Liity verkostomme!

Kroatia

Kroatia - ja komissio - juhlivat, kun euro ja Schengen saavat uuden jäsenen

SHARE:

Julkaistu

on

Uudenvuodenpäivänä Kroatia liittyy sekä Euroopan yhteisvaluuttaan että sen (enimmäkseen) passittoman matkustusvyöhykkeen eli Schengen-alueeseen. Nämä ovat EU:n uusimman jäsenvaltion maamerkkitapahtumia, jotka on saavutettu vajaassa 10 vuodessa Euroopan unioniin liittymisestä. kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Se on tarina, jonka pitäisi lämmittää kaikkia Eurooppa-myönteisiä sydämiä, ehkä eniten erityisesti Ukrainassa. Alle 30 vuotta sen jälkeen, kun Kroatia voitti katkeran sodan itsenäisyytensä turvaamiseksi ja valloitettujen alueiden takaisin saamiseksi näennäisesti vahvemmalta naapurilta, Kroatiasta on tullut EU-klubin täysjäsen, ja se on liittynyt sekä euroalueeseen että Schengen-alueeseen.

Symboliikkaa lukuun ottamatta euroon liittymisestä on pienelle maalle käytännön etuja. Se tarkoittaa lainaamista omassa valuutassa, suojassa valuuttakurssien heilahteluilta. Kyseisen riskin poistaminen tekee maasta houkuttelevamman myös muualta euroalueelta tuleville sijoittajille.

Schengen-alueella olemisen kaikista eduista nauttiminen voisi olla vaikeampaa. Lentoasemien valvontaa puretaan vasta 26. maaliskuuta lentoyhtiöiden aikataulumuutosten mukaisesti. Kroatia kuitenkin poistaa välittömästi tarkastuspisteet 73 rajanylityspaikaltaan Unkarin ja Slovenian kanssa.

Testi on, kuinka täydellisesti ja kuinka kauan nämä kaksi maata vastaavat. Molemmat ovat huolissaan hallitsemattomasta muuttoliikkeestä Balkanin kautta, kun heidän toinen yhteinen naapurinsa Itävalta on edelleen valmis suorittamaan rajatarkastuksia vastauksena tähän riskiin.

Paljon riippuu rajavalvonnan tehokkuudesta EU:n ulkorajan Kroatian osuudella, joka ulottuu 1,300 XNUMX kilometriä. Mutta kovilla toimilla on poliittinen hinta, ja ne uhkaavat vieraannuttaa Bosnian, Serbian ja Montenegron, kaikki maat, joilla on omat Eurooppa-pyrkimyksensä, mutta jotka myös saavat varoituksen siitä, että EU vain vie niitä eteenpäin.

Tietenkään Euroopan yhdentymisen tie ei ole koskaan suoraviivainen. Kroatia liittyy Schengen-jäsenyyteen ennen kahta EU:hun edellistä maata Bulgariaa ja Romaniaa. Useat muut jäsenvaltiot eivät ole vielä valmiita tai eivät ole halukkaita liittymään euroon. Siitä huolimatta Euroopan komissio juhlii sitä, että yhteisvaluutalla on nyt kahdeskymmenes jäsen ja Schengen-aluetta on laajennettu ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Mainos

"Schengenin laajentuminen tekee meistä vahvempia, ja Kroatia voi nyt myötävaikuttaa vauraampaan ja kestävämpään Schengen-alueeseen", presidentti Ursula von der Leyen vakuutti ilman epäilystäkään. Mitä tulee euroon liittymiseen, hän keskittyi enemmän symboliikkaan. "Tämä on Kroatialle suuri saavutus, symboli sen syvään juurtuneesta kiintymyksestä EU:hun ja symbolinen hetki koko euroalueelle", hän lisäsi.

1. tammikuuta on myös toinen symbolinen hetki, 1973 vuotta siitä, kun silloinen Euroopan talousyhteisö laajeni ensimmäisen kerran alkuperäisestä kuudesta jäsenistään. Vuonna XNUMX liittyneistä kolmesta vain Tanska kuuluu Schengen-alueeseen, vaikka käytännössä se suorittaa edelleen usein passintarkastuksia rajoillaan. Tanskalla on toistaiseksi voimassa oleva opt-out-oikeus yhteisvaluuttaan, mutta se on sitonut kruunun euroon.

Irlanti on tiukasti euroalueella, mutta sillä on oma toistaiseksi voimassa oleva Schengenin ulkopuolelle jättäminen, koska se haluaa säilyttää yhteisen matkailualueensa Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. Britannialla oli toistaiseksi voimassa oleva opt-out-oikeus sekä Schengenistä että eurosta ennen EU:sta eroamista.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa