Liity verkostomme!

Euroopan komissio

EU:n tila: Ukraina, vihreä sopimus, talous, Kiina, tekoäly 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Vuosittaisessa Euroopan unionin tila -keskustelussa Euroopan parlamentin jäsenet tiedustelivat presidentti von der Leyeniä komission menneisyydestä ja sen suunnitelmista kesäkuun 2024 vaaleihin saakka.

Keskustelun avaaminen, Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola sanoi: "Euroopan unioni on nykyään vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan ennen. Maailma muuttuu, ja myös Euroopan on mukauduttava ja muututtava sen mukana. Meidän on jatkuvasti pyrittävä tekemään Euroopastamme yhtäläisten mahdollisuuksien, pääsyn ja vaurauden paikka – jossa jokainen voi saavuttaa potentiaalinsa. Meidän on jatkettava uudistamista. Meidän tulee aina pitää ihmisten huolenaiheet kaiken toimintamme keskipisteessä.

Komission puheenjohtaja von der Leyen sanoi, että EU on kokenut merkittävän muutoksen sen jälkeen, kun hän esitteli ohjelmansa ensimmäisen kerran vuonna 2019, ja lisäsi: "Olemme toimittaneet yli 90 prosenttia esittämistäni poliittisista suuntaviivoista".

Green Dealista eli Euroopan teollisuuden hiilestä poistamisesta samalla kun sen kilpailukyky säilyy, hän ilmoitti kiinalaisten sähköajoneuvojen tukien vastaisesta tutkimuksesta. "Meidän on puolustettava itseämme sopimattomilta käytännöiltä", hän sanoi.

Presidentti von der Leyen korosti oikeudenmukaisen siirtymän tärkeyttä maanviljelijöille, perheille ja teollisuudelle ja että "Eurooppa tekee "kaikkensa" säilyttääkseen kilpailuetunsa. Hän ilmoitti kilpailukyvyn tarkastuksesta riippumattoman hallituksen toimesta jokaisen uuden lainsäädännön osalta.

Tekoälystä rouva von der Leyen sanoi, että tekoäly parantaa terveydenhuoltoa, lisää tuottavuutta ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Komission "ykkösprioriteetti on varmistaa tekoälyn kehitys ihmiskeskeisellä, avoimella ja vastuullisella tavalla", hän sanoi ja vaati myös IPCC:n kaltaista kansainvälistä asiantuntijapaneelia ohjaamaan sen kehitystä.

Ukrainan osalta hän ilmoitti, että komissio ehdottaa EU:n tilapäisen suojelun laajentamista ukrainalaisiin ja 50 miljardin euron lisärahoitusta neljän vuoden aikana investointeihin ja uudistuksiin. "Tuemme Ukrainalle kestää."

Mainos

Komission puheenjohtaja viittasi myös oikeusvaltioperiaatteeseen, laajentumiseen, siirtolaisuuteen, EU:n ja Afrikan suhteisiin, Global Gateway -aloitteeseen, ilmastonmuutokseen, elintarviketurvaan ja tulevaan työmarkkinaosapuolten huippukokoukseen.

Voit katsoa hänen puheensa kokonaisuudessaan tästä.

Poliittisten ryhmien johtajat

Manfred Weber (PPE, DE) korosti kolme prioriteettia. Ensinnäkin talouskasvu ja kilpailukyky, jossa sanotaan "tarvitsemme kasvua, tarvitsemme työpaikkoja, tarvitsemme kunnollisia tuloja, tarvitsemme vaurautta, tarvitsemme vahvan teollisuuden", ja tervetuloa aloitteisiin byrokratian vähentämiseksi, innovaatioihin investoimiseksi ja kauppasuhteiden kehittämiseksi. Toiseksi hän mainitsi muuttoliikkeen ja korosti, että Euroopan on päätettävä, kuka voi tulla sen rajoilla, ja korosti pakolaisten suojelemisen "eurooppalaista DNA:ta". Kolmanneksi hän totesi Euroopan puolustusliiton välttämättömyyden ja tarpeen "optimismiin, näkemykseen, arvoihin ja valmiuteen seuraavaan askeleeseen todelliseksi Euroopan unioniksi".

Iratxe García (S&D, ES) sanoi, että EU:n ensisijaisena tavoitteena tulisi olla uudelleen teollistaminen strategisen autonomian saavuttamiseksi ja samalla edistää vihreää siirtymää ilmastonmuutoksen seurausten pysäyttämiseksi. Hän kiitti presidentti von der Leyenia hänen selkeästä viestistään Green Dealin tukemiseksi, mutta pahoitteli unionin sosiaalisen pilarin vahvistamisen vähäisyyttä. García vaati sukupuoleen perustuvan väkivallan sisällyttämistä EU:n rikosten luetteloon ja Venäjän jäädytetyn omaisuuden käyttämistä Ukrainan jälleenrakennuksen rahoittamiseen. Hän kehotti myös EU:ta varmistamaan muuttoliikkeen sopimuksen ja korosti, että "eurooppalaisten rahat eivät voi päätyä ihmisten perusoikeuksia väärinkäyttävien hallitusten taskuihin".

Stéphane jäi (Renew, FR) korosti, että on tärkeää saada kaikki irti lainsäätäjän jäljellä olevista kuukausista. Hän korosti myönteisiä toimia pandemiaan liittyen, Venäjän aggressiota Ukrainaa vastaan ​​ja Euroopan vihreää sopimusta. Hän vaati EU:n keskittymistä Euroopan uudelleen teollistamiseen ja totesi, että EU on nyt säännellyt digitaalista "villiä länttä". Séjourné korosti, että maahanmuuttokysymyksiin on löydettävä kestävä ratkaisu. Hän kritisoi myös neuvoston "myrkyllistä" yksimielisyyssääntöä ja kehotti Eurooppaa ottamaan huomioon Puolan ja Unkarin tuomareiden epätoivoiset pyynnöt.

Philippe Lamberts (Vihreät/EFA, BE) kritisoivat "ne, jotka vaativat taukoa" ilmasto- ja ympäristölainsäädännössä sanoen: "emme ole luonnon yläpuolella (...) halusimme sitä tai emme, planeetallamme on rajansa. voi ottaa ja mitä se voi antaa." Hän sanoi, että ekologinen siirtymä on "suurin yksittäinen taloudellinen mahdollisuus Euroopalle". Lamberts kehotti myös Euroopan komissiota käsittelemään asuntokysymyksiä ja tehostamaan toimiaan oikeusvaltioperiaatteen loukkauksia vastaan ​​"eikä ainoastaan ​​Puolaa tai Unkaria kohtaan".

"Onko EU nykyään paremmassa kunnossa kuin kaksikymmentä vuotta sitten?" Ryszard Legutko (ECR, PL) kysyi. "Vastaus on ei, koska epävakautta ja epävarmuutta on enemmän kuin koskaan ja inflaatio on korkea." "Ihmisten salakuljetus kukoistaa, Green Deal on kallista ekstravaganttia, EU:n yhteisen velan kustannukset ovat kaksi kertaa ennustettua suuremmat ja EU:n budjetti on pilalla", hän lisäsi. "Komissio liukuu kohti oligarkiaa, sekaantuu kansallisiin politiikkoihin ja yrittää kaataa hallituksia, joista he eivät pidä, tehden oikeusvaltiosta karikatyyrin."

Marco Zanni (ID, IT) sanoi, että Green Dealissa EU:lla on "historiallinen mahdollisuus olla vähemmän ideologinen ja pragmaattisempi", ja lisäsi, että meidän on torjuttava ilmastonmuutosta vahingoittamatta "viljelijöitämme, yrityksiämme tai rakennusten omistajia". Ulkomaisia ​​tukia koskevista ilmoitetuista tutkimuksista Zanni kyseenalaisti niiden hyödyllisyyden ja korosti, että tiedämme jo Kiinan olevan mukana epäreilussa kilpailussa. Muuttoliikkeestä hän sanoi, että vaikka EU ei ole samaa mieltä siitä, että "jolla ei ole oikeutta olla sisällä, sen on pysyttävä poissa", ongelmaa ei ole mahdollista "ratkaista".

Martin Schirdewan (Vasemmisto, DE) sanoi: "Todellinen poliittinen menestys mitataan ihmisten enemmistön tosielämän tilanteilla, ei kaunopuheilla puheilla." Hän lisäsi, että ylevistä lupauksista huolimatta todellisuus on monille eurooppalaisille synkkä, elinkustannukset nousevat ja reaalipalkat laskevat. Hän korosti työntekijöiden, yksinhuoltajaäitien ja eläkeläisten kamppailua ja syytti komissiota sellaisen Euroopan edistämisestä, joka palvelee yhä enemmän yrityksiä kansalaistensa sijaan samalla kun "Euroopan unionissa 95 miljoonaa ihmistä uhkaa köyhyys".

Voit katsoa koko keskustelun tätä.

Lisätietoja 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.
Mainos

Nousussa