Liity verkostomme!

Euroopan komissio

Puola rapped Bryssel yli turvasäilöön lakien

SHARE:

Julkaistu

on

Kirjoittaja: EU Reporter Special Correspondent

Bryssel on kehottanut Puolan hallitusta puhdistamaan ennaltaehkäisevät pidätyslait, joita parlamentin jäsenille kerrottiin sulkevan yritykset tavalla, jota ei tapahdu muissa EU: n jäsenvaltioissa.           

Uuden puolalaisen yritystoimintaa edistävän säätiön perustamisen yhteydessä saksalaiset ja puolalaiset lakimiehet ilmaisivat huolensa siitä, että Puolan valtion syyttäjät käyttävät yrittäjiä vastaan ​​käytettyjä kommunistisen ajan lakeja.           

Valkoinen järviKirjailija John Borrell esitteli kirjansa Valkoinen järvi, jossa kuvataan yksityiskohtaisesti, miten puolalaiset syyttäjät yhdistävät poliisin, paikallisten poliitikkojen ja toimittajien kanssa yrittäen pakottaa kilpailijat pois liiketoiminnasta. Borrell, entinen ulkomainen kirjeenvaihtaja Aika: aikakauslehti Uudesta-Seelannista, perusti hotelli- ja viinintuojayrityksen Koillis-Puolaan ja joutui kamppailemaan voittamaan paikallisen Ukladin (Cabal) peräkkäiset yritykset.           

Tiedotustilaisuudessa konferenssin kertoi, että nämä käytännöt olivat "Puolan taloudellisen menestystarinan pimeä puoli", Yhdistyneen kuningaskunnan entinen Eurooppa-ministeri, tohtori Denis MacShane, joka on Puolan asiantuntija. Puolalaisia ​​parlamentin jäseniä pyydetään vastaamaan kasvavaan huoleen yritysjohtajien ennaltaehkäisevien pidätysten käytöstä, mikä johtaa yritysten sulkemiseen ja puolalaisten työntekijöiden joutumiseen muuttamaan työn löytämiseksi.           

Berliinin vanhemman asianajajan Andreas Zumschlingen mukaan viranomaisten ja puolalaisten yritysten välisiä riitoja vero- tai sosiaaliturvamaksuista, joita muissa EU-maissa käsitellään kauppa- tai hallinto-oikeudessa, pidetään Puolassa suurina rikoksina. Tämän ansiosta puolalaiset syyttäjät voivat pidättää johtajia, joskus kuukausien ajan, ja heidän on koskaan esitettävä todisteita väitetyistä väärinkäytöksistä tai syytettävä. Mutta kun johtajat poistetaan yrityksen johtamisesta, liiketoiminta yleensä suljetaan voittojen tai kilpailevien liikemiesten varaan.           

Varsovan asianajaja Marcin Kondracki totesi, että yksi pahimmista näkökohdista syyttäjien käytölle ennaltaehkäisevälle pidätykselle on se, että he kieltäytyvät kommunikoimasta lakimiesten kanssa tai selittävät pidätysten syyt.

Mainos

Kmetko-säätiön, jonka avajaistapahtuma oli Brysselin lehdistöklubilla, on perustanut Wroclawin liikemies Marek Kmetko, joka on kokenut omakohtaisesti lakimiesten ja John Borrellin kuvaamat yritystoiminnan hyökkäykset. Kmetkon työnvälitysyritys, joka toimii Berliinin ulkopuolella sopimuksilla, jotka tarjoavat työpaikkoja tuhansille työntekijöille Wroclawissa ja muissa Puolan kaupungeissa, on lopetettu, kun sen paikalliset johtajat on pidätetty ja vangittu useiksi kuukausiksi marraskuussa 2013.           

Väitteen mukaan Kmetko ei ole maksanut sosiaalivakuutusmaksuja, mutta kuten asianajaja totesi Brysselissä, puolalainen liikemies on kirjoittanut tarjouksensa maksamaan jäljellä olevat rahat.           

Hänen kirjeensä vastaanotti Puolan pääministeri Donald Tuskin toimisto Varsovassa, ja se lähetettiin Wroclawiin asianomaisten viranomaisten käsittelemiseksi siellä. Toistaiseksi Wroclawin syyttäjät ja sosiaalivakuutustoimistot eivät ole vastanneet, vaan ovat yrittäneet painostaa Kmetkoa. He ovat tehneet niin pitämällä kiinni saksalaisesta ja sveitsiläisestä yrityksestä Dagmara Natkaniecista naispuolisen työntekijän.           

Hän vieraili perheen luona Wroclawissa pidätysten ajankohtana, ja hänet pyyhkäisi myös Puolan poliisi ja pidettiin vankilassa useita kuukausia. Hänen 14-vuotias tyttärensä Sandra kertoi lehdistötilaisuudessa, kuinka Puolan poliisi kuulusteltiin ilman, että hänen saisi olla läsnä sukulaista tai asianajajaa. Mies poliisi vei hänet pois kuulustelusta yrittäen selvittää äitinsä yksityiskohtia. "Olin hyvin peloissani. Haluan muumini takaisin", sanoi pieni tyttö. Sandra asuu ja käy koulua Berliinissä, mutta Wroclawin syyttäjänvirasto vaatii, että hänen äitinsä jää Wroclawiin, joten hän ei voi olla tyttärensä kanssa. 

Saksan poliisi ja syyttäjänvirasto ovat tutkineet Kmetkoa sen jälkeen, kun hänen vihollisensa Wroclawissa lähettivät syytöksiä Berliiniin syyttämällä häntä rahanpesusta. Tämä perustui Puolassa Zlotyssa ansaittujen rahojen siirtämiseen euroiksi Kmetkon Berliinin pankkitileillä, joissa hänen päätoimialansa on laillisesti rekisteröity. Saksan poliisi ei löytänyt mitään moitittavaa Kmetkolta, Berliinin asianajaja Andreas Zumchlinge kertoi Brysselin yleisölle. "Paljon siitä, mitä Kmetkolle on tapahtunut, ei voisi tapahtua Saksassa tai muissa demokraattisissa EU: n jäsenvaltioissa", hän lisäsi.           

Puolalaisia ​​parlamentin jäseniä pyydetään nyt tutkimaan ennaltaehkäisevän pidätyksen käyttöä yrityksiä vastaan ​​Puolassa. Transparency International ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ovat jo ilmaisseet huolensa ennaltaehkäisevän pidätyksen käytöstä liiketoiminnan vastaisena toimenpiteenä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa