Liity verkostomme!

Iran

Iranin toistuva pelko: Etelä-Azerbaidžan protestoi jälleen

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Niin kutsutun Etelä-Azerbaidžanin – Iranin pohjoisten alueiden – suurissa kaupungeissa tyytymättömyyden ja mielenosoitusten lisääntyminen on jälleen lisääntynyt. Tabrizista, Ardebilista, Zendjanista, Qazvinista ja Julfasta tuli levottomuuksien keskuksia. Oppilaat ja opettajat ovat menossa kaduille protestoimaan tuntemattomien tekijöiden suorittamaa koulutyttöjen sarjamyrkytyksiä vastaan. Myrkytyksiä tapahtuu kaikkialla Iranissa, ja ne kohdistuvat ilmeisesti tarkoituksella tyttöihin ja naisopiskelijoihin. Niitä pidettiin yli 200 oppilaitoksessa viime viikkojen aikana, mutta turvallisuusjoukot eivät tee mitään, mikä vahvistaa käsitystä, että kyseessä on hallituksen juoni pelotella nuoria naisia, jotka osallistuivat aktiivisesti mielenosoituksiin. Pohjois-Iran, jota asuttaa enimmäkseen etninen azerbaidžanivähemmistö – "etelä-azerbaidžanilaiset" - kärsii näistä myrkytyksistä enemmän kuin keskusalueet, ei vain siksi, että se on syrjäinen alue, vaan myös siksi, että se on täysin alikehittynyt sairaanhoitopalvelujen osalta.

Tämä on osa vähemmistön jatkuvaa sortoa ja syrjintää. Jo se tosiasia, että ei tiedetä, kuinka monta eteläistä azerbaidžanilaista asuu Iranissa, 18 tai 30 miljoonaa, on sinänsä todiste syrjinnästä. Esimerkkejä on lukuisia: Iranin hallitus kieltää azerbaidžaninkielisten nimien antamisen vastasyntyneille vauvoille, hallitus on rajoittanut heidän kulttuurista ilmaisuaan asettamalla rajoituksia azerbaidžanin kielen käytölle tiedotusvälineissä, kirjallisuudessa, taiteessa ja koulutuksessa.

Etelä-Azerbaidžanin kansan oikeuksia puolustavia aktivisteja vainotaan ja vangitaan. Esimerkiksi Alireza Farshi, Etelä-Azerbaidžanista kotoisin oleva merkittävä aktivisti , tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen roolistaan ​​azerbaidžanin kielen käytön edistämisessä kansainvälisenä äidinkielen päivänä ja kirjojen jakamisesta Etelä-Azerbaidžanin nuorille kannustaakseen heitä oppimaan ja puhumaan äidinkieltään.

Eteläisten azerbaidžanilaisten asuinmaakuntien sosiaaliapuohjelmat ovat paljon vähäisempiä kuin millään muulla alueella. Iranin viranomaiset eivät tietoisesti ota huomioon Urmia-järven valuttamista, jonka ympärillä asuu monia etnisiä azerbaidžanlaisia, mikä johtaa maataloustuotteiden vähenemiseen, köyhyyteen ja aliravitsemukseen.

Näistä syistä eteläiset azerbaidžanit ovat aktiivisin vähemmistö, joka osallistuu viimeaikaisiin mielenosoituksiin hallintoa vastaan.

Vaikka vuoden 2022 lopulla näytti siltä, ​​että ankarat sortotoimenpiteet lopettivat eteläisen azerbaidžanilaisten mielenosoitukset ja muut toimet, on käynnissä uusi kapinan aalto, jota on paljon vaikeampi pysäyttää ja joka on merkittävä uhka Teheranille.

Ajatus itsenäisestä Etelä-Azerbaidžanista, joka on aina uhannut Iranin hallintoa, on tehnyt paluun. Jos aiemmin Iranin azerbaidžanilaisten protestiliike kärsi täydellisestä koordinoinnin puutteesta, viime aikoina kaikki on muuttunut . Ainakin kahdeksan suurta liikettä, joilla on erilaiset tavoitteet, on syntynyt kulttuurisen autonomian myöntämisvaatimuksista itsenäisyyteen. Jotkut heistä näkevät tulevan Etelä-Azerbaidžanin Iranin azerikloonina, toiset haluavat länsimaista valtiota, joka muistuttaa Turkkia ja Azerbaidžania. 

Mainos

Kaikki järjestöt yhdistivät voimansa Tabrizissa, Etelä-Azerbaidžanien historiallisessa ja kulttuurisessa keskuksessa. Prosessin järjestivät yhdistyksen aktivistit Guney AZfront Telegram-kanava, joka alkoi helmikuun alussa kipsiä itsenäisen eteläisen Azerbaidžanin lipulla varustettuja lehtisiä kaikkialle kaupungin tärkeimpiin kohteisiin, hallintorakennuksiin ja jopa IRGC:n toimistoihin ja kasarmiin.

Toinen lehtisten aalto ei kantoi vain lippua vaan kaikkien suurten järjestöjen symboleja.

Videoita kaikenkokoisista ja -laatuisista julisteista ja lentolehtisistä jaetaan alueellisissa sosiaalisissa verkostoissa ja Telegramissa.

Sitten tuli salamajoukkojen vuoro: suuri joukko iranilaisia ​​azerbaidžanilaisia ​​alkoi napsauttaa kuvia tunnettujen rakenteiden edessä Tabrizissa kätkeessään kasvonsa lehtisten avulla – jotta Iranin turvallisuuspalvelut eivät jääneet kiinni. Toistaiseksi ketään itsenäisyysliikkeen aktivisteista ei ole pidätetty, vaikka Tabriz on täynnä poliisin ja IRGC:n partioita.

Hallitus väittää, että Israelin ja Azerbaidžanin tiedustelupalvelu tukee "separatisteja". Iranin viranomaiset ovat huomauttaneet, että heinäkuussa 2021 Israelin Bakun-suurlähettiläs George Deek twiittasi kuvan itsestään lukemassa kirjaa "Mysterious Tales of Tabriz".

”Opin niin paljon Azerbaidžanin historiasta ja kulttuurista Tabrizissa tässä hienossa kirjassa, joka minulle äskettäin esiteltiin. Mitä te luette näinä päivinä?" - hän kirjoitti

Iranin hallitusta kannattavat analyytikot ovat myös viitanneet Azerbaidžanin tasavallan presidentin Ilham Aliyevin sanoiin Turkin valtioiden järjestön marraskuussa 2022 pidetyssä huippukokouksessa. "Turkkilaisen maailman nuorella sukupolvella pitäisi olla mahdollisuus opiskella äidinkielellään asuinmaissaan. Valitettavasti suurin osa Azerbaidžanin ulkopuolella asuvista 40 miljoonasta azerbaidžanilaisesta on vailla nämä mahdollisuudet. Turkin valtioiden ulkopuolella asuvien maanmiestemme koulutus Oman äidinkielen puhumisen tulee aina olla järjestön asialistalla, tähän suuntaan on otettava tarvittavat askeleet", Alijev totesi.

Viimeaikainen nopea strategisen yhteistyön kehitys Israelin ja Azerbaidžanin välillä ruokkii Teheranin pelkoa. Jos Etelä-Azerbaidžanin irtautuminen tapahtuu, Iran romahtaa. Kummallista kyllä, Iranin hallinto ei harkitse mahdollisuutta lämmittää suhteitaan Etelä-Azerbaidžaniin.

Brysselissä 25. maaliskuuta on suunniteltu iranilaisten azerbaidžanilaisten joukkomielenosoitus Belgian parlamentin edessä. "Vapauden ja oikeuden marssi", kuten sitä kutsutaan, merkitsee kampanjan alkua itsenäisen Etelä-Azerbaidžanin tuen saamiseksi.

Itsenäisyysliike riippuu lännen tuesta: se on elintärkeää sen olemassaololle. Vaikka eroaminen on ollut esillä aiemminkin, tämä on ensimmäinen kerta, kun paikalliset järjestöt yhdistävät voimansa.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa