Liity verkostomme!

Energiaturvallisuus

Korkeat kaasun hinnat Euroopassa tekevät nestekaasusta houkuttelevan vaihtoehdon

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Nestekaasu on huomattavasti halvempi – ja vihreämpi – polttoaine.

Tämä artikkeli julkaistiin alun perin European Business Magazine

Maakaasun hinnat yli kaksinkertaistuivat vuositasolla joissakin EU-maissa Eurostat. Eurooppalainen itserajoitus Venäjän öljyn ja kaasun ostamiselle on pahentanut meneillään olevaa energiakriisiä. Yritykset kemikaalien tuottajasta BASF:stä teräksenvalmistaja ArcelorMittaliin ovat vähentäneet tuotantoaan Euroopassa korkeiden energiakustannusten vuoksi ja vetoavat Pohjois-Amerikan laajentumiseen.

Euroalueen inflaatio nousi ennätyskorkeaksi 10.7 prosenttiin lokakuupolttoainehintojen nousun johdosta. EU-maat alentavat lämmityslämpötilaa julkisissa rakennuksissa, rajoittavat kuuman veden käyttöä ja rajoittavat monumenttien valaistusta leikata energiankulutus 15 prosentin tavoitteella. Tavalliset eurooppalaiset kotitaloudet maksavat hinnan, mikä näkyy jyrkästi nousevissa sähkölaskuissa.

Tilannetta lievittää nestekaasun (LPG), joka on maakaasulle merkittävästi halvempi vaihtoehto, käyttö. Mikä nestekaasu oikein on? Se on puristettu kaasu, joka sisältää propaania, butaania tai näiden sekoitusta ja jota käytetään joko polttoaineena tai kemiallisen synteesin raaka-aineena. Öljytuotannon kaasumaisista jäännöksistä valmistettu nestekaasu on vähähiilinen polttoaine.

Nestekaasua voidaan käyttää lämmitykseen erityisesti maakaasuverkon ulkopuolella sijaitsevilla maaseudulla sekä vanhoissa ja historiallisissa rakennuksissa, joista on vaikea poistaa hiilidioksidia ilman olennaista peruskorjausta tai uudelleenrakentamista. Maakaasun korkeat hinnat Euroopassa ovat tehneet nestekaasusta houkuttelevan vaihtoehdon eurooppalaisille jalostamoille ja petrokemian tuottajille, joista monet kärsivät tappioista.

Puola on erityisen riippuvainen toimituksista Venäjältä, jonka osuus maan nestekaasun tuonnista on kaksi kolmasosaa. Tämän resurssin mahdollinen menetys vaikuttaisi Puolan talouteen muita EU:n jäseniä enemmän. Päävaihtoehto – Puolan toimittaminen Koillis-Euroopasta – olisi toimialaanalyytikkojen mukaan logistisesti monimutkainen, kallis ja riittämätön maan tarpeisiin.

Mainos

Venäjä vei viime vuonna noin 4.6 miljoonaa tonnia nestekaasua, mikä on alle 3.5 miljardia dollaria, ja suurin osa lähetyksistä suuntautui Eurooppaan. Tämä on markkinarako Venäjän öljymääriin verrattuna. Euroopan kaupan rajoitusten vuoksi jotkut venäläiset tuottajat ovat alkaneet ohjata nestekaasun myyntiä Turkkiin ja Aasiaan, vaikka näiden lähetysten taloudellinen hyöty on huonompi. Silti molemminpuolisten taloudellisten etujen vuoksi on tärkeää säilyttää Venäjän nestekaasutoimitukset Eurooppaan, erityisesti Puolaan.

On myös syytä muistaa, että nestekaasu on vihreä polttoaine, joka helpottaa Euroopan siirtymistä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Ja vaikka energian siirtyminen on väliaikaisesti pudonnut joidenkin maiden prioriteettilistalta, nestekaasun hintaetua on vaikea jättää huomiotta. Nestekaasu maksaa noin 40 % maakaasun hinnasta. Sen käyttö voisi merkittävästi alentaa polttoainekustannuksia ja sähkölaskuja lukemattomissa eurooppalaisissa kotitalouksissa aikana, jolloin muita vaihtoehtoja ei ole tarjolla.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa