Liity verkostomme!

Azerbaidžan

Älykkäät kylät muuttavat Azerbaidžanin maaseutuelämää

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Azerbaidžan esitteli älykkäät kylät -projektinsa Euroopan parlamentin "maaseutu-, vuoristo- ja syrjäiset alueet ja älykkäät kylät" -ryhmän Euroopan parlamentin jäsenille tiistaina (28. kesäkuuta) sekä laajemmalle kutsuvieraille, jotka ovat kiinnostuneita maaseudun muuttamisesta ja elvyttämisestä. yhteisöjä.

Azerbaidžanin tilanne on erityinen haaste, koska se johtuu pitkittyneestä konfliktista, jossa alueen ihmiset joutuivat pakenemaan ja jossa suuri osa olemassa olevasta asutuksesta ja infrastruktuurista tuhoutui. Takuut, palvelut ja infrastruktuurin tarjoaminen yhteisölle, jotta he voivat palata omalle maalleen, ei ole mikään pieni tehtävä, mutta Azerbaidžanin hallitus on asettanut sen itselleen. Agalin älykylä on ensimmäinen laatuaan, ja sitä käytetään pilottina vastaavissa projekteissa koko maan tällä hetkellä autioituneessa osassa.

Slovenialainen Euroopan parlamentin jäsen Franc Bogovič (EPP), joka on yksi intergroup-puheenjohtajista, puhui COVID-kriisin aikana maaseutuyhteisöissä eri puolilla Eurooppaa saamista opetuksista, erityisesti kestävyyden tarpeesta: "Kaksi taikasanaa ovat olleet "vihreitä" ja "digitaalisia", mutta nyt olemme lisänneet toisen, "resilienssin". Haluamme kestävän yhteiskunnan, jossa maaseudulla asuvat ihmiset voivat saada hyvät palvelut ja infrastruktuurin sekä nauttia hyvästä elämänlaadusta.” 

Azerbaidžanin Belgian-suurlähettiläs Vaqif Sadiqov sanoi, että tämä hanke ei ole vain rakennusten rakentamista: ”Yritämme houkutella takaisin tälle alueelle perheitä, perheitä, jotka lähtivät kolmekymmentä vuotta sitten. Tämä ei ole pelkästään kestävän kehityksen ja digitaalisen rakentamisen haaste, se on ennen kaikkea sosiaalinen kysymys, johon on puututtava äärimmäisen herkästi siellä olevien ihmisten elämää kohtaan. Suurlähettiläs Sadiqov sanoi, että Euroopassa oli kiinnostusta jakaa parhaita käytäntöjä ja oppia niistä.

Vastaanoton isännöineen European Smart Villages Forumin perustaja ja ylipäällikkö Alessandro Da Rold huomautti, että kylää, jonka rakennusvaihe on kestänyt vain kahdeksan kuukautta, katsottaisiin kateudella. Eurooppa, joka joutuu odottamaan pitkään rakennuslupaa.

Euroopan parlamentin jäsenet tekivät vaikutuksen tälle hankkeelle annetusta visiosta ja suunnasta. Kieltämättä tämä kylä alkaa tyhjästä ja on ainutlaatuisten olosuhteiden vuoksi luonnossa ylhäältä alaspäin. Maatalousministeriö on kuitenkin pitkään miettinyt, kuinka houkutella ihmisiä takaisin alueelle.

Maatalousministeriön edustaja selosti älykylän konseptia, keskeinen asia oli, että kylä on omavarainen. Kylän takana oli neljä avainaluetta kokonaiskonseptissa: Älykäs infrastruktuuri ja palvelut; työllistymismahdollisuudet; älykäs hallinto; sekä vihreä ja vaihtoehtoinen energia.

Mainos

Kylässä on nopea internetyhteys, joka tukee sähköistä terveydenhuoltoa, verkko-oppimista ja tukee älykkään hallinnon tavoitteita. Perheet voivat olla varmoja siitä, että heidän lapsensa saavat parhaat koulutusresurssit paikallisesti, mutta tarvittaessa myös etänä. Tämä koskee myös terveydenhuoltopalveluita.

Hallitus ymmärtää, että tarvitaan työpaikkoja ja taloudellisia mahdollisuuksia houkutellakseen ihmisiä takaisin alueelle. Hallitus on ottanut yhteyttä yksityisen sektorin toimijoihin työllistymismahdollisuuksien luomiseksi. Yksi mahdollinen yritys on esimerkiksi puhvelitila, joka tuottaa ja jalostaa puhvelinmaitoa. Hanke tukee noin 60 työpaikkaa, mutta työpaikkoja on betonin tuotannossa, kakitarhoissa, hotelli- ja matkailumahdollisuuksissa sekä julkisen sektorin töissä. "Älykäs" ja kestävä ajattelu läpäisee tämän kylän kaikki osa-alueet. Esimerkiksi maataloudessa hyödynnetään edistyneimpiä jätevettä hyödyntäviä ympäristönvalvontajärjestelmiä ja kastelujärjestelmiä.

Vihreälle ja vaihtoehtoiselle energialle panostetaan voimakkaasti, ja kaikki rakennukset on suunniteltu korkeimpien ympäristöstandardien mukaisesti 80 %:n energiatehokkuudella. Kylä voi ylpeillä lähes nollapäästöistään, sillä se hyödyntää aurinko-, tuuli- ja lämpöpumppuja energiantarpeeseen. Vaikka tämän infrastruktuurin luomisen alkukustannukset ovat korkeat, se todennäköisesti maksaa osinkoja pitkälle tulevaisuuteen.

Agalin kylä on ensimmäinen laatuaan, sinne tulee 15–20 lisää, jotka saattavat keskittyä enemmän muihin aloihin, kuten kevyeen teollisuuteen tai matkailuun. Kansanedustajat ovat katsoneet kiinnostuneena näkevänsä ja jakavansa asiantuntemusta hankkeen kehittyessä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa