Liity verkostomme!

terveys

Euroopan parlamentin valiokunta äänestää EU:n heikon pesuaineasetuksen poistamisen puolesta, mutta jättää kemikaalit huomiotta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Parempi pesuaineasetus on mahdollinen, kun Euroopan parlamentin ympäristö-, terveys- ja terveysvaliokunta äänestää tänään vahvemmasta tarkistetusta laista kuin Euroopan komissio oli ehdottanut huhtikuussa 2023. Tarvitaan kuitenkin lisätoimia terveydelle haitallisten kemikaalien käytön rajoittamiseksi.

Euroopan parlamentti on tarjonnut keinon parantaa Euroopan komission ehdotusta tarkistetuksi EU:n pesuaineasetukseksi [1]. Esitetty teksti ei vastannut alan puhdistamista, mutta ENVI-valiokunnan mietinnössä, jonka suurin enemmistö jäsenistä hyväksyi, ehdotetaan ympäristön suojelemista haitallisilta aineilta.

ENVI-valiokunta ei kuitenkaan ole onnistunut toimimaan kemikaalien suhteen, ja se on vaatinut lisää tutkimusta konkreettisten toimien sijaan. Tutkimusta ei pidä käyttää toimenpiteiden viivyttämiseen, kun pesuaineissa olevien aineiden haitallisista terveysvaikutuksista on jo olemassa runsaasti tutkimuksia.

Puhdistustuotteiden ei pitäisi maksaa terveyttämme
Käytämme vaatteiden, astioiden ja pintojen pesuun, ja kohtaamme pesuaineita joka päivä. Monet niistä sisältävät kuitenkin haitallisia aineita, kuten allergeeneja ja hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, jotka häiritsevät hormoniemme toimintaa [2]. Valitettavasti ENVI-valiokunnan mietintö ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen käsitelläkseen näitä terveyteen liittyviä ongelmia.

Monien pesuaineiden ympäristövaikutuksista on positiivisempi tulos. Fosforia ja fosfaatteja sisältävät pesuaineet muodostavat "kuolleita vyöhykkeitä" vesistöihin, alentavat happipitoisuutta ja heikentävät veden laatua [3]. Muoviin käärittyjen lisäksi ympäristöön vapautuu tuhoisia mikromuoveja [4]. ENVI-valiokunnan mietintö avaa oven näiden asioiden käsittelemiselle.

Moniin näistä ongelmista on jo ratkaisuja, kuten myös vähemmän haitallisiin pesuaineisiin, joita Euroopan tasolla helpottaa puhdistustuotteille myönnetty EU-ympäristömerkki [5]. Parempien pesuaineiden laaja käyttö voisi tapahtua, jos joitain ympäristömerkin kriteereistä sovellettaisiin useammille tuotteille [5]. Vaikka ENVI-valiokunnan mietintö tarjoaa mahdollisuuden edetä tähän suuntaan, parannuksia tarvitaan edelleen.

Seuraava pysäkki: täysistunto
Euroopan komissio ei mennyt tarpeeksi pitkälle ehdotuksessaan, joten on rohkaisevaa, että Euroopan parlamentin ympäristö-, terveys- ja terveysvaliokunta on nostanut EU:n pesuaineasetuksen kunnianhimoa tietyillä aloilla. Ympäristöalan kansalaisjärjestö ECOS toivoo saavansa myönteisen äänestyksen tästä mietinnöstä helmikuun lopussa. Puutteita on kuitenkin edelleen, koska haitallisten kemikaalien, kuten hormonitoimintaa häiritsevien aineiden, asteittainen poistaminen ei ole kunnianhimoista. tähän on vielä puututtava.

Mainos


Emily Best, ECOS - Environmental Coalition on Standards -ohjelmapäällikkö, sanoi:
ENVI-valiokunta on ryhtynyt toimiin saastuttavien aineiden poistamiseksi EU:n pesuaineasetuksesta, mutta pahoittelemme, että terveyttämme vahingoittavat kemikaalit on jätetty huomiotta. Pyrkimyksemme pitää vaatteemme, astiamme ja pinnat puhtaina eivät saa tapahtua terveytemme, veden laadun tai ympäristön kustannuksella. Markkinoilla on jo elinkelpoisia, vahingoittumattomia tuotteita – ja EU-ympäristömerkki, jossa on ohjeet niiden valmistukseen – joten ei tarvitse viivyttää toimia tai keksiä mitään uutta.


[1] Ehdotus EU:n pesuaineasetukseksi, Euroopan komissio, huhtikuu 2023: https://www.europarl.europa.eu/RegData/docs_autres_institutions/commission_europeenne/com/2023/0217/COM_COM(2023)0217_EN.pdf

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651322005176

[3] https://www.health.belgium.be/en/effect-detergents-environment

[4] ECOS kysyy pesuaineista, ECOS, tammikuu 2024: https://ecostandard.org/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-12-Detergents-position-paper.pdf

[5] https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/eu-ecolabel-home/product-groups-and-criteria/cleaning_en

[6] Yhteinen kirje "Muutokset EU:n pesuaineasetukseen", kansalaisjärjestöjen koalitio (mukaan lukien ECOS), tammikuu 2024: https://ecostandard.org/publications/joint-letter-eu-detergents/
 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa