Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Mikä on syynä jännitteisiin Yhdysvaltojen ja Azerbaidžanin suhteissa?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Yhdysvallat alkoi toteuttaa johdonmukaista lähestymistapaa ja strategiaa Etelä-Kaukasian maita kohtaan. Tällaiseen strategiaan kuuluu sen geopoliittisten etujen vahvistaminen ja alueellisten voimien mahdollisiin haasteisiin vastaaminen. Tämän vuoksi Azerbaidžanin tasavallalla oli maantieteellisen sijaintinsa ja energiavarojensa saatavuuden ansiosta tärkeä rooli alueellisen taloudellisen yhdentymisen muovaamisessa. Ei ole yllättävää, että Zbigniew Brzezinski, joka toimi Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajana vuosina 1977–1981, kutsui Azerbaidžania "geopoliittiseksi pisteeksi", joka on erittäin tärkeä Yhdysvaltojen turvallisuusetujen kannalta.

On huomattava, että toinen Garabagh-sota on muuttanut koko geopoliittisen maiseman Etelä-Kaukasiassa. Azerbaidžan lopetti pitkään jatkuneen Armenian miehityksen, mikä avasi uusia mahdollisuuksia kestävälle rauhalle ja täydelliselle alueelliselle taloudelliselle yhdentymiselle. Huolimatta Bakun myönteisistä signaaleista Jerevan jatkoi kuitenkin laittomien asevoimien tukemista Khankendissa ja horjutti tilannetta kentällä. Baku onnistui palauttamaan täyden suvereniteettinsa sen jälkeen, kun Azerbaidžan toteutti terrorismin vastaisia ​​toimia laittomia Armenian asevoimia vastaan ​​Azerbaidžanin Garabaghin alueella 19.–20. Azerbaidžanin asevoimien suvereenilla alueella toteuttamat paikalliset terrorismin vastaiset toimet olivat täysin kansainvälisen oikeuden, mukaan lukien kansainvälisen humanitaarisen oikeuden, mukaisia.

Tällaisten tapahtumien taustalla nykyinen Bidenin hallinto alkoi kritisoida Azerbaidžania ja jopa tukea separatistista ideologiaa Azerbaidžanin Garabaghin alueella. On syytä huomata, että 15th marraskuuta 2023 Garabaghin tulevaisuutta käsittelevässä alivaliokunnan kuulemisessa, James O'Brien, Euroopan ja Euraasian asioiden toimiston apulaissihteeri Yhdysvaltain ulkoministeriö tuomitsi Azerbaidžanin avoimesti ja antoi selkeän armeniaa tukevan lausunnon. Ajatukset, että "Azerbaidžanin voimankäyttö heikensi luottamusta ja herätti epäilyksiä Bakun sitoutumisesta kokonaisvaltaiseen rauhaan Armenian kanssa", suistaa rauhanprosessin.

Itse asiassa Yhdysvaltain kongressin puolueellinen kanta Azerbaidžaniin tuijotti 1990-luvun alussa säätämällä vuonna 1992 Freedom Support Actin 907 §:stä, joka rajoitti tietyntyyppistä Yhdysvaltojen suoraa apua Azerbaidžanille. Myöhemmin 25. tammikuuta 2002 presidentti Bush luopui § 907 Vuoden 2002 Freedom Support Actin säännöksiä, mikä poistaa Yhdysvaltain hallituksen Azerbaidžanin hallitukselle antamaa apua koskevat rajoitukset.

Tänä vuonna Senaatti äänesti yksimielisesti Azerbaidžanin sotilaallisen avun keskeyttämisestä, eikä Bidenin hallinto antanut uutta 907 §:n mukaista poikkeuslupaa Azerbaidžanin turvallisuusavun vapauttamiseksi. On syytä huomata, että Yhdysvaltojen viranomaiset ovat toistuvasti myöntäneet poikkeuksen siitä lähtien, kun vapautus otettiin käyttöön vuonna 2002 vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Mutta tällä kertaa Washington jätti huomiotta Yhdysvaltojen geopoliittiset edut ja tuki "Armenian Protection Act of 2023" -lakia Amerikan Armenian kansallisen komitean (ANCA) painostuksesta.

Nykyään Yhdysvaltain ja Azerbaidžanin suhteiden ongelmia voidaan luonnehtia myös Washingtonin pyrkimykseksi hallita Armeniaa Moskovan tilapäisen poissaolon aikana alueella. Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailu Jerevaniin 17 Armenian tukemiseksi osoitti selvästi, että Washington puhuu puolensa kahden Etelä-Kaukasian maan välisessä konfliktissa.

Päinvastoin, Azerbaidžan on suurimmaksi osaksi kehittänyt pragmaattisen ja vakaan suhteen Washingtonin kanssa. Presidentti Ilham Alijev ja entinen presidentti Heydar Aliyev tukivat Bakun ja Washingtonin kahdenvälisiä suhteita. Jälkeenpäin katsottuna vahvan armenialaisen diasporan kaikista ponnisteluista huolimatta Yhdysvallat tuki 20. syyskuuta 1994 allekirjoitettua vuosisadan sopimusta sekä kriittisiä energiainfrastruktuurihankkeita, kuten Baku-Tbilisi-Ceyhan-öljyputki ja eteläinen kaasukäytävä. . Nämä tärkeät alueiden väliset energiahankkeet lisäsivät ja monipuolistivat Yhdysvaltojen liittolaisen energiansaantia tuomalla raakaöljyä ja maakaasua Kaspianmereltä globaaleille energiamarkkinoille.

Mainos

Tätä varten Israel, joka on perinteinen Yhdysvaltain liittolainen, saa jopa 40 prosenttia öljyvaroistaan ​​Azerbaidžanista. Toinen esimerkki on Azerbaidžanin ja EU:n energiayhteistyö, joka on erittäin tärkeä meneillään olevan Venäjän ja Ukrainan välisen sodan vuoksi. Azerbaidžan tukee Euroopan monipuolistamista ja varmistaa EU:n energiavarmuuden.

Presidentti Ilham Alijevin johdolla Azerbaidžan on noussut myös Amerikan luotettavaksi alueelliseksi kumppaniksi maailman ainutlaatuisen kriittisessä risteyksessä. Azerbaidžanin hallitus on aina arvostanut Washingtonin roolia Armenian ja Azerbaidžanin välisessä rauhanprosessissa. Baku suhtautui myönteisesti Yhdysvaltojen sovitteluun, kun ulkoministeri Antony J. Blinken tapasi yhdessä Azerbaidžanin presidentin Ilham Alijevin ja Armenian pääministerin Nikol Pashinyanin Saksassa edistääkseen kahdenvälisiä rauhanneuvotteluja osapuolten välillä. Myös 1st Toukokuuta Armenian ulkoministeri Ararat Mirzoyan ja Azerbaidžanin ulkoministeri Jeyhun Bayramov tapasivat Antony Blinkenin Washingtonissa edistääkseen rauhanneuvotteluja.

Huolimatta Washingtonin Azerbaidžanin vastaisesta kannasta, on erittäin tärkeää ymmärtää sen ydin Yhdysvaltain ja Azerbaidžanin suhde; Azerbaidžan tuki Yhdysvaltojen johtamia rauhanoperaatioita maailmassa. Azerbaidžanilaiset palvelevat rinta rinnan amerikkalaisten sotilaiden kanssa rauhanturvaoperaatiossa Afganistanissa. Myös Yhdysvaltojen johtaman Afganistanin rauhanoperaation alusta lähtien Azerbaidžan asetti infrastruktuurinsa näiden operaatioiden käyttöön ja sen kuljetusinfrastruktuuria käytettiin ei-tappavan lastin kauttakulkuun liittoutuman joukoille Afganistanissa. Pohjoisen jakeluverkoston keskeisenä osana Azerbaidžan on useiden vuosien ajan tarjonnut keskeytymätöntä multimodaalista kauttakulkua liittoutuman joukoille Afganistanissa. Azerbaidžan laajensi tiiviissä yhteistyössä Yhdysvaltain kuljetuskomission ja ilmailukomission kanssa tärkeitä ylilentoselvityksiä, lääkinnällisiä evakuointilentoja sekä laskeutumis- ja tankkausoperaatioita Yhdysvaltain ja Naton lentoille ISAFin ja RSM:n tukemiseksi.

Kaikki edellä mainitut tosiasiat itsessään osoittavat selvästi Azerbaidžanin suhtautumisen kahdenvälisiin suhteisiin Washingtonin kanssa. Tällä hetkellä huoli ei ole se, että Washington ei antanut uutta 907 §:n poikkeuslupaa, vaan se, että Bidenin hallinto aiheuttaa kasvavaa ärsytystä ja haastaa kumppanuuden. Yhdysvallat sotilaallinen apu Bakuun tavoitteena oli lähinnä parantaa Azerbaidžanin meriturvallisuutta Teheranin uhkia vastaan. Amerikan näkökulmasta Kaspianmeri on erityisen strategisesti herkkä, koska se rajoittuu Iraniin. Lyhyesti sanottuna Azerbaidžan onnistui luomaan vahvat ja nykyaikaiset asevoimat ilman Yhdysvaltain taloudellista apua ja siitä tuli alueen tehokkain armeija.

Lopulta käynnissä oleva Venäjän ja Ukrainan välinen sota muutti Euraasian geopoliittista maisemaa. Siksi Washingtonin tulisi tukea strategisia etuja alueella eikä tukea armenialaisen diasporan etuja. Azerbaidžan on arvokkaalla maantieteellisellä sijainnillaan ja alueellisella diplomatiallaan tärkeä toimija, joka tukee Yhdysvaltojen etuja alueella. Nyt kahdenvälisten suhteiden ydinperiaatteena tulisi olla neuvottelujen jäsentäminen siten, että molemmat maat hyötyvät. Kuten George Friedman, geopoliittinen ennustaja ja kansainvälisten asioiden strategi sekä Geopolitical Futuresin perustaja ja puheenjohtaja, väittää: "Yhdysvallat tarvitsee Turkkia vastapainoksi Iranille. Yhdysvallat tarvitsee Georgiaa tahtonsa osoituksena. Yhdysvallat tarvitsee Azerbaidžania omakseen nappi."  

Kirjailija:

Shahmar Hajiyev, vanhempi neuvonantaja, Kansainvälisten suhteiden analyysikeskus

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa