Liity verkostomme!

ympäristö

Tämä vanhan koulun rakennusmateriaali voisi valloittaa kaupungin siluetit

SHARE:

Julkaistu

on

On oikein todeta, että yhden maailman korkeimmista puurakennuksista - täällä sijaitsevan Saran kulttuurikeskuksen - rakentaminen alkoi, kun läheiseen talousmetsään istutettiin männyn taimi melkein sata vuotta sitten. kirjoittaa William Booth.

Vihertilat

Suunnitelmat kestävämmälle planeetalle

Ihmisillä ei silloin ollut aavistustakaan, mikä rooli pienellä taimella voisi olla sahan ulkopuolella. Siitä olisi voinut tulla Ikean huonekaluja. Tai pahvilaatikkoon.

Sen sijaan puusta tuli osa suurta kestävän arkkitehtuurin kokeilua – kokeilua, jolla pyritään vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja varastoimaan hiiltä vallankumouksellisissa "massapuurakenteissa", jotka nousevat ympäri maailmaa.

Puusta suojan rakentaminen – Abe Lincolnin tyyliin – on vanhaa koulua. Kiven, savitiilen ja eläimennahan ohella puu on ollut ihmiskunnan rakennusmateriaalina matalissa asunnoissa tuhansien vuosien ajan.

Mainos

Tarina jatkuu mainoksen alla

Mutta tämä on uusi unelma vanhalle materiaalille.

Tässä silvanvisiossa puiset siluetit pystytetään liimatuilla puulaminaateilla, jotka kilpailevat teräksen ja betonin lujuudella ja luotettavuudella. Korkeita puurakenteita suunnittelevat arkkitehdit sanovat, että Empire State Building voitaisiin haluttaessa jäljitellä puusta.

Kehittäjät, sääntelijät ja yleisö eivät ole vielä varmoja, mitä he ajattelevat tästä tekniikasta. Viime aikoihin asti puurakennuksen korkeudelle oli asetettu tiukat rajat.

(Loulou d'Aki Washington Postille)

Mutta nyt rakennusmääräyksiä kirjoitetaan uudelleen Euroopassa ja Yhdysvalloissa isojen puurakenteiden mukauttamiseksi. Ja uraauurtavat arkkitehdit ja insinöörit – ja heidän varhain omaksuneet asiakkaat – kilpailevat konseptikilpailussa yhä korkeampien puutornien pystyttämiseksi.

Ulkopuolen puu on suojattu elementeiltä ja lahoamiselta. (Loulou d'Aki Washington Postille)
Suunniteltu puu kilpailee teräksen ja betonin lujuuden kanssa. (Loulou d'Aki Washington Postille)
Paljas puu sopii helposti skandinaaviseen muotoiluun. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Asianajajat haluavat näyttää, että rakennukset eivät kaadu.

Että ne eivät ole paloloukkuja.

Että ne voidaan rakentaa nopeasti – kilpailukykyiseen hintaan.

20-kerroksinen 110 miljoonan dollarin Sara-keskus subarktisessa Ruotsissa rakennettiin lähes kokonaan puuelementeistä, jotka toimitettiin sahalta rakennustyömaalle samana päivänä, kun niitä tarvittiin, ja sen kokosi muutama kymmenkunta teknikkoa nopeilla ruuvimeisselillä. 550,000 XNUMX teräsruuvia sisältävien laatikoiden läpi.

Keskus sisältää yleisen kirjaston, näyttelytiloja, juhlasaleja, kolme teatteria ja 205 huoneen Wood Hotel, jossa on ravintola, uima-allas ja kylpylä.

Robert Schmitz White Arkitekterista oli yksi Saran kulttuurikeskuksen johtavista arkkitehdeistä. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Yksi hankkeen johtavista arkkitehdeistä, Robert Schmitz, seisoi kohoavan aulan sisällä, hieroi kättään puupylvääseen, joka auttaa pitämään hänen luomuksensa korkealla. Puisten tornien kiinteät pilarit ja palkit ovat välttämättä massiivisia, mutta ne ovat kevyempiä kuin teräs ja betoni. Ja niillä on lisäetuna se, että ne lukitsevat hakatun metsän hiilen rakennettuun ympäristöön, "kuten pankkiholviin", Schmitz sanoi.

[Unohda hirsimökki. Puurakennukset kiipeävät taivaaseen - plussaa planeetalle.]

Sara-keskus suunniteltiin toimimaan vihreällä sähköllä. Mutta projekti esittää vielä rohkean väitteen: sen elinkaaren aikana se on "hiilinegatiivinen". Erityisesti puiden kaatamisen, kuljetuksen, puutuotteiden muuntamisen sekä rakennuksen rakentamisen ja käytön aiheuttamat 5,631 XNUMX tonnia hiilidioksidipäästöjä kompensoidaan 9,095 tonnia hiiltä sidottu puuhun.

"Kunta pyysi "rohkeaa rakennusta", Schmitz sanoi, "ja tätä me yritimme tehdä."

Vihreä, tukeva, turvallinen

Maailman korkein puurakennus on nykyään Milwaukeen 25-kerroksinen Nousu, viime vuonna valmistunut luksusasunto- ja kauppatorni. 284 jalkaa se on suunnilleen yhtä korkea kuin New Yorkin Flatiron Building.

Juuri sen alapuolella korkeita puurakennuksia Aasiassa, Kanadassa ja Euroopassa. Skandinavian vanhoissa puu- ja kaivoskaupungeissa nousevat eräät kunnianhimoisimmista hankkeista, mukaan lukien Norjan vuonna 18 avattu 280-kerroksinen, 2019-jalkainen Mjostarnet-torni ja vuonna 246 valmistunut 2021-jalkainen Sara-keskus. XNUMX.

Hyväksytty tulevaan rakentamiseen: 32-kerroksinen, 328 jalkaa Rocket & Tigerli torni Winterthurissa Sveitsissä ja 50-kerroksinen, 627 jalkaa C6 Perthissä, Australia – joka olisi ensimmäinen puurakennus, joka täyttää nykyaikaisen pilvenpiirtäjän määritelmän.

Kaiken tämän kunnianhimoisena liikkeellepanevana voimana on ilmastonmuutos.

(Loulou d'Aki Washington Postille)

Rakennuksilla on suuri hiilijalanjälki. Ne ovat vastuussa vähintään 39 prosentista maailmanlaajuisista päästöistä: 28 prosenttia rakenteiden lämmittämiseen, jäähdyttämiseen ja tehostamiseen tarvittavasta energiasta ja loput 11 prosenttia materiaaleista ja rakentamisesta, World Green Building Councilin laskelmien mukaan.

Saran kulttuurikeskuksessa sijaitseva Wood Hotel tarjoaa mahdollisuuden kokeilla asumista puisessa kerrostalossa. (Loulou d'Aki Washington Postille)
Uima-allas on osa Wood-hotellin ylimmän kerroksen ulkokylpylää. (Loulou d'Aki Washington Postille)
Ruotsalainen Skelleftean kaupunki Wood-hotellista nähtynä. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Viime vuosisadan perusmateriaalit ovat energiaintensiivisiä ja saastuttavia. The teräksen tuotanto on vastuussa 7-9 prosentista maailman hiilidioksidipäästöistä. The sementtiteollisuus tuottaa noin 8 prosenttia. "Vihreää" terästä ja betonia yritetään valmistaa, mutta täydellinen muutos on vielä vuosien päässä.

"Rakennettu ympäristö - sellaisena kuin se on nyt rakennettu - ei ole kestävää", sanoi vancouverilainen Michael Green, arkkitehti ja vuoden 2012 manifestin kirjoittaja.Korkeiden puurakennusten tapaus"

”Tätä meillä on: betoni, teräs, muuraus ja puu. Se siitä. Ja ainoa tie eteenpäin päästäksemme hiilineutraaleihin rakennuksiin on puu, sanoi Green, joka suunnitteli Minneapolisiin vuonna 3 valmistuneen seitsenkerroksisen T2016-rakennuksen käyttämällä kovakuoriaisten tappamista puista pelastettua puuta.

Kun kuulet sanan "puinen pilvenpiirtäjä", saatat ajatella kohoavaa helvettiä – tai sortuvaa puutarhavajaa, johon laho ja termiitit joutuvat.

Green suostui: "Se kuulostaa pelottavalta - mutta sitä se ei ole."

Aivan kuten teräksen suojaaminen vedeltä estää ruostumista, puun suojaaminen vedeltä estää lahoamista. Englannissa on 1,000 1,500 vuotta vanhoja puukirkkoja ja Japanissa XNUMX XNUMX vuotta vanhoja puutemppeleitä, Green huomautti.

Vieraile yhdessä maailman korkeimmista puurakennuksista

1:24

Lontoon toimiston päällikkö William Booth kiersi yhtä maailman korkeimmista puurakennuksista, jonka hiilijalanjälki on pienempi kuin betonista ja teräksestä tehdyn. (Joe Snell/The Washington Post)

Tulipalon sattuessa puisessa kerrostalossa? Vauriot hillitsivät tarvittavat sprinklerijärjestelmät ja puun paloa hidastavat pinnoitteet.

Kannattajat sanovat, että katastrofaalisen tulipalon sattuessa paksut palkit hiiltyisivät hitaasti eikä palaisi, ja silloinkin puu palaisi tasaisesti, mitattavissa olevalla nopeudella - toisin kuin teräs, joka sulaa ja taittuu yhtäkkiä. Uudet puutornit ovat kaikki saavuttaneet korkeimmat turvallisuusluokitukset.

Metsässä

Saaran keskuksen ylimmän kerroksen kylpylästä näkee miltei alueen, jossa taimi kasvoi ahkerasti 90 vuotta, läpi pitkien kesäpäivien ja pitkien pimeiden talvien, jossa vieraili hirvi ja susi, sienenmetsästäjä ja marjastaja ja lopulta metsuri.

(Loulou d'Aki Washington Postille)

Jan Ahlund on veteraanimetsänhoitaja Holmen, valtava ruotsalainen puu-, sellu- ja energiayhtiö, joka toimitti suurimman osan Sara-keskuksen puista. Hän käveli Washington Postin kirjeenvaihtajaa ja valokuvaajaa läpi soisen, vanhan suojelualueen, jota hän kutsui "tietometsäksi". Sitten hän vei meidät kahteen "tarkkuusmetsään", Bonnissa, Saksassa sijaitsevaan Forest Stewardship Councilin kestäviksi sertifioimiin puuviljelmiin. Jokaista kaadettua puuta kohden istutetaan kolme taimea. Metsän kerros elää sienistä, jäkäläistä, sammaleista ja kettujen ulosteista.

Puut peittävät yli kaksi kolmasosaa Ruotsin maisemista, mikä tekee maasta suotuisan puurakentamisen. (Loulou d'Aki Washington Postille)
"Tietometsän" mänty kantaa tulipalon merkkejä. (Loulou d'Aki Washington Postille)
"Tarkkuusmetsässä" jokaista Holmanin kaatamaa puuta kohti istutetaan kolme taimia. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Täällä metsänhoitajat, kuten Ahlund, kantavat todennäköisemmin tietokonetabletteja kuin kirveitä.

Satelliitit ja droonit katsovat alas katokseen pitäen kirjaa varastosta, lämpötilasta, kuivuudesta sekä tuli- tai myrskytuhoista. Teollisuus kehittää kauko-ohjattavia metsäkoneita, jotka voivat pian tehdä suuren osan fyysisestä työstä, mukaan lukien harvennukset ja korjuu.

[Kun jokainen päivä jossain on ilmastoennätys]

Taimet tulevat korkean teknologian taimitarhoista, joissa ne on kasvatettu optimaalisissa olosuhteissa - ruokittu lannoitteilla, suojattu sienitautien torjunta-aineilla, altistettu keinotekoiselle kylmälle jääkaapissa ja "pitkän yön käsittelylle" tai vähäiselle valolle, mikä tekee jokaisesta taimesta enemmän vankka, kaksinkertaiset neulat ja paksumpi pohja.

Ennen istutusta taimet päällystetään vahalla - ahneiden kovakuoriaisten suojaamiseksi.

Blabergslindenin tuulipuisto Holmenin maalla Skelleftean ulkopuolella. Siellä olevien 26 tuuliturbiinin arvioidaan tuottavan vuosittain riittävästi sähköä noin 100,000 XNUMX kotitaloudelle. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Puut peittävät yli kaksi kolmasosaa Ruotsin maisemasta, joten maa soveltuu paremmin puurakentamiseen kuin esimerkiksi harvassa Lähi-idässä. Holmen on yksi suurimmista maanomistajista. Mutta puuyhtiöiden rinnalla on yli 330,000 XNUMX yksityistä metsänomistajaa. Ahlund sanoi, että monet paikalliset ovat ylpeitä saadessaan lahjoittaa puita Sara-keskukseen.

Tarina jatkuu mainoksen alla

"Metsä on erittäin tehokas hiilen pölynimuri", hän sanoi, ja puut sitovat kasvihuonekaasuja runkoon, lehtiin ja juuriin. Hän kuitenkin huomautti, että kuuset ja mäntypuut imevät eniten hiiltä 10–80-vuotiaana. Sen jälkeen puut kasvavat edelleen, mutta paljon hitaammin, ja hiilidioksidin talteenoton kannalta ne "saavuttavat eräänlaisen tasapainon".

"Siksi uskomme, että hoidettu metsä on parempi", Ahlund sanoi. On parempi kaataa puut, hän sanoi, ja varastoida niiden hiili rakennuksiin - ja istuttaa toinen metsä.

Sahalla

Suurin osa Pohjois-Amerikan omakotitaloista on puurunkoisia rakenteita, joissa on kaikkialla esiintyvät kaksi kertaa neljä.

Mutta materiaalit, jotka menevät puisiin kerrostaloihin, ovat erilaisia.

(Loulou d'Aki Washington Postille)

Olov Martinson on Martinsonin sahan työmaapäällikkö. Hän ja hänen perheensä omistivat paikan sukupolvien ajan ennen kuin myivät äskettäin Holmenille. Hän sanoi, että Sara-keskuksessa käytetyt puut kaadettiin metsistä 3 mailin ajomatkan päässä, mikä rajoittaa niiden kuljetuksissa syntyviä päästöjä.

Tukit liikkuvat kuljetinhihnaa pitkin ja sahataan lankuiksi. (Loulou d'Aki Washington Postille)
Työmaapäällikkö Olov Martinson sahalla, jossa osa lankkuista päällystetään liimalla ja pinotaan liimapuuta eli "liimapuuta" varten. Toinen pinoamistekniikka tuottaa "ristilaminaattipuuta" tai CLT:tä. (Loulou d'Aki Washington Postille)
CLT-levystä valmistettu esivalmistettu rakenne-elementti Holmenin omistamalla Bygdsiljumin sahalla. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Martinson seisoi kanssamme käytävällä katsomassa, kuinka puut vyöryivät kuljetinhihnoja pitkin teriin, jotka leikkaavat ne pitkiksi lankuiksi, jotka sitten käsitellään, kuivataan uunissa ja stressitestataan.

Osa lankuista pinotaan ja liimataan yhteen liimapuun tai "liimapuun" valmistamiseksi Sveitsissä vuonna 1901 patentoidulla prosessilla. Toisessa tehtaan osassa lankkuista valmistetaan ristikkäislaminaattipuuta eli CLT:tä, uudempaa. tekniikka. Lankkujen pannukakku antaa niille valtavan voiman.

Martinson sanoi olevansa hämmästynyt siitä, mihin puu pystyy nyt. ”Emme häpeä liiketoimintaamme. Se on hyvää bisnestä. Meillä on Ruotsissa paljon metsää. Meillä on saha. Ehkä voimme auttaa ilmaston kanssa. Se olisi myös hyvä asia."

Holmenin työntekijät työskentelevät sahalla räätälöidyn tilauksen mukaan. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Rakennustyömaalla

Sara-keskukseen sisältyi 10,000 2,200 kuutiometriä CLT:tä ja XNUMX XNUMX kuutiometriä liimapuuta, jotka toimitettiin mittatilaustyönä, numeroituina yksiköinä. Tämä tarkoitti, että rakennus pystytettiin paljon nopeammin kuin teräs-betonirakenne olisi ollut – ja hiljaisemmin.

"Kuin iso palapelilaatikko", Martinson sanoi. "Valmiina kokoonpanoon."

Arkkitehti Schmitz arvioi, että rakennus kulutti noin 100,000 XNUMX puuta.

Hän sanoi, että ryhmä vierailevia arkkitehtiopiskelijoita otti äskettäin kuvia itsestään halamassa pylväitä. Hän puhui tilan "metsätunnelmasta" ja kuvaili sitä "suunnitelluksi" ja "tutuksi" ja "mukavaksi".

Sisätilat – katot, lattiat, seinät – hohtavat lämpimällä paljaalla puulla, jossa on näkyvissä solmuja ja halkeamia. Rakenne haisee edelleen heikosti puuhartsilta.

Arkkitehti Schmitz, keskeinen hahmo Saran kulttuurikeskuksen luomisessa, tuntee seinän tekstuurin ulkoterassilla. (Loulou d'Aki Washington Postille)

Ulkopuolella puutavaraa suojaa lasi lämpövaippa, mutta se kehittää patinaa, muuttuen aurinkoisesta hunajasta jäiiseksi hopeaksi.

Se myös supistuu. Ajan myötä orgaaninen rakennus kutistuu noin viiden tuuman korkeudella, mutta se tekee sen tasaisesti, joten kaikki pysyy teoriassa tasaisena ja suorana.

Andrew Lawrence, puuasiantuntija Arupissa, maailmanlaajuisessa suunnittelu- ja kestävän kehityksen konsulttiyrityksessä, jonka pääkonttori on Lontoossa, on massapuurakentamisen fani, mutta sanoi, että huimien tornien korostaminen saattaa jäädä merkityksettömäksi.

"Jokainen näistä korkeista rakennuksista on kuin oma tutkimus- ja kehitysprojektinsa", hän varoitti.

Hän väitti, että massapuun suosikkipaikka ei ole näyttävä kerrostalo, vaan suuri määrä keskikerrostaloja: kouluja, kerrostaloja, auditorioita, urheiluareenoita, varastoja, bussivarikkoja ja toimistopuistoja.

"Siinä puu voisi todella toimia", hän sanoi.

Taimia kasvaa nyt myös tulevia projekteja varten.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa