Liity verkostomme!

Iran

Iranilaiset pakolaiset tekevät Sveitsissä oikeudellisen valituksen Iranin presidenttiä vastaan ​​ja vaativat hänen syytteeseenpanoaan hänen Geneven matkansa partaalla

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Ryhmä entisiä Iranin poliittisia vankeja, jotka ovat selvinneet vuoden 1988 verilöylystä ja asuvat nyt Sveitsissä, ovat tehneet oikeudellisen valituksen Iranin presidenttiä Ebrahim Raisia ​​vastaan. (Kuvassa). He vaativat häntä syytteeseen kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Raisia ​​syytetään avainhenkilönä Teheranin "kuolemakomiteassa" vuoden 1988 verilöylyn aikana. Tämä verilöyly, joka seurasi hallinnon perustajan Ruhollah Khomeinin määräystä, johti 30,000 XNUMX poliittisen vangin teloitukseen useiden kuukausien aikana. kirjoittaa Shahin Gobadi.

Valitus tehtiin, kun YK:n maailmanlaajuisen pakolaisfoorumin koordinaattori ilmoitti, että Raisin odotetaan osallistuvan Geneveen keskiviikkona 13. joulukuuta järjestettävään foorumiin.

Kantajat, jotka liittyvät Iranin kansan Mojahedin-järjestöön (MEK), joka on Iranin ensisijainen vastarintaliike, väittävät, että Raisi, silloin Teheranin apulaissyyttäjä, oli suoraan osallisena tuhansien poliittisten vankien teloittamiseen. He korostavat myös Raisin osallistumista kansannousujen tukahduttamiseen, erityisesti vuoden 2019 kansannousuun oikeuslaitoksen johtajana ja 2022 kapinan presidenttinä.

Iranin vuoden 1988 verilöylystä selviytyneet väittivät nähneensä henkilökohtaisesti Ebrahim Raisin osallistumisen kuolemankomission toimintaan, ja he ovat tehneet häntä vastaan ​​laillisen valituksen Genevessä. Kantajat aikovat paljastaa valituksen julkisesti tiistaina järjestettävässä lehdistötilaisuudessa, joka osuu samaan aikaan Raisin ensimmäisen Euroopan-matkan aattona.

Konferenssin järjestäjät pyrkivät myös paljastamaan MEK-verkoston Iranista hankkimaa tietoa Islamic Revolutionary Guard Corpsin (IRGC) ja Raisin mukana tulevista Quds Force -joukoista.

Viime päivinä kansainvälinen kampanja on ajanut Raisin syytteeseen ja vastuuseen. Kampanjan järjestäjien mukaan yli 300 kansainvälistä arvohenkilöä on tukenut tätä toimintakehotusta.

Allekirjoittajat, joihin kuuluu merkittäviä juristeja ja poliitikkoja, ovat ilmaisseet "syvän huolensa" Ebrahim Raisin suunnitellusta osallistumisesta YK:n foorumiin. He korostivat, että Raisi oli keskeinen hahmo vuoden 1988 tuhansien poliittisten vankien joukkomurhassa, väittäen, että hänen läsnäolonsa YK:n foorumissa on jyrkässä ristiriidassa YK:n ylläpitämien perusarvojen kanssa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kannattaneet Raisin syytteeseen asettamista hänen epäillystä roolistaan ​​rikoksissa ihmisyyttä vastaan. Tämä sisältää hänen osallistumisensa Teheranin kuolemankomission jäsenenä vuoden 1988 laittomiin joukkoteloituksiin ja poliittisten vankien pakotettuihin katoamisiin.

Mainos

Raporttien mukaan silloinen korkein johtaja oli antanut asetuksen, joka velvoitti teloittamaan kaikki ensisijaiseen oppositioryhmään PMOI/MEK liittyvät poliittiset vangit. Uskotaan, että jopa 30,000 XNUMX poliittista vankia, jotka olivat enimmäkseen sidoksissa tähän järjestöön, mutta myös useiden muiden oppositioryhmien jäseniä, teloitettiin.

Kansainväliset tahot, mukaan lukien YK:n erityismenettelyt, ovat tuominneet Iranissa vuoden 1988 laittomat teloitukset ja pakotetut katoamiset jatkuvina rikoksina ihmisyyttä vastaan. He vaativat perusteellista kansainvälistä tutkimusta Ebrahim Raisin osallisuudesta. Kriitikot väittävät, että se, että henkilö, jolla on niin vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, voi osallistua arvostetulle kansainväliselle foorumille vain vahvistaa Iranissa vallitsevaa rankaisemattomuuden kulttuuria.

Iranin kansallinen vastarintaneuvosto (NCRI) tuomitsi hiljattain antamassaan lausunnossa Raisin suunnitteleman Geneve-vierailun YK:n foorumille "ihmisoikeuksien loukkaukseksi, pyhän turvapaikkaoikeuden ja kaikkien niiden arvojen loukkaukseksi, joiden vuoksi nykyaikainen ihmiskunta on uhrannut". kymmeniä miljoonia ihmishenkiä." NCRI on myös ilmoittanut suunnitelmistaan ​​järjestää mielenosoitus Genevessä keskiviikkona 13. joulukuuta 2023. Tämän mielenosoituksen tarkoituksena on tuomita Raisin läsnäolo Genevessä ja vaatia hänen pidättämistä ja syytteeseenpanoa.

NCRI korostaa, että Raisi, sen sijaan että osallistuisi YK:n foorumiin, joutuisi syytteeseen ja rangaistukseen "neljä vuosikymmentä kestäneestä rikoksesta ihmisyyttä vastaan ​​ja kansanmurhasta".

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa