Liity verkostomme!

Kazakstan

Äänestäjät menevät maaseudulle ensimmäistä kertaa Kazakstanissa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kazakstanin maaseudun äänestäjät menivät äänestämään viikonloppuna innokkaasti odotettavissa olevissa paikallisvaaleissa, joita pidetään uutena askeleena maan tiellä kohti täysin toimivaa demokratiaa, kirjoittaa Colin Stevens.

Ensimmäistä kertaa kylien, siirtokuntien ja pikkukaupunkien ihmiset saivat tilaisuuden valita paikallisia johtajia eli akimeja (pormestareita).

Yhteensä 2,297 ehdokasta kilpaili 730 pormestarin paikasta. Lopullinen luettelo vähennettiin alkuperäisistä 2,582 ehdokkaasta. Virallisten tulosten odotetaan julkistavan myöhemmin tällä viikolla.

Mainos

Presidentti Kassym-Jomart Tokajevin käyttöön ottaman uuden järjestelmän mukaan kaikki 25 vuotta täyttäneet kansalaiset voivat asettua paikallisen pormestarin virkaan. Yhteensä 878 ehdokasta eli 38.2 prosenttia edusti yhtä maan valtavirran poliittisista puolueista, mutta ratkaisevasti yli 60% ehdokkaista, yhteensä 1,419 XNUMX, juoksi itsenäisyyteen eikä poliittisen puolueen tuella.

Asiantuntijoiden mukaan aktiivisimmat asukkaat olivat Itä-Kazakstanista ja Zhambylista, joissa äänestysaktiivisuus ylitti 90 prosenttia. Pienin äänestäjien määrä oli Almatyn alueella. Äänestystä seurasi yli 2,000 tarkkailijaa. He eivät kuitenkaan ilmoittaneet vakavista rikkomuksista.

Tarkkailijat sanovat, että vaalit ovat luoneet aktiivisille kansalaisille uusia mahdollisuuksia hyödyntää potentiaalinsa ja että presidentin poliittiset uudistukset ovat herättäneet vilkasta kiinnostusta Kazakstanin yhteiskunnassa.

Mainos

Vaaleja pidetään keskeisenä askeleena pyrittäessä vapauttamaan asteittain Kazakstanin poliittinen järjestelmä, jota presidentti on hallinnut lähes kolmen vuosikymmenen ajan.

Tokajev tuli valtaan vuonna 2019 sen jälkeen kun Nursultan Nazarbajev, joka oli johtanut 19 miljoonan maan kansakuntaa itsenäisyyden jälkeen, yllätti eroamisensa ja vaalit kunnioittivat hänen tuolloin antamiaan tärkeitä lupauksia.

Hyvin sijoitettu lähde Kazakstanin EU: n suurlähetystössä kertoi tälle verkkosivustolle, että maaseudun akimien vaalit olivat "erittäin tärkeä hetki, joka avaa uuden vaiheen poliittiseen modernisointiin maassamme".

Vaalikampanjassa keskityttiin osittain sekä Covid-19-pandemian aiheuttamiin terveys- että taloudellisiin vaikutuksiin.

Suuri osa kampanjoinnista tapahtui verkossa sosiaalisessa mediassa, koska nykyiseen tilanteeseen sovelletaan pandemiarajoituksia. Mutta toivotaan myös, että tämä voi antaa todellisen uuden sysäyksen digitaaliselle poliittiselle demokratisoitumiselle nuorille sukupolville, koska puolet Kazakstanin väestöstä on alle 30-vuotiaita.

Presidentti ilmoitti aloitteesta järjestää paikalliset vaalit viime vuonna pitämässään puheessa kansalle, ja alle vuosi on kulunut tämän toteutumiseksi.

Kazakstanin lähde jatkoi: "Maaseudun akimien vaalit avaavat kansalaisille uusia mahdollisuuksia vaikuttaa suoraan asutuksensa kehitykseen. Ne muodostavat uusia pitkän aikavälin periaatteita julkishallintojärjestelmän toiminnassa ja muuttavat laadullisesti valtion ja yhteiskunnan suhteiden luonnetta. "

Vaalikampanja oli tiettävästi herättänyt laajaa kansalaisten kiinnostusta ja lisännyt poliittista kilpailua. Riippumattomien ehdokkaiden suuri määrä oli erityisen merkittävä.

"Yleensä nämä paikalliset vaalit edistävät maan edelleen demokratisoitumista", lähde lisäsi.

Lähde korosti vaalien "strategista merkitystä" sanoen, että ne merkitsivät "vakavia institutionaalisia muutoksia" maan paikallishallintojärjestelmässä.

"Uuden rauhanomaisia ​​kokoontumisia koskevan lain hyväksymisen ja vaalilainsäädännön vapauttamisen ohella akimien suorien vaalien käyttöönotto lisää kazakstanilaisten poliittista kulttuuria ja poliittista osallistumista."

Hänen mukaansa toivotaan myös, että vaalit myös tasoittavat tietä uudelle virkamiesten sukupolvelle ja parannuksia valtionkoneistoon.

"Kaikki tämä yhdessä antaa positiivisen sysäyksen paikallishallintojärjestelmän jatkokehitykselle ja on asteittainen muutos maassa. Ne osoittavat selvästi, että presidentin aloitteet ja päätökset pannaan vähitellen täytäntöön ja niillä on laaja tuki yhteiskunnassa."

Hän huomauttaa, että kymmenen uutta lakia poliittisista uudistuksista on jo annettu presidentin valtaan tulon jälkeen, ja useita muita on valmisteilla.

Lisäkommentteja antaa Axel Goethals, Brysselissä sijaitsevan Euroopan Aasian tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja, joka uskoo, että vaalit "jatkavat tasaista edistymistä kohti yhtenäisempää demokraattista rakennetta kansakunnassa".

Goethals kertoi tälle sivustolle, että vaaleja olisi pidettävä "hallitun demokratisoitumisen" prosessina, ja rohkaisevaa oli nähdä "parannuksen merkkejä", joihin sisältyy "aloitteleva monipuoluejärjestelmä ja siirtyminen kohti täydellisempää edustusta ja poliittista kilpailua".

Goethals lisäsi: "Presidentti Tokajevin johdolla Kazakstan on myös ottanut erittäin myönteisen aseman yleisen edustuksen ja kansalaisyhteiskunnan osallistumisen lisäämiseksi sen demokraattiseen prosessiin. Tätä vaali- ja äänestysprosessia on tarkasteltava laajemmassa kontekstissa vielä kehittyvässä maassa. Entisenä Neuvostoliiton valtiona Kazakstan on hitaasti siirtymässä kohti avoimempaa demokraattista järjestelmää. Tämä on prosessi, joka ei voi tapahtua yhdessä yössä ja vaatii asteittaisempaa lähestymistapaa äkillisten tai pakotettujen muutosten välttämiseksi, jotka voivat johtaa epävakauteen, koska se on myös osa äänestäjien, ehdokkaiden, poliittisten puolueiden ja muiden Kazakstanin laitoksille.

"Presidentti Tokajev on osoittanut todellista sitoutumista ja päättäväisyyttä parantaakseen Kazakstanin sosioekonomista rakennetta uudistamalla politiikkaa. Tähän on rakentunut edeltäjänsä Nursultan Nazarbajevin, Kazakstanin tasavallan ensimmäisen presidentin, aloitteet ja uudistukset. "

Muualla Keski-Aasian valtuuskunnan varapuheenjohtaja Euroopan parlamentissa Andris Ameriks kertoi EU Reporter: ”Vaalien tulokset ovat erittäin tärkeitä Kazakstanille.

"Aikana, jolloin koko maailma kamppailee edelleen pandemian kanssa, joka on aiheuttanut suurta yhteiskunnallista myllerrystä ja provosoinut kansalliset hallitukset, on elintärkeää, että nämä vaalit tarjoavat todellisen esimerkin ihmisten ja viranomaisten keskinäisestä luottamuksesta."

Fraser Cameron, entinen Euroopan komission virkamies ja nyt Brysselissä sijaitsevan EU / Asia Centerin johtaja, on samaa mieltä sanoen, että vaalien "pitäisi merkitä uusi askel eteenpäin Kazakstanin tasaisessa edistymisessä kohti avoimempaa ja demokraattisempaa yhteiskuntaa".

Kazakstan

Kommentti Kazakstanin Luxemburgin kunniakonsulista Benedikt Sobotkasta presidentti Tokajevin kansakuntatilapuheesta

Julkaistu

on

”Meitä rohkaistaan ​​näkemään laaja valikoima politiikkoja, jotka luovat sävyn Kazakstanin muutoksille tulevina vuosina, ja maan selkeä tavoite saavuttaa hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Edistys maan nollatavoitteiden kehittämisessä on ollut vaikuttavaa - Kazakstan oli ensimmäinen Keski -Aasian maa, joka perusti kansallisen päästökauppajärjestelmän hiilen hinnan laskemiseksi. Aiemmin tänä vuonna maa hyväksyi myös uuden ympäristölainsäädännön nopeuttaakseen siirtymistä kestäviin käytäntöihin.  

"Digitaalisuus on keskeinen tekijä Kazakstanin siirtymisessä nettonollaan seuraavien vuosikymmenten aikana. Olemme tyytyväisiä Kazakstanin pyrkimyksiin asettaa digitaalinen kasvu maan tulevaisuuden vision ytimeen. Kazakstan on vuosien saatossa ottanut digitaalisen muutoksen uudelle tasolle." , investoimalla voimakkaasti uusiin älykkäisiin kaupunkiteknologioihin kaupunkipalvelujen ja kaupunkielämän parantamiseksi ja automatisoimiseksi. Maa on onnistunut luomaan innovatiivisen digitaalisen ekosysteemin Keski -Aasiaan, jota ovat vahvistaneet Astana International Financial Centre ja Astana Hub , jossa asuu useita satoja teknologiayrityksiä, joilla on etuuskohteluvero. 

"Tämän teknologisen muutoksen taustalla on Kazakstanin sitoutuminen digitaalisiin oppimisratkaisuihin, joiden tarkoituksena on katalysoida yli 100,000 1000 IT -asiantuntijaa kehittämään teknisiä taitoja, jotka ovat olennainen osa neljättä teollista vallankumousta. Siirtyminen digitaalisiin oppimismahdollisuuksiin on näkynyt myös Kazakstanin lähestymistavassa koulutukseen - Suunnitelmissa on luoda XNUMX uutta koulua, maan sitoutuminen nuorten kouluttamiseen on avainasemassa osallistavan ja kestävän tulevaisuuden talouden luomisessa. ”

Mainos

Continue Reading

Kazakstan

Kazakstan kerää 5 mitalia Tokion paralympialaisista 2020

Julkaistu

on

Kazakstan keräsi viisi mitalia - yhden kullan, kolme hopeaa ja yhden pronssin - Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisissa Japanissa, Kazinform on oppinut tapahtuman virallisilta verkkosivuilta. Kazakstanin para-voimavoima David Degtyarev nosti Kazakstanin ainoalle kultamitalilleen Tokion paralympialaisissa 2020.

Kazakstan vei kaikki kolme judon hopeamitalia, kun Anuar Sariyev, Temirzhan Daulet ja Zarina Baibatina saivat hopeaa miesten -60 kg, -73 kg miesten ja naisten +70 kg painoluokissa. Kazakstanin para-uimari Nurdaulet Zhumagali ratkaisi pronssin miesten 100 metrin rintauinnissa. Kazakstanin joukkue sijoittuu 52. sijalle Tokion vuoden 2020 paralympialaisten mitalilaskennassa yhdessä Suomen kanssa. Kiina on mitalin kärjessä 207 mitalilla, joista 96 kultaa, 60 hopeaa ja 51 pronssia. Toiseksi sijoittuu Iso -Britannia 124 mitalilla. Yhdysvallat on kolmanneksi 104 mitalilla.

Mainos

Continue Reading

Kazakstan

Zhambyl Zhabajevin 175 -vuotisjuhla: runoilija, joka on elänyt (lähes) 100 vuotta fyysistä elämää

Julkaistu

on

Zhambyl Zhabajev. Kuva: Bilimdinews.kz.
Zhambyl Zhabajev (Kuvassa) hän ei ole vain suuri kazakstanilainen runoilija, hänestä tuli melkein myyttinen hahmo, joka yhdisti hyvin eri aikakaudet. Jopa hänen elämänsä on ainutlaatuinen: syntynyt vuonna 1846 hän kuoli 22. kesäkuuta 1945 - viikkoja natsismin tappion jälkeen Saksassa. Hänellä oli enää kahdeksan kuukautta aikaa elää juhliakseen 100 -vuotispäiväänsä, satavuotisjuhliaan, kirjoittaa Dmitri Babich in Kazakstanin itsenäisyys: 30 vuotta, Op-Ed.  

Nyt juhlimme hänen 175 -vuotispäiväänsä.

Zhambyl, joka syntyi vain neljä vuotta Mihail Lermontovin kuoleman jälkeen ja yhdeksän vuotta Aleksanteri Puškinin - kahden suuren venäläisen runoilijan - kuoleman jälkeen. Etäisyyden tuntemiseksi riittää, kun sanotaan, että heidän kuvansa toivat meille vain maalarit - valokuvausta ei ollut olemassa heidän varhaisten kuolemiensa aikana verisissä kaksintaisteluissa. Zhambyl hengitti samaa ilmaa heidän kanssaan ...

Mainos

Mutta Zhambyl on myös välttämätön muisto isiemme lapsuudesta, ikivihreä ”isoisähahmo”, joka näytti niin läheiseltä, joten ”yksi meistä” paitsi lukuisten sanomalehtien valokuvien ansiosta. Mutta ennen kaikkea - kiitos hänen kauniista, mutta myös helposti ymmärrettävistä jakeistaan ​​Kazakstanista, sen luonnosta ja ihmisistä. Mutta ei vain isänmaasta - Kazakstanin sydämestä laulaen Zhambyl löysi keinon vastata toisen maailmansodan tragediaan, Leningradin saartoon ja moniin muihin hänen elämänsä aikana tapahtuneisiin tektonisiin ”historian muutoksiin”.

Zhambyl Zhabajevin museon olohuone, joka sijaitsee 70 km Almatystä, jossa runoilija asui vuosina 1938-1945. Kuvahaku: Yvision.kz.

Voisiko joku yhdistää nämä kaksi maailmaa - Kazakstan ennen sen "tsaariaikaa", Puškinin ja Lermontovin ajat - ja meidän sukupolvemme, joka näki Neuvostoliiton lopun ja itsenäisen Kazakstanin menestyksen?

Mainos

Tällaisia ​​hahmoja on vain yksi - Zhambyl.

On hämmästyttävää, että hänen maailmankuulunsa tuli hänelle noin vuonna 1936, kun hän oli 90 -vuotias. ”Et ole koskaan liian vanha oppimaan” - tämä on rauhoittava lausunto. Mutta "et ole koskaan liian vanha kuuluisuuteen" on vieläkin vakuuttavampi. Zhambyl tuli kuuluisaksi vuonna 1936, kun kazakstanilainen runoilija Abdilda Tazhibayev ehdotti Zhambylia Neuvostoliiton "viisaan vanhan miehen" (aksakal) tehtävään, joka on perinteisesti Kaukasuksen maiden ikääntyvien runoilijoiden täyttämä paikka. Zhambyl voitti heti kilpailun: hän ei ollut vain vanhempi (hänen kilpailijansa Dagestanista, Suleiman Stalski, oli 23 vuotta nuorempi), Zhambyl oli varmasti värikkäämpi. Tarazin vanhankaupungin lähellä (myöhemmin nimetty Zhambyliksi) Zhambyl oli pelannut domburaa 14-vuotiaasta lähtien ja voittanut paikallisia runokilpailuja (aitys) vuodesta 1881. Zhambyl pukeutui perinteisiin kazakstanilaisiin vaatteisiin ja pysyi mieluummin perinteisessä proteiinipitoisessa. steppien ruokavalio, joka antoi hänelle mahdollisuuden elää niin kauan. Mutta hänessä oli varmasti jotain muutakin - Zhambyl todellakin oli runoilija.

Zhambyl Zhabajevin muistomerkki Almatyssa.

Kriitikot (ja jotkut halveksijat) syyttävät Zhambylia "poliittisen runouden" kirjoittamisesta Neuvostoliiton voiman (joka ei aina ollut oikein) sokeutumisesta. Tuossa lausunnossa on jotain tosiasiallista totuutta, mutta siinä ei ole esteettistä totuutta. Leopold Senghor, itsenäisen Senegalin legendaarinen ensimmäinen presidentti, kirjoitti myös poliittisia jakeita, joista osa kertoi 20 -luvun poliittisten "vahvojen" "vahvuudesta" ja "mahtavuudesta". Mutta Senghor kirjoitti nämä jakeet vilpittömästi - ja hän pysyi kirjallisuuden historiassa. Ja Senghor pysyi historiassa paljon arvokkaammassa asemassa kuin poliittiset vahvamiehet, joita hän ihaili.

Zhambylille, Leningradin asukkaille (nykyinen Pietari), jotka kärsivät kauheasta nälänhädästä natsien piirittäessä kaupunkiaan vuosina 1941-1944,-he olivat INDEEDin lapsia. Hänen jakeissaan Zhambyl tunsi kipua jokaista yli miljoona ihmistä vastaan, jotka olivat kuolleet nälkään tuossa majesteettisessa keisarillisessa kaupungissa Itämeren rannalla, jonka palatsit ja sillat olivat niin kaukana hänestä. Runojen kannalta etäisyyksillä ei ole väliä. Tunne ratkaisee. Ja Zhambylilla oli vahva tunne. Voit tuntea sen lukemalla hänen jakeita 1 -vuotiaasta miehestä:

Leningraders, lapseni!

Sinulle - omenat, makeat kuin paras viini,

Sinulle - parhaiden rotujen hevoset,

Taistelijat, teidän pahimmat tarpeet…

(Kazakstan oli kuuluisa omenoistaan ​​ja hevoskasvatusperinteistään.)

Leningraders, rakkaani ja ylpeyteni!

Anna katseeni vuorten läpi liukua,

Kivisten harjanteiden lumessa

Näen sarakkeet ja sillat,

Kevään torrentin äänessä,

Voin tuntea tuskasi, tuskasi…

(Jakeet kääntänyt Dmitry Babich)

Kuuluisa venäläinen runoilija Boris Pasternak (1891-1960), jota Zhambyl voisi kutsua nuoremmaksi kollegaksi, kunnioitti suuresti Zhambylin edustamaa kansan runoutta, kirjoitti näistä jakeista, että "runoilija voi nähdä tapahtumat ennen kuin ne tapahtuvat" ja runoutta heijastaa "ihmisen tilaa" sen symbolisessa ytimessä.

Tämä pätee varmasti Zhambyliin. Hänen pitkä elämänsä ja työnsä ovat tarina ihmisen tilasta.  

Continue Reading
Mainos
Mainos
Mainos

Nousussa