Liity verkostomme!

Tupakka

EU:n COP-outin ansiosta laittomat savukkeet valtaavat vallan

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kirjailija Nick Powell Panamassa

Maailman terveysjärjestön tupakoinnin torjuntaa käsittelevä konferenssi on alkanut toisella viikollaan Panamassa muuttumalla COP-konferenssista (Conference of Parties) MOP-kokoukseksi (Meeting of Parties). Tässä hahmossa delegaattoreihin kuuluu kliinikkoja, terveysministeriöiden edustajia ja kansalaisjärjestöaktivisteja, mutta kummallista kyllä, ei veroasiantuntijoita tai valtiovarainministeriöiden virkamiehiä, ei kuluttajia eikä teollisuuden edustajia. He keskustelevat siitä, kuinka tupakan laitonta kauppaa voitaisiin torjua tuotteet mutta he ovat vammaisia ​​haluttomuudesta tunnistaa, miten ongelma johtui, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Väärennettyjen ja salakuljetettujen savukkeiden maailmanlaajuinen kauppa on kasvanut ennennäkemättömälle tasolle. Kun tupakoitsijat kohtaavat kohtuuhintaisia ​​hintoja, he eivät lopeta tupakointia, vaan ostavat sääntelemättömiä ja verottomia savukkeita, joista on tullut suuri uhka kansanterveydelle. Maailman terveysjärjestö WHO toteaa, että rikolliset ovat vallanneet 11 prosenttia markkinoista, mikä on varmasti törkeä aliarviointi, joka saavutetaan jättämällä huomioimatta tosiasia, että viralliset tilastot eivät yleensä kata mustan markkinan toimintaa. Joskus se on tarkoituksellista, jotta vältytään tunnustamasta poliittisten päätösten tahattomia seurauksia.

Konferenssin edustajat onnittelivat isäntämaata viime viikolla, kun vihaiset tupakanviljelijät protestoivat siitä, kuinka sääntely tuhoaa Panaman perinteisen premium-sikariliiketoiminnan. Mutta ehkä heillä on tähän mennessä ollut mahdollisuus katsoa, ​​mitä todella tapahtuu. Heidät olisi nostettu nopeammin, jos COP ei olisi sulkenut pois asiantuntijoita, jotka olivat matkustaneet Panamaan, mutta olisivat kertoneet heille, mitä WHO ei halunnut kuulla. 

Lindsey Stroud Yhdysvalloista huomautti, että Panamassa on vaikea ostaa savukkeita kaupoista, mutta se on helppoa kadulla. Taxpayers Protection Alliancen kuluttajakeskuksen johtajana hän toimittaa tietoa ja analyyseja kuluttajatuotteista. Hänen organisaationsa arvioi, että 85–92 prosenttia savukkeista Panamassa myydään laittomasti. Sähkösavukkeet ja innovatiiviset tuotteet ovat kiellettyjä, joten kaikki Panamassa myytävät laitteet ovat laittomia. 

Tohtori Diego Joaquín Verrastro Argentiinasta on Latinalaisen Amerikan tupakointiin liittyvien haittojen vähentämisverkoston tiedottaja. Hän huomautti, että Panaman viralliset tilastot väittävät, että vain 7 prosenttia väestöstä tupakoi, mutta tämä johtuu enimmäkseen laittomien markkinoiden valvonnan puutteesta.

Panamasta on tullut tärkeä keskus laittomien savukkeiden lähetyksille Latinalaisen Amerikan alueelle, joka ulottuu Meksikosta Ecuadoriin. Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa paljastui Panamassa sijaitseva kuoriyhtiöiden verkosto, joka lähettää valtavia määriä kiinalaisia ​​savukkeita Colònin vapaakauppa-alueelta Latinalaisen Amerikan maihin, joissa niille ei ole laillisia markkinoita.

Mainos

Tämä teki Panamasta yllättävän sijaintivalinnan konferenssi mutta eurooppalaiset edustajat olisivat voineet löytää samanlaisen esimerkin paljon lähempänä kotiaan. EU:n laittomasta tupakkakaupasta aiheutuva vuotuinen verotulojen menetys on noussut 20 miljardiin euroon, ja pelkästään Ranska menetti yli 7 miljardia euroa. Se on savukkeiden 50 prosentin hinnannousun jälkeen Euroopan suurin savukkeiden musta markkina, joka jakelee noin 17 miljardia savuketta vuodessa.

Kohteena ovat lapset, ja aikuiset tupakoitsijat, jotka muutoin voisivat siirtyä paljon turvallisempiin savuttomiin nikotiinituotteisiin, valitsevat väärennetyt ja salakuljetetut savukkeet, joita myydään alle puoleen korkean verotuksen laillisen tuotteen hinnasta.

Ei ole ihme, että Euroopan komission edustajat COP:iin ja MOP:iin yhdessä EU-puheenjohtajavaltio Belgian edustajien kanssa yrittivät parhaansa mukaan jatkaa huomiotta, että tupakkahaittojen vähentämistä edistävät Euroopan maat – kuten Ruotsi, Norja tai Islanti – ovat partaalla. tulla savuttomaksi. Se on tupakan haittojen vähentämisen ja tupakoinnin korkean ilmaantuvuuden maissa, kuten Ranskassa ja Belgiassa, joissa laittomien savukkeiden markkinaosuus on huipussaan.

Tupakoinnin hillitsemisen logiikassa on tapahtunut valtava epäonnistuminen, jonka mukaan savukkeiden tekeminen kohtuuttomaksi ja innovatiivisten tuotteiden kieltäminen nopeuttaisi tupakoinnin vähenemistä. Se ei ole vain 

Tämä on ilmeistä Ranskassa, jossa tupakoitsijoiden määrä, joka on yksi Länsi-Euroopan suurimmista, on tuskin muuttunut 10 vuodessa; se näkyy myös muissa maissa, kuten Belgiassa, missä kielletyt paremmat vaihtoehdot ja korkeat verot ovat johtaneet laittomien savukkeiden nopeaan kasvuun. 

Panamassa asianajaja ja kirjailija Juan José Cirión väitti, että tässä asiassa kehittyneiden ja pienituloisten maiden yhtäläisyydet ovat tärkeämpiä kuin erot. Hän on kampanjoinut tuotteiden höyrystyskieltoa vastaan ​​Meksikossa ja näkee, että tällaisella kiellolla on tiettyjä taattuja tuloksia.

"Kielto tarkoittaa, että mustat markkinat kukoistavat ilman kuluttajien suojakeinoja, verotuloja, kerättyjä tietoja, kansanterveysstrategiaa eikä kansanterveyshyötyjä", hän sanoi. "Järjestynyt rikollisuus ja kartellit valtaavat vallan, ja pahinta on, että ihmisoikeuksia loukataan kieltämällä ihmisiltä heidän valinnanvapaus".  

Esimerkkejä löytyy ympäri maailmaa. Kreikkalainen lääkäri ja kansanterveysasiantuntija Konstantinos Farsalinos huomautti järjettömyydestä, että WHO onnitteli Türkiyeä MPOWER-tupakantorjuntastrategian täysimääräisestä täytäntöönpanosta. Tupakointi lisääntyy Türkiyessä huolimatta tai kenties johtuen WHO:n asettamasta kuudesta MPOWER-toimenpiteestä. Ne vaihtelevat tylysti ohjelmoivista ("tupakan verojen korottaminen") toivottoman epämääräisiin ("tupakan käytön lopettamisen avun tarjoaminen" - ilman kannustusta edistää turvallisempia vaihtoehtoja tupakoinnille).

Tohtori Farsalinos pani myös merkille, kuinka vihamielisyys haittoja vähentäviä tuotteita, kuten sähkösavukkeita, kohtaan on toiminut Intiassa. Pienet markkinat, jotka olivat laillisia vaikkakin sääntelemättömiä, on korvattu valtavalla, 100 % laittomalla mustalla markkinalla. Koska tämä kauppa jää virallisten tilastojen ulkopuolelle, strategia ei ole virallisesti epäonnistunut. Tohtori Rohan Andrade De Sequeira Mumbaista kommentoi, että kieltostrategia toimii hyvin jokaiselle byrokraatille, joka vain kerää tietoja.

Maria Papaionnoy, joka kampanjoi Kanadassa vapauksen puolesta paljon turvallisempana vaihtoehtona savukkeelle, pahoitteli tätä byrokraattista lähestymistapaa. "He ovat menettäneet myötätuntonsa, kyvyn sanoa, että autamme sinua tavalla, jolla sinua autetaan. WHO:n ainoa taktiikka on ihmisten häpeäminen. He ovat itsemääräämiä maailmanasiantuntijoita, jotka eivät edes ymmärrä, minkä puolesta he taistelevat”. 

WHO:n parhaimmista yrityksistä huolimatta kriittiset asiantuntijat onnistuivat joskus puhumaan Panaman konferenssin edustajille. Filip Tokić Kroatiasta kertoi kysyneensä eräältä EU-maan edustajalta, miksi hän höyrystää, "koska se on paljon turvallisempaa kuin tupakointi", kuului vastaus. Se rikkoi WHO:n - ja yhä enemmän EU:n - virallista linjaa, joka sulkee nikotiinituotteiden käytön tupakointitupakan kanssa. 

Sama edustaja lisäsi, että "emme halua puhua Ruotsista", mikä oli hyvin pitkälti WHO:n ja Euroopan komission lähestymistavan mukaista. Perinteinen ruotsalainen tupakkatuote nuuska, joka ei tuota syöpää aiheuttavaa savua, on mahdollistanut sen, että maa on saavuttanut alhaisimman tupakoitsijoiden osuuden EU:ssa ja saavuttanut WHO:n tavoitteen alle 5 prosentin väestöstä. Nuuska on kielletty muualla Euroopan unionissa.

EU:n toimielimiä lähellä olevat lähteet ovat erittäin vakuuttuneita siitä, että Euroopan komission pääosaston Santen häpeälliset tehtävät COP:lle ja MOP:lle tullaan nyt tarkastelemaan. Jäsenvaltiot ja parlamentti haluavat selvittää, ylittivätkö terveysasioiden pääosaston eurokraatit mandaattinsa. Mikä tärkeintä, he ovat ymmällään siitä, että pääosasto Sante epäonnistui järjestelmällisesti esittelemään Euroopan maiden menestystä tupakoinnin vähentämisessä, mikä johtuu EU:ssa tapahtuvasta palamattomien tupakka- ja nikotiinivaihtoehtojen tuotannosta, joka on mahdollistanut vuosikymmeniä EU:n johtamien tutkimus- ja kehitysinvestointien ansiosta. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa