Liity verkostomme!

ympäristö

Kemiallisen saastumisen uhrien äänet jätettiin huomiotta eurooppalaisessa teollisuussopimuksessa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Belgian pääministeri Alexander De Croo, joka edustaa maan EU-puheenjohtajuutta, isännöi huomenna teollisuuden huippukokousta yhteistyössä Euroopan kemianteollisuuden neuvoston (CEFIC) ja sen belgialaisen teollisuuden jäsenjärjestön Essenscian kanssa Antwerpenin satamassa.

Tämän huippukokouksen, johon osallistuvat suuryritysten toimitusjohtajat ja useat huippupoliitikot, mukaan lukien EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, tavoitteena on keskustella kemianalan tulevaisuudesta ja mahdollisesti asettaa EU:n strategia seuraavaksi viideksi vuodeksi ns. Antwerpenin julistus eurooppalaisesta teollisuussopimuksesta”.

Tatiana Santos, Euroopan ympäristötoimiston (EEB) kemikaalien johtaja, toteaa:

”Tämä tapahtuma lisää ilmeistä huolta: saastuttajien voittojen priorisointia kansanterveyden ja ympäristön edelle. Lisäksi, hämmästyttävänä osoituksena kansalaisten hyvinvointia kohtaan osoittamasta piittaamattomuudesta, tämä tapahtuma järjestetään yhdellä maailman saastuneimmista alueista, kansainvälisen kemianjättiläisen BASF:n talossa, joka on merkittävä maailmanlaajuisen saastumisen aiheuttaja."

Viime lokakuussa 2023 saastumisen uhrit Belgiasta, Italiasta ja Ranskasta pyysivät kuulijaa Ursula von der Leyenin kanssa [1] käsitellä vaarallisten PFAS-kemikaalien (per- ja polyfluorialkyyliaineet) tuhoisia terveysvaikutuksia. Huolimatta heidän intohimoisesta vetoomuksestaan, heidän äänensä jätettiin huomiotta.

Laura Ghiotto ja Cristina Cola, Mamme no PFAS. Kirje EU:n komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille [2]

”Imetimme heitä […] PFAS:t olivat piilossa maidossamme. Emme tienneet, että myrkyimme lapsiamme! Nyt heidän verestään löydät PFAS:n jopa 30-40-50 kertaa yleiseen väestöön verrattuna."

EU:n johtajien asettaessa asialistansa ennen vaaleja tämä yksityinen keskustelu teollisuuden ja poliitikkojen välillä on jyrkästi ristiriidassa niiden esteiden kanssa, joita kansalaisilla ja kansalaisjärjestöillä on saada äänensä kuuluviin. Samaan aikaan kemialliset saastumisskandaalit jatkuvat ympäri Eurooppaa [3]. Uhrit tuomitsevat yritysjättiläisten, kuten 3M:n, Dupontin, Chemoursin tai Bayer-Monsanton, toimet, jotka eivät vain peitä kemikaalien haitallisia vaikutuksia, vaan saavat jatkaa niiden käyttöä.

Stéphanie Escoffier, kemiallisen saastumisen uhri työskennellessään kemistinä ARKEMAssa Lyonissa. Kirje EU:n komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille [4]

Mainos

”Missä määrin yksityinen yritys voi saastuttaa ympäristöä ja satojen tuhansien ihmisten juomavettä? Ja se vaikuttaa asukkaiden terveyteen? Kuka on vastuussa näiden myrkyllisten kemikaalien tuotannon riski-hyötysuhteen arvioimisesta yhteiskunnalle?

Euroopan suurimman myrkyllisten kemikaalien seulontaohjelman, HBM4EU [5], tulokset paljastavat hälyttävän altistumisen kemikaaleille, jotka liittyvät vakaviin terveysongelmiin, kuten syöpään, hedelmättömyyteen ja synnynnäisiin epämuodostumisiin. Huolimatta lisääntyvistä todisteista ja julkisesta vastalauseesta, poliittiset päättäjät antavat edelleen periksi alan paineille, viivästyttäen EU:n vanhentuneen kemikaalien valvontalain, REACH-asetuksen (asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista), kipeästi kaivattua uudistusta ja pettäen lupauksiaan. kemikaalien kestävän kehityksen strategiassaan myrkyttömän Euroopan puolesta.t

Vicky Can, Corporate Europe Observatoryn tutkija ja kampanjoija, toteaa:

”Huomenna saastuttajilla on hyvä päivä ihmisten ja yhteisöjen kustannuksella kaikkialla Euroopassa. Tämä kodikas aulatapahtuma Big Toxics -teollisuuden kanssa, joka järjestetään eräiden Euroopan pahimpien "ikuisten kemikaalien" saasteiden kynnyksellä, on kauhistuttava. On aika vaatia yrityksiä vastaamaan roolistaan ​​myrkyllisen saastekriisin luomisessa, ei palkita niitä. Kansalaisjärjestöt vaativat huomenna lopettamaan tällaisen päättäjien etuoikeutetun pääsyn. On myrkyttömän politiikan aika."

Monille Euroopan kansalaisille muutoksen kiireellisyys ei ole koskaan ollut selkeämpää. Monet ovat yhdistyneet vaatiakseen myrkyttömiä Eurooppaa vetoomuksella, joka on saavuttanut lähes 100,000 XNUMX allekirjoitusta [6] muutamassa päivässä. Huomenna useat kansalaisjärjestöt kehottavat EU:n johtajia asettamaan kansanterveyden ja ympäristön kestävyyden yritysten etujen edelle [7].

European Environmental Bureau (EEB) on Euroopan suurin ympäristökansalaisten järjestöjen verkosto, joka puolustaa ympäristöoikeudenmukaisuutta, kestävää kehitystä ja osallistavaa demokratiaa. Asiantuntijamme työskentelevät ilmastonmuutoksen, biologisen monimuotoisuuden, kiertotalouden, ilman, veden, maaperän, kemiallisten saasteiden sekä teollisuuden, energian, maatalouden, tuotesuunnittelun ja jätteen ehkäisyn politiikkojen parissa. Olemme myös aktiivisia laaja-alaisten asioiden, kuten kestävän kehityksen, hyvän hallintotavan, osallistuvan demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden parissa Euroopassa ja sen ulkopuolella.

1] https://eeb.org/wp-content/uploads/2023/10/20231002-Letter-to-President-Commission.pdf
[2] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Laura-Ghiotto-and-Cristina-Cola-Mamme-no-PFASs.-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission.pdf
[3] Useita skandaaleja on paljastunut viime kuukausina Veneton alue Italiassa että Ranskan "kemiallinen laakso", - Alankomaat, Belgia, molemmat Flanderi ja Vallonia, että Ruotsi, ja sen jälkeen.
[4] https://eeb.org/wp-content/uploads/2024/02/Stephanie-Escoffier-Letter-to-the-President-of-the-EU-Commission-Ursula-von-der-Leyen.pdf
[5] European Human Biomonitoring Initiative (HBM4EU), Euroopan kaikkien aikojen suurin myrkyllisten kemikaalien seulontaohjelma, testattu yli 13,000 28 ihmistä XNUMX Euroopan maasta ja havaitsi, että väestö altistuu "hälyttävän korkealle" tasolle vaarallisista kemikaaleista, erityisesti lapsille.
[6] https://action.wemove.eu/sign/2024-01-ban-forever-chemicals-EN
[7] Tämän teollisuushuippukokouksen aattona ilmasto ja kansalaisliikkeet Antwerpenissä tuovat yhteen tiedemiehet ja ammattiliitot keskustelemaan vaihtoehtoisesta visiosta sosiaalisesta ja ekologisesta satamasta. Keskustelussa keskitytään kysymyksiin, jotka liittyvät työntekijöiden ja paikallisten asukkaiden terveyteen, PFAS:n tieteelliseen tilanteeseen sekä Zwijndrechtin ja Linkeroeverin erittäin saastuneiden alueiden kunnostamiseen. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa