Liity verkostomme!

ympäristö

Green Deal: Avain ilmastoneutraaliin ja kestävään EU: hun 

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Green Deal on EU:n vastaus meneillään olevaan ilmastokriisiin. Lue lisää tästä ilmastoneutraalin Euroopan etenemissuunnitelmasta, yhteiskunta.

Marraskuussa 2019, Parlamentti julisti ilmaston hätätilanteen pyytää Euroopan komissiota mukauttamaan kaikki ehdotuksensa 1.5 °C:n tavoitteen mukaisiksi ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi ja varmistamaan, että kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään merkittävästi.

Vastauksena komissio julkisti Euroopan vihreä sopimus, etenemissuunnitelma Euroopasta, josta tulee ilmastoneutraali maanosa vuoteen 2050 mennessä.

Lisää EU: n vastaukset ilmastomuutokseen.

Green Deal -tavoitteiden saavuttaminen

Sopii 55-vuotiaille

Jotta EU saavuttaisi tavoitteensa vähentää päästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, komissio ehdotti pakettia uutta ja tarkistettua lainsäädäntöä. Sopii 55-vuotiaille heinäkuussa 2021. Se tarkistaa EU:n ilmasto- ja energialainsäädäntöä, mukaan lukien ehdotukset päästökauppaa, ponnistelujen jakaminen EU-maiden välillä, maankäyttöala ja metsätalous, uusiutuva energia ja energiatehokkuus muiden joukossa. Ehdotukset käsitellään eduskunnassa vuoden 2022 aikana.

Lue lisää nykyisestä EU: n toimenpiteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Vihreän siirtymän rahoittaminen

Mainos

Tammikuussa 2020 komissio esitteli Kestävä Eurooppa Investointisuunnitelma, strategia vihreän kaupan rahoittamiseksi vuoteen XNUMX mennessä houkuttelemalla vähintään biljoonaa euroa julkisia ja yksityisiä investointeja seuraavan vuosikymmenen aikana.

Osana investointisuunnitelmaa Pelkkä siirtymämekanismi pitäisi auttaa lievittämään siirtymän sosioekonomisia vaikutuksia työntekijöihin ja yhteisöihin, joihin muutos eniten vaikuttaa. Toukokuussa 2020 komissio ehdotti a julkisen sektorin lainajärjestely vihreiden investointien tukemiseksi fossiilisista polttoaineista riippuvaisilla alueilla, jonka eduskunta hyväksyi kesäkuussa 2021.

Parlamentti ja neuvosto sopivat uusia tulolähteitä rahoittaa EU:n talousarviota ja COVID-19-talouden elvytyssuunnitelma. Niihin kuuluisivat päästökauppajärjestelmästä saadut tuotot ja a hiilirajojen säätömekanismi joka ottaisi käyttöön maksun tiettyjen tavaroiden tuonnissa.

Kannustaa investointeja ympäristön kannalta kestävä toimia ja estää yrityksiä väittämästä virheellisesti, että heidän tuotteensa ovat ympäristöystävällisiä - käytäntö, joka tunnetaan nimellä vihreä pesu -Parlamentti hyväksyi uusi lainsäädäntö kestävistä investoinneista kesäkuussa 2020. Marraskuussa 2020 Euroopan parlamentin jäsenet pyysivät myös a siirtyminen kestämättömästä talousjärjestelmään, mikä on ratkaisevan tärkeää EU: n pitkän aikavälin strategisen autonomian kehittämiseksi ja EU: n sietokyvyn lisäämiseksi.

Tutustu miten Just Transition Fund -rahasto auttaa EU:n alueita siirtymään vihreämpään talouteen.

Ilmastoneutraaliuden vahvistaminen laissa

Maaliskuussa 2020 komissio ehdotti eurooppalaista ilmastolakia, a oikeudellinen kehys saavuttaa Ilmastoneutraaliuden tavoite vuodelle 2050. Tammikuussa parlamentti oli vaatinut kunnianhimoisemmat päästövähennystavoitteet kuin komission alun perin ehdottamat.

Parlamentti ja neuvosto pääsivät väliaikaiseen sopimukseen EU:n vuoden 2030 päästövähennystavoitteen nostamisesta 40 prosentista vähintään 55 prosenttiin. Eduskunta hyväksyi EU:n ilmastolain 24. kesäkuuta 2021. Vuoden 2030 tavoite ja vuoden 2050 tavoite ilmastoneutraalisuus on oikeudellisesti sitova, mikä vie EU:ta lähemmäksi vuoden 2050 jälkeistä tavoitettaan negatiivisista päästöistä ja vahvistaa johtajuutensa maailmanlaajuisessa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Sen pitäisi mahdollistaa tavoitteiden helpompi soveltaminen lainsäädäntöön ja sen pitäisi tuottaa etuja, kuten puhtaampaa ilmaa, vettä ja maaperää. pienempi energialasku; kunnostetut kodit; parempi joukkoliikenne ja enemmän latauspisteitä sähköisille autoille; vähemmän jätettä; terveellisempää ruokaa ja parempaa terveyttä nykyisille ja tuleville sukupolville.

Myös liiketoiminta hyötyy, kun mahdollisuuksia luodaan aloille, joilla Eurooppa pyrkii asettamaan globaaleja standardeja. Sen odotetaan myös luovan työpaikkoja esimerkiksi uusiutuvaan energiaan, energiatehokkaisiin rakennuksiin ja prosesseihin.

Saada selville EU: n panos maailmanlaajuisiin ilmastotoimenpiteisiin aikajanallamme.

Kiertotalouden edistäminen

Lisäksi komissio esitteli EU: n kiertotalouden toimintasuunnitelma maaliskuussa 2020, joka sisältää kiertotalouden prosesseja edistäviä toimenpiteitä tuotteiden koko elinkaaren ajalta, edistäen kestävä kulutus ja taataan vähemmän jätettä. Siinä keskitytään:

Lue lisää kiertotalouden edut ja miten eduskunta taistelee muovisaastetta vastaan.

Mehiläinen
 

Kestävän ruokajärjestelmän luominen

Elintarvikeala on yksi ilmastonmuutoksen tärkeimmistä syistä. Vaikka EU: n maatalous on ainoa merkittävä maatalouden ala maailmassa, joka on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjään (20 prosenttia vuodesta 1990), sen osuus on edelleen noin 10% päästöistä (joista 70% johtuu eläimistä).

Maatila-haarukka -strategia, jonka komissio esitti toukokuussa 2020, pitäisi taata a reilu, terveellinen ja ympäristöystävällinen ruokajärjestelmätaaten samalla viljelijöiden toimeentulon. Se kattaa koko elintarvikeketjun torjunta-aineiden käytön vähentämisestä niiden myyntiin mikrobilääkkeitä puolittamalla ja vähentämällä lannoitteiden käyttöä lisäämällä lannoitteiden käyttöä luomuviljely.

Eduskunta suhtautui myönteisesti EU:n maalta pöytään -strategiaan lokakuussa 2021 hyväksytyssä päätöslauselmassa, mutta lisäsi suosituksia, jotta se olisi entistä kestävämpi. Eduskunta tarkensi, että Fit for 55 -pakettiin tulisi sisällyttää kunnianhimoiset tavoitteet maatalouden ja siihen liittyvän maankäytön päästöille.

Biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen

Samanaikaisesti EU pyrkii torjumaan biologisen monimuotoisuuden väheneminenmukaan lukien potentiaali miljoonan lajin häviäminen. EU Biologista monimuotoisuutta koskeva strategia vuodelle 2030, jonka komissio julkisti toukokuussa 2020, tavoitteena on suojella luontoa, pysäyttää ekosysteemien rappeutuminen ja pysäyttää biologisen monimuotoisuuden väheneminen.

Parlamentti hyväksyi kantansa på den EU:n biodiversiteettistrategia vuodelle 2030: luonnon tuominen takaisin elämäämme 8. kesäkuuta 2020 ja vaati, että sen täytäntöönpano on johdonmukaista muiden eurooppalaisten vihreän kehityksen strategioiden kanssa.

Parlamentti on kannattanut kestävä metsätalous koska metsillä on keskeinen rooli hiilidioksidipäästöjen imemisessä ja kompensoinnissa. Mepit tunnustavat myös metsätalouden panoksen työpaikkojen luomisessa maaseutuyhteisöille ja EU:n roolin maailman metsien suojelussa ja ennallistamisessa.

Selvittää ilmastonmuutoksen tosiasiat ja luvut.

Teidän huolenne, tehtävämme: EU pitää ilmastonmuutoksen torjuntaa ensisijaisena tavoitteena
Ilmastonmuutoksen torjunta on yksi EU:n painopisteistä  

Lue lisää 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa