimuksen siirtyä länteen , radikaalien muutosten tukemiseksi 2014 vuotta itsenäisyyden jälkeen. "

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa