Liity verkostomme!

Iran

Iran ja Amerikka: Kuka estää ketä?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Niille, jotka seuraavat tarkasti Iranin ja Yhdysvaltojen suhteiden viimeaikaista kehitystä, on selvää, että Iran kulkee varovasti ja testaa Bidenin hallinnon strategisen kärsivällisyyden rajoja. Tämä sisältää sen, että sen terroristijoukot sallitaan jatkuvasti kohdistaa amerikkalaisia ​​joukkoja Irakissa ja haastaa amerikkalaisten vaikutusvalta Lähi-idässä pakottamalla sen miliisit kohtaamaan Israelin useilla rintamilla, kirjoittaa Salem AlKetbi, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien poliittinen analyytikko ja entinen liittovaltion kansallisneuvoston ehdokas.

Äskettäinen raportti Washington Post korosti joidenkin Pentagonin viranomaisten turhautumista koskien lisääntyviä hyökkäyksiä amerikkalaisia ​​joukkoja vastaan ​​Irakissa ja Syyriassa. Nämä viranomaiset katsovat, että Pentagonin strategia Iranin edustajia vastaan ​​on epäjohdonmukainen. Jotkut väittävät, että presidentti Joe Bidenin hyväksymät rajalliset kostoilmaiskut eivät ole onnistuneet tukahduttamaan väkivaltaa ja luopumaan Iraniin liittyvistä miliisistä.

Bidenin hallinnon strategia näyttää epäselvältä, etenkin niille, jotka toteuttavat sitä Yhdysvaltain armeijassa. Lähestymistapa hämärtää puolustuksen ja hyökkäyksen välisiä rajoja ja pyrkii pelotteeseen ja pysyy toisen iskun taktiikassa osana "itsepuolustusta". On kuitenkin ilmeistä, että iranilainen puoli ei täysin ymmärrä tämän strategian vivahteita, vaan tulkitsee sen merkiksi amerikkalaisten epäröinnistä tai, tarkemmin sanottuna, huolestuneisuudesta laajemmasta konfliktista Iranin ja sen terroristien välimiesten kanssa.

Todellinen pelote ei saavuteta pelkästään voimannäytöllä; se vaatii vakavaa aikomusta aktivoida nämä voimat asianomaisen osapuolen etujen puolustamiseksi. Reaktion mihin tahansa uhkaan tulee olla voimakkaampi kuin itse aggressio, joka vaikuttaa suoraan hyökkääjän etuihin ja välittää selkeän viestin mahdollisista seurauksista. Pelote perustuu viestin vakavuuteen ja luottamukseen sen toimittamiseen.

Vaikka Yhdysvallat ja amerikkalaiset strategiset suunnittelijat ymmärtävät nämä periaatteet, presidentti Bidenin politiikasta aiheutuu rajoituksia, joiden tavoitteena on karkottaa Irania ilman suoraa sitoutumista avoimiin yhteenotoihin. Tämä on haastavaa, koska Teheran on hyvin tietoinen siitä, että Valkoisella talolla ei ole tahtoa kohdata se ja pitää jännitteet mieluummin lasketuissa rajoissa. Lisäksi Bidenin hallinto on menettänyt aloitteen Iranin kysymyksen käsittelyssä, kun Yhdysvaltain ulkopolitiikka Irania kohtaan on joutunut ydinasian panttivangiksi. Olemme todistamassa molemminpuolisen pelotteen teoriaa, mutta tulos näyttää suosivan Irania.

Indikaattorien analyysi viittaa siihen, että Yhdysvalloilla on rajalliset mahdollisuudet käsitellä Iranin strategista haastetta Yhdysvaltojen vaikutukselle Lähi-idässä. Yhdysvalloista on tullut Yhdysvaltain armeijan maineen ja aseman heikkenemisen uhri. Sillä on noin 2500 sotilasta Irakissa ja noin 900 Syyriassa. Nämä tukikohdat ovat jatkuvasti olleet Iranin terrori-iskujen kohteena. Erityisesti yli 60 amerikkalaista sotilasta Irakissa ja Syyriassa on loukkaantunut noin 66 hyökkäyksessä Yhdysvaltain tukikohtiin viime vuoden lokakuun puolivälin jälkeen. Tämä on korkea määrä edelliseen ajanjaksoon verrattuna, sillä Pentagon raportoi noin 80 vastaavasta tapauksesta tammikuun 2021 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana noin kahden vuoden ajalta.

Iran toimii myös rohkeasti tietäen, että ajoitus ei ole täysin oikea, jos Bidenin hallinto päättää toimia tiukasti Teherania vastaan. Tällä ei ole tarkoitus vain estää konfliktien kärjistymistä Israelin ja terroristiryhmien, mukaan lukien Hamasin, välillä ja välttää tilanteen sytyttäminen koko Lähi-idässä. Se johtuu myös siitä, että Valkoinen talo kohtaa huomattavaa sisäistä tyytymättömyyttä Gazaa ja Irania koskevaan politiikkaansa kohtaan. Presidentti Bidenin suosio on laskenut jyrkästi 40 prosenttiin Gazan takia, mikä on alhaisin taso sitten hänen virkaanastumisensa vuonna 2021.

Mainos

Vahvistettu totuus, ottaen huomioon kaikki todisteet, on, että Iranin hyökkäykset Israelia vastaan ​​eivät ole Palestiinan kansan puolustuksessa. Todellisuudessa nämä hyökkäykset palvelevat Iranin alueelliseen ja kansainväliseen vaikutukseen liittyviä strategisia tavoitteita, joilla ei ole yhteyttä Palestiinan asiaan. Jokaisen, joka kiistää tämän, tulisi tarkistaa huolellisesti Iranin politiikka ja sen johtajien lausunnot. Iran käyttää terrorismia, kuten Jemenin hutheja, Libanonin Hizbollahia ja Irakin shiiajoukkoja, työkaluina strategisessa konfliktissa strategisten etujensa turvaamiseksi.

Se, mitä Iranin ja Yhdysvaltojen välillä tapahtuu, ei ole molemminpuolinen peloteprosessi sellaisissa olosuhteissa tunnustetussa toimintakehyksessä. Sen sijaan se on laskelmoitua sotilaallista painostusta, jota Iranin terroristien edustajat kohdistavat tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, erityisesti Teheranin halun karkottaa amerikkalaiset joukot Irakista ja Syyriasta. Iran tarttuu Palestiinan alueiden tilanteen tarjoamaan tilaisuuteen kätevänä suojana toimia Yhdysvaltain joukkoja vastaan ​​Gazan puolustamisen verukkeella.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa