Liity verkostomme!

ympäristö

Azerbaidžan valmistautuu isännöimään COP29 Climate Summit -kokousta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Kansainvälisten tapahtumien järjestämisestä ja tärkeiden alueiden välisten energia- ja liitäntähankkeiden tukemisesta tuli keskeinen osa Azerbaidžanin visiota talouskasvusta ja alueellisesta yhteistyöstä. Azerbaidžanin pääkaupunki Baku isännöi vuoden 2024 YK:n ilmastonmuutoskonferenssia (UNFCCC COP 29) ensimmäistä kertaa alueella 11.-22 - kirjoittaa Shahmar Hajiyev.

Se on valtava tilaisuus tuoda valtion- ja hallitusten päämiehet, kansalaisyhteiskunnan järjestöt, yritykset ja kansainväliset instituutiot yhteen Etelä-Kaukasiassa keskustelemaan ilmastonmuutoksesta, toimenpiteistä Pariisin sopimuksen täytäntöönpanon nopeuttamiseksi ja keskittymään pitkän aikavälin ilmastostrategioihin. ja tavoitteet.  

Kansainvälisistä tapahtumista puhuttaessa on syytä huomata, että Bakulla on jo arvokasta kokemusta tärkeiden kansainvälisten tapahtumien järjestämisestä. Baku, Azerbaidžanin suurin kaupunki ja tärkein liikenteen solmukohta, jossa on hyvät yhteydet kansainväliselle lentokentälle, ja sen strateginen sijainti Euroopan ja Aasian risteyksessä tekee siitä ihanteellisen kohtauspaikan tällaisten tapahtumien järjestämiseen. Baku isännöi 57. Eurovision laulukilpailua vuonna 2012, ensimmäiset Euroopan olympialaiset 12.–28. kesäkuuta 2015, shakin maailmancup 2015, shakkiolympialaiset 2016, 4.th Islamic Games 2017, jotkin UEFA Euro 2020 -pelit ja liittoutumattoman liikkeen parlamentaarisen verkoston (NAM PN) konferenssi, joka on omistettu teemalle "Kansallisten parlamenttien roolin vahvistaminen maailmanlaajuisen rauhan ja kestävän kehityksen edistämisessä" 30. kesäkuuta - heinäkuuta 1, 2022. Kaikki edellä mainitut kansainväliset tapahtumat myötävaikuttivat infrastruktuurin kehittämiseen ja parantamiseen, ja kaupunki sai arvokasta kokemusta turvallisuuden takaamisesta, viestintäinfrastruktuurin uudistamisesta, digitaalisen teknologian tarjoamisesta, kulttuuritapahtumien suunnittelusta ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä tukemisesta matkailuala.

 Pohjimmiltaan matkailu on yksi Azerbaidžanin ei-öljytalouden painopistealueista, ja kansainvälisten tapahtumien järjestäminen ja infrastruktuurihankkeiden kehittäminen lisää maan vetovoimaa matkailukohteena ja varmistaa myönteisen taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen. Esimerkiksi aikana Eurooppalaiset pelitYli 28,000 XNUMX ulkomaalaista turistia oli vieraillut Azerbaidžanissa katsomassa urheilutapahtumaa. Suurin osa ulkomaisista turisteista oli Venäjän federaation, Iso-Britannian, Saksan, Alankomaiden, Italian, Sveitsin, Espanjan, Yhdysvaltojen ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kansalaisia. The NAM Bakussa järjestettävään PN-konferenssiin osallistui myös parlamentin jäseniä yli 40 NAM:n jäsenvaltiosta, mukaan lukien kansallisten parlamenttien puhemiehet ja varapuhemies sekä 8 parlamenttien välistä järjestöä. Myös Garabaghin vapautumisen jälkeen Armenian miehityksestä Bakun konferenssin osallistujat vierailivat Shushan kaupungissa.

Vuosi 2024 julistettiin Azerbaidžanissa "Vihreän maailman solidaarisuuden vuodeksi", ja se on tärkeä toimenpide osoittamaan Azerbaidžanin sitoutumista ympäristönsuojeluun ja ilmastotoimiin. Bakun korkean profiilin rooli kokeneena maana kansainvälisten tapahtumien isännöijänä tukee Azerbaidžanin perimmäistä tavoitetta isännöidä COP29 Bakussa. Lisäksi Azerbaidžan on osoittanut olevansa luotettava energiakumppani ja kansainvälisen yhteisön vastuullinen jäsen taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan. Vaikka maa on runsaasti fossiilisia polttoaineita ja sen energiavalikoima on voimakkaasti keskittynyt fossiilisiin polttoaineisiin (öljy ja maakaasu), Azerbaidžan tukee kestävää energian tulevaisuutta ja vihreää taloutta. Azerbaidžanin vihreän kasvun strategia ja vihreän energian hankkeet muuttavat maasta "vihreän energian keskuksen" alueella toimittamaan uusiutuvia energialähteitä Etelä-Kaukasuksesta Eurooppaan. Tätä varten Azerbaidžanin, Georgian, Romanian ja Unkarin välillä allekirjoitettu Mustanmeren vedenalainen sähkökaapelihanke tukee alueellista vihreän energian siirtymistä ja Euroopan vihreän kehityksen tavoitteita. 

COP29-huippukokous on tietysti paljon suurempi tapahtuma, eikä COP29:ää voi verrata mihinkään maassa järjestettäviin tapahtumiin. Suunnitella ja järjestää tämän tärkeän tapahtuman onnistuneesti Azerbaidžanin tasavallan presidentti Ilham Aliyev allekirjoitti asetus järjestökomitean perustamisesta Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen osapuolten konferenssin 29. istunnon (COP29), Kioton pöytäkirjan osapuolten kokouksen 19. istunnon ja 6. istunnon yhteydessä Pariisin sopimuksen osapuolten kokouksessa. Järjestökomitean keskeisenä tehtävänä on valmistella ja toteuttaa toimintasuunnitelma, joka liittyy COP29:n, Kioton pöytäkirjan osapuolten kokouksen 19. istunnon sekä sopimuspuolten kokouksen kuudenteen istuntoon. Pariisin sopimus. Lisäksi Azerbaidžanin ministerihallitukselle annettiin tehtäväksi ryhtyä toimenpiteisiin toimivan yrityksen perustamiseksi varmistamaan toimintasuunnitelman toimeenpanon yhteydessä rahoitus.

On huomattava, että Dubaissa COP28, joka oli kaikkien aikojen suurin YK:n ilmastohuippukokous, jossa neuvotteluissa oli edustettuna noin 200 maata ja 80,000 28 osallistujaa. Keskeinen kysymys oli maiden tarve käsitellä fossiilisia polttoaineita kasvihuonekaasupäästöjen tärkeimpänä lähteenä. Lisäksi osapuolet sopivat COP2024:n aikana "tappio- ja vahinkorahastosta", joka voisi alkaa jakaa rahaa. Myös keskusteluja jatkettiin "uuden yhteisen ilmastorahoituksen yhteisen määrällisen tavoitteen asettamisesta" vuonna 100 kehitysmaiden tarpeet ja prioriteetit huomioon ottaen. Uusi tavoite, joka alkaa 2025 miljardista dollarista vuodessa, on rakennuspalikka kansallisten ilmastosuunnitelmien suunnittelulle ja myöhemmälle toteuttamiselle, jotka on toimitettava vuoteen 29 mennessä. Tämän vuoksi vaikuttaa siltä, ​​että keskeinen kysymys Bakun COPXNUMX on rahoitus ja kuinka keskittyä pitkän aikavälin tavoitteisiin ja strategioihin.

Mainos

COP29 on yksi suurimmista ja tärkeimmistä kansainvälisistä tapahtumista vuonna 2024, ja koska globaalien kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä on havaittu vähemmän edistystä, edistyminen oli liian hidasta kaikilla ilmastotoimien aloilla sekä taloudellisen ja teknisen tuen saamisessa haavoittuville maille, Bakun COP29 on tärkeä foorumi, jolla tuetaan kansainvälistä yhteistyötä näillä aloilla, pannaan täytäntöön Pariisin sitoumukset ja viime kädessä keskitytään rahoituskysymyksiin. Lisäksi Baku voi nostaa tärkeitä aiheita, kuten sodan ympäristöuhat ja maamiinauhat, COP29:n asialistalle, koska maa kärsii ympäristön pilaantumisesta ja maamiinojen saastumisesta. Ajan myötä COP29 voi osoittautua tärkeäksi tilaisuudeksi Azerbaidžanille tukea uusiutuvien energialähteiden laajempaa käyttöä koko taloudessa ja nopeuttaa vihreää siirtymää.  

Kirjailija: Shahmar Hajiyev ,Kansainvälisten suhteiden analyysikeskuksen vanhempi neuvonantaja

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa