Liity verkostomme!

Valko-Venäjä

Onko länsi tekopyhää syyttäessään Valko-Venäjää humanitaarisesta kriisistä, kun sanktiot ovat vahingoittaneet miljoonien elämää?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan unionin ulkoministerit saapuivat Brysseliin maanantaina (29. marraskuuta) jatkamaan Valko-Venäjälle viime vuonna asetettuja pakotteita Lukašenkon hallinnon vastustajien raakojen tukahduttamistoimien seurauksena., kirjoittaa Louis Auge.

Päätös syntyi ensimmäisen Brysselin ja Minskin korkean tason tapaamisen jälkeen EU:n itärajan kriisin alkamisen jälkeen. Valko-Venäjän autoritaarista johtajaa on syytetty manipuloinnista "valmistettu siirtolaiskriisi” uhkaamaan blokin turvallisuutta. Nämä toimet ovat johtuneet EU:n vakavasta huolesta leireille juuttuneiden pakolaisten kuolemasta ja pakkasesta sekä Venäjän joukkojen kerääntymisestä Berlarusin ja Ukrainan rajoilla.

Liz Truss, Britannian ulkoministeri kehotti Putin puuttuu tänä viikonloppuna kriisiin, sillä Valko-Venäjää pidetään nyt Ison-Britannian, EU:n ja Yhdysvaltojen kurittomana vihollisena. Maan ollessa eristetty eurooppalaisesta energiasta ja investoinneista Putin on tukenut Lukašenkon hallintoa miljoona dollaria lainoja aiemmin tänä vuonna ja sijoitettuja hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia vahvistamaan pienen valtion länsirajaa.

Vaikka Lukašenka on noussut kärjistyvän konfliktin näkyviksi kasvoiksi, Britannian asevoimien eroava päällikkö, kenraali Sir Nick Carter sanoi sunnuntaina, että Britannian välitön uhka on edelleen sota Venäjän kanssa. Carter kertoi BBC Onen The Andrew Marr Showlle, että Moskova luki "hybridikirjasta, jossa linkität disinformaation epävakauteen".

Mainos

Hän jatkoi, että Valko-Venäjän ja Ukrainan rajatilanteet ovat todiste Venäjän hallituksen "klassisesta häiriötekijästä", joka on jatkunut "vuosia, vuosia ja vuosia".

Puola on myös syyttänyt Kremliä kriisin ohjaamisesta kulissien takaa. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki vetosi aiemmin tällä viikolla NATO Hän toisti myös EU:lta esittämänsä vaatimukset rahoittaa muuri tulvan pysäyttämiseksi.

EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell puhui tällä välin suoraan valkovenäläiselle kollegalleen Vladimir Makeille, mitä hän kuvaili "epävarmaksi humanitaariseksi tilanteesta". Hän twiittasi: "Nykyistä tilannetta ei voida hyväksyä, ja se on lopetettava. Ihmisiä ei pidä käyttää aseina."

Mainos

Jotkut kommentaattorit ovat kuitenkin nostaneet syytteen EU:sta vedoten tekopyhyyteen sen huonosta hallinnosta Valko-Venäjällä. Nykyisen pakotejärjestelmän aikana Valko-Venäjän yleisön voidaan katsoa asetetun palvelemaan geopoliittista välityssotaa kahden vallan välillä. He ovat sittemmin synnyttäneet suurimmat seuraukset Lukašenkon sijasta, ja Valko-Venäjän ja EU:n välinen demokraattinen tulevaisuus on käytännössä murtunut.

Itse asiassa väestön kannatus EU:lle on kasvanut nopeasti viime vuosina 77 % vastaajista ilmoittaa myönteisestä tai neutraalista asenteesta EU:hun vuoden 2018 kyselyssä ja kolmas suosii yhdentymistä Brysseliin marraskuussa 2020.  

Tämä liikearvo ei kuitenkaan ulotu molempiin suuntiin. EU kokonaisuudessaan ei ole koskaan ilmaissut suurta innostusta Valko-Venäjän liittämisestä blokkiin. He tuomitsevat Valko-Venäjän hallituksen sen "demokratiaan sitoutumisen puute" mutta tarjoavat vain vähän taloudellista tukea sen demokratiaan siirtymiselle. Venäjä on edelleen historiallisesti Valko-Venäjän suurin kauppakumppani, joka edustaa lähes puolet maan kansainvälisestä kaupasta. EU:n ja Valko-Venäjän välinen kauppa riittää 18% kokonaismäärästä. EU:n, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen holtittomat pakotteet ovat vain palvelleet tätä kasvavaa rinnakkaisriippuvuutta ja vahingoittaneet yleistä tukea lännelle.

Epäonnistuminen Neuvostoliiton jälkeisten demokratioiden suojelemisessa ei ole uutta, sillä Nato ei juurikaan vastustanut Krimin liittämistä Venäjään ja äskettäin hyväksyttyä Nord Stream 2 mikä heikentää vakavasti Ukrainan suojaa Venäjän ekspansiointressejä vastaan. Joka tapauksessa yleisö on kantanut EU:n voittoa tavoittelevien pyrkimysten kustannukset, sillä sanktiot ovat painostaneet suhteettomasti demokraattista nuorisoa Lukašenkon hallintoa vastaan.

Truss on luvannut, että Britannia ei katsoisi pois, kun Valko-Venäjä käytti "epätoivoisia siirtolaisia ​​pelinappulaina" "huolellisesti laaditussa kriisissä". Kuitenkin, kunnes Lontoo Brysselin ja Washingtonin ohella joutuu vastuuseen omista humanitaarisista loukkauksistaan, voi olla tekopyhää osoittaa sormella Valko-Venäjää Moskovan käskyjen vastaanottamisesta.

Kun Valko-Venäjän tulevaisuus on sidottu Venäjän kasvavaan vaikutukseen, pakotteet ovat toivottomia ja haitallisia. EU:n väitteet onnistumisesta kahdenvälisten suhteiden parantamisessa eivät vastaa todellisuutta. Sen sijaan heidän aikomuksensa näyttää olevan aiheuttaa mahdollisimman paljon taloudellista vahinkoa yleisölle, ottamatta vähän huomioon miljoonien valkovenäläisten toimeentuloa ja demokraattista tulevaisuutta.

EU väittää, että siirtolaiset ovat Lukašenkon hallinnon panttivankeja, mutta myös koko valtion tulevaisuus on ollut panttivangiksi lännen epäonnistuessa suojella demokraattisia kansalaisia ​​tunkeutuvalta Venäjän valtakunnalta.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos
Mainos

Nousussa