Liity verkostomme!

Romania

Romania kiihtyy kahden puolueen vallankaappauksen jälkeen: PSD-PNL-liitto herättää pelkoa perustuslaillisesta vallankaappauksesta.

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Romania on syöksynyt poliittiseen kaaokseen viime kuussa, kun hallitseva sosiaalidemokraattinen puolue (PSD) ja kansallisliberaalipuolue (PNL) ovat liittyneet näennäisesti epätodennäköiseltä liittoon, joka on herättänyt vakavaa huolta koordinoidusta pyrkimyksestä hajottaa Romanian demokraattiset instituutiot kriitikoiden kutsuessa se on veretön vallankaappaus.

Romanian hallitusta, jota johtaa pääministeri Marcel Ciolacu "sosialistinen" puolue, syytetään demokraattisten prosessien murentamisesta. Oppositiopuolueet ja useat kansalaisjärjestöt väittävät, että suunnitellut yhteiset europarlamenttivaalit ja paikallisviranomaiset ovat hyökkäys perustuslakia vastaan ​​ja paluu autoritaarisiin käytäntöihin.

Vuosi 2024 on ainutlaatuinen vuosi Romanian postkommunistisessa demokratiassa. Äänestäjiä kutsutaan vaaleihin ennätysneljästi, jolloin järjestetään erilliset europarlamentti-, kunnallis-, eduskunta- ja puheenjohtajavaalit. Tämä intensiivinen vaalimaraton on herättänyt huolta äänestäjien väsymyksestä ja näin suuren äänestysmäärän hallinnan logistisista haasteista.

Mahdollinen ratkaisu? Joidenkin vaalien yhdistäminen. Ehdotuksiin on kuulunut kunnallisvaalien yhdistäminen europarlamentaarikkoäänestykseen kesäkuussa tai eduskuntavaalien sovittaminen yhteen presidentinvaalien kanssa myöhemmin tänä vuonna. Nämä yhdistämiset voisivat keventää sekä äänestäjien että vaaliviranomaisten taakkaa. Tai niin hallituspuolueet väittävät.

Ehdotettu kunnallis- ja eurovaalien samanaikainen yhdistäminen on kuitenkin herättänyt raivoa. Vastustajat väittävät, että tällainen toimenpide ei oteta huomioon vakiintuneita vaalimenettelyjä ja heikentää romanialaisten perusoikeutta ilmaista vapaasti tahtonsa vaaleissa. He korostavat perustuslakituomioistuimen vakiintunutta oikeuskäytäntöä, joka kieltää vaalivuosien kiireiset muutokset vaalilainsäädäntöön.

Kunnallisvaalien olisi alun perin pitänyt käydä syyskuussa, mutta viimeisimpien vaalimuutosten myötä kansalaiset kutsutaan äänestämään paikallisia edustajiaan kesäkuussa. Kriitikot sanovat, että tämä loisi hallinnollisen kaaoksen maahan, koska Romaniassa on rinnakkainen pormestarien ja kaupunginvaltuutettujen järjestelmä, jossa hallitsevat virkamiehet palvelevat samanaikaisesti vaaleilla valittujen virkamiesten kanssa lähes 3 kuukautta.

Lisäksi on herättänyt huolta hallituksen sitoutumisesta kansainvälisiin velvoitteisiin, kuten vaaliasioiden hyviin käytäntöihin, jonka Euroopan komissio on hyväksynyt demokratiaa lain kautta, tai ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta.

Mainos

Romania on allekirjoittanut sopimukset, jotka tukevat vapaiden vaalien olennaista roolia toimivissa demokratioissa. Kriitikot väittävät, että yhteisten vaalien järjestäminen on suoraan ristiriidassa näiden sitoumusten kanssa, lähinnä siksi, että äänestystoiminnan monimutkaisuus voi johtaa äänestäjien sulkemiseen pois äänestäjistä, jotka eivät tahdosta riippumatta voi äänestää voimassa olevan lain puitteissa.

Analyytikot ovat edelleen erimielisiä tämän epätodennäköisen PSD-PNL-liittouman motiiveista ja sen jälkeisistä muutoksista, jotka on tuotu olemassa oleviin vaalilakeihin. Jotkut viittaavat sekä PSD:n että PNL:n äänestysnumeroiden liputukseen, mikä viittaa yhteiseen epätoivoiseen yritykseen varmistaa puolueiden pysyminen vallassa. Toiset spekuloivat mahdollisilla takahuonesopimuksilla lupaamalla immuniteettia korruptiomaksuista tai tuottoisista valtion viroista.

Mielipidemittaukset ennustavat oikeistopuolueen AUR-puolueen dramaattista nousua Romanian tulevissa vaaleissa. Analyytikot ehdottavat, että AUR voisi ohittaa sekä kansallisen liberaalin puolueen, joka on hallitsevan koalitioiden nuorempi kumppani, että demokraattisen sosialistisen puolueen, ja siitä tulee Romanian suurin puolue. Vaikka AUR tuskin liittyy seuraavaan hallitukseen, puolueen kasvava vaikutusvalta on saanut jotkut ihmiset spekuloimaan, että koordinoitujen ponnistelujen muuttaa vaalilakeja oli tarkoitus estää AUR:ia uhkaamasta hallitsevaa PSD-PNL-koalitiota.

Kun Romania on menossa vaaleihin, yksi asia on varma: kansainvälisen yhteisön on pysyttävä valppaana puolustaessaan demokratiaa ja varmistaessaan vastuun maan sisällä. Se, että Euroopan unioni on pysynyt vaiti tästä asiasta, on huolestuttavaa, mutta meidän on odotettava ja katsottava, mitä seuraavien viikkojen aikana tapahtuu.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa