Liity verkostomme!

Talous

EU:n viiden rikkaimman miehen omaisuus on noussut lähes 6 miljoonalla eurolla tunnissa vuodesta 2020 lähtien

SHARE:

Julkaistu

on

 • EU:n viiden rikkaimman miehen omaisuus oli viime vuonna lähes 430 miljardia euroa, yli puolet EU-maiden koulutusbudjetista. 
 • Oxfam ennustaa, että maailman ensimmäinen triljonääri voi olla vain vuosikymmenessä, kun taas köyhyyden lopettaminen kestäisi yli kaksi vuosisataa.
 • EU:n multimiljonääreistä ja miljardööreistä perittävä varallisuusvero voisi kerätä 390 miljardia euroa vuodessa, yli puolet EU:n elvytysrahastosta.

EU:n viisi rikkainta miljardööriä lisäsi varallisuuttaan 76 prosenttia vuodesta 2020 lähtien, 244 miljardista eurosta 429 miljardiin, 5.7 miljoonalla eurolla tunnissa, Oxfam paljastaa tänään. Samaan aikaan 99 prosenttia EU:n väestöstä on köyhtynyt. Nämä havainnot perustuvat Oxfamin uuteen raporttiin eriarvoisuudesta ja globaalista yritysvoimasta. Raportti paljastaa myös, että jos nykyinen suuntaus jatkuu, maailma saa ensimmäisen biljonäärinsä vuosikymmenen sisällä, mutta köyhyyttä ei saada hävitettyä vielä 229 vuoteen.

"Inequality Inc.”, joka julkaistiin tänään liike-elämän eliitin kokoontuessa Sveitsin lomakaupunkiin Davosiin, paljastaa, että seitsemällä kymmenestä maailman suurimmasta yrityksestä on miljardööri toimitusjohtajana tai pääomistajana. Näiden yritysten arvo on 9.3 biljoonaa euroa, mikä vastaa enemmän kuin kaikkien Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden BKT yhteensä.

”Näemme vuosikymmenen jakautumisen alkua, jolloin miljardit ihmiset kantavat pandemian, inflaation ja sodan aiheuttamia taloudellisia shokkiaaltoja samalla kun miljardöörien omaisuus kukoistaa. Tämä eriarvoisuus ei ole sattumaa; miljardööriluokka varmistaa, että yritykset toimittavat heille enemmän varallisuutta kaikkien muiden kustannuksella. sanoi Oxfam Internationalin väliaikainen johtaja Amitabh Behar.

Huolimatta siitä, että EU edustaa alle 6 prosenttia maailman väestöstä, EU isännöi 15 prosenttia maailman miljardööreistä ja 16 prosenttia maailman miljardöörien varallisuudesta. Vuodesta 2020 lähtien EU:n miljardöörit ovat lisänneet kertynyttä varallisuuttaan kolmanneksella ja olivat viime vuonna 1.9 biljoonaa euroa.

EU:n monimiljonääreihin ja miljardööreihin kohdistuva 2–5 prosentin progressiivinen varallisuusvero voisi kerätä 390 miljardia euroa vuodessa. Tällä voitaisiin maksaa yli puolet EU:n elvytysrahastosta.

”Kirjaimellisesti jokainen tunti, jonka hallitukset eivät toimi, on miljoonien arvoinen, eikä EU ole poikkeus. Eurooppalainen varallisuusvero on elintärkeä, jotta voimme estää meitä joutumasta uuteen miljardöörien ylivallan aikakauteen. Verottamalla oikeudenmukaisesti Euroopan rikkaimpia EU:lla on avain alkaa kaventaa kuilua heidän ja meidän muiden välillä." sanoi Chiara Putaturo, Oxfamin EU-veroasiantuntija.

Superrikkaiden omaisuuksia peilaten 22 EU:n suurimmista yrityksistä teki 172 miljardin euron nettovoiton heinäkuusta 2022 kesäkuuhun 2023. Tämä on 66 prosenttia enemmän kuin niiden keskimääräinen voitto vuosina 2018–2021. 

Mainos

”Karaantuva yritys- ja monopolivalta on epätasa-arvoa luova koneisto: yritykset puristavat työntekijöitä, välttelemällä veroja, yksityistämällä valtiota ja kannustamalla ilmaston hajoamista, jakavat loputtomasti vaurautta erittäin rikkaille omistajilleen. Mutta ne myös levittävät valtaa, heikentävät demokratioitamme ja oikeuksiamme. Yhdelläkään yrityksellä tai yksityishenkilöllä ei pitäisi olla näin suurta valtaa talouksiimme ja elämäämme - on selvää, kenelläkään ei pitäisi olla miljardia dollaria." sanoi Behar.

Esimerkki nykyaikaisesta monopolimiehestä EU:ssa on maailman toiseksi rikkain mies, ranskalainen miljardööri Bernard Arnault. Hän johtaa ylellisyystuoteimperiumia LVMH, joka on Christian Diorin, Louis Vuittonin ja Chandonin kaltaisten tuotemerkkien sateenvarjo. Ranskan kilpailuviranomainen on määrännyt ryhmälle sakkoja. Hän omistaa myös Ranskan suurimman tiedotusvälineen, Les ÉchosSekä Le Parisien.

Oxfamin raportti osoittaa myös yritysten "verotussotaa". EU:ssa yhteisöverokanta laski vuoden 32.2 2000 prosentista 21.5 prosenttiin vuonna 2023. Maailmanlaajuisesti vain 4 prosenttia 1,600 XNUMX suurimmasta yrityksestä julkistaa globaalin verostrategiansa ja kaikissa maissa maksetun yhtiöveron.

Ihmiset ympäri maailmaa työskentelevät kovemmin ja pidempiä työpäiviä, usein köyhyyspalkkojen vuoksi epävarmoissa ja vaarallisissa työpaikoissa. Lähes 800 miljoonan työntekijän palkat eivät ole pysyneet inflaation tahdissa ja he ovat menettäneet 1.4 biljoonaa euroa viimeisen kahden vuoden aikana, mikä vastaa lähes kuukauden (25 päivän) menetettyä palkkaa jokaista työntekijää kohden.  

”Jokaisella yrityksellä on velvollisuus toimia, mutta harvalla on. Hallitusten on tehostettava. On olemassa toimia, joista lainsäätäjät voivat oppia, kuten Yhdysvaltain monopolien vastaisista hallituksen toimeenpanijoista, jotka haastavat Amazonin oikeuteen merkittävässä asiassa, Euroopan komissioon, joka haluaa Googlen hajottavan verkkomainonnan liiketoimintansa, ja Afrikan historiallisesta taistelusta kansainvälisten verosääntöjen uudelleen muotoilemiseksi. sanoi Behar.

Huomautuksia toimittajille

Lataa Oxfamin raportti "Inequality Inc" ja metodologinen huomautus.

Chiara Putaturo on käytettävissä haastatteluun ja kommentointiin.

Oxfam laski raportin kanssa saman menetelmän perusteella, että:

 • EU:n viisi rikkainta miljardööriä ovat lisänneet varallisuuttaan yli kolmella neljänneksellä (75.9 prosenttia) – maaliskuun 244.2 inflaatiokorjatusta 2020 miljardista eurosta 429.43 miljardiin euroon marraskuussa 2023. Se vastaa 57:ää prosenttia EU:sta maiden koulutusbudjetti (760 miljardia euroa). Tämä on 185 miljardin euron lisäys, mikä vastaa 5.7 miljoonaa euroa tunnissa 18–2020. Oxfamin laskelmat koulutusbudjetista perustuvat Oxfamin sitoutuminen eriarvoisuuden vähentämiseen 2022 ja käytä viimeisintä saatavilla olevaa tietoa maista, useimmiten vuodesta 2020 tai 2021.
 • Miljardöörien varallisuus EU:ssa on kasvanut 33 prosenttia vuodesta 2020 marraskuuhun 2023 (inflaatiokorjattu 1.44 biljoonasta eurosta 1.92 biljoonaan euroon). Tiedot eivät sisällä Kroatiaa, Latviaa, Liettuaa, Luxemburgia, Maltaa ja Sloveniaa.
 • Progressiivinen varallisuusvero EU:n multimiljonääreille ja miljardööreille 2 prosentin korolla yli nettovarallisuudesta 4.6 miljoonaa euroa3 prosenttia yli 45.7 miljoonan euron nettovarallisuudesta ja 5 prosenttia yli 913 miljoonan euron omaisuudesta voisi tuottaa 390 miljardia euroa vuodessa, mikä riittää kattamaan yli puolet EU:n hyödyntämis- ja kimmoisuusväline (723.8 miljardia euroa). Tiedot eivät sisällä Kroatiaa, Kyprosta, Viroa, Latviaa, Liettuaa, Maltaa ja Slovakiaa.
 • 99 prosentilla EU:n väestöstä (noin 443 miljoonaa ihmistä) oli vuonna 5.6 reaalivarallisuutta 2022 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, 57 miljardista eurosta 54 miljardiin euroon.
 • Vaikka edustaa vähemmän kuin 6 prosenttia maailman väestöstä, EU isännöi 15 prosenttia maailman miljardööreistä (391/2,566 16) ja 1.9 prosenttia maailman miljardöörien omaisuudesta (11.7 biljoonaa euroa XNUMX biljoonasta). Miljardöörejä ja varallisuutta koskevat tiedot eivät sisällä Kroatiaa, Latviaa, Liettuaa, Luxemburgia, Maltaa ja Sloveniaa.
 • Rikkain yksi prosentti omistaa 1 prosenttia Euroopan kokonaisvarallisuudesta. Rahoitusvarallisuus/varallisuus sisältää pankkitalletukset, osakkeet, joukkovelkakirjat ja lainat, ja luku viittaa YK:n määritelmän mukaiseen Eurooppaan, joka sisältää myös maat kuten Venäjä, Norja ja Iso-Britannia.
 • Kaksikymmentäkaksi maailman suurimmista yrityksistä, joiden pääkonttori on EU:ssa, teki 172 miljardin euron nettovoiton kesäkuuhun 2023 asti, mikä on 66 prosenttia enemmän kuin niiden keskimääräinen voitto vuosille 2018–2021 (103.6 miljardia euroa).
 • Vain 4 prosenttia maailmanlaajuisesti otokseen valituista yli 1,600 XNUMX suurimmasta ja vaikutusvaltaisimmasta yrityksestä täyttää täysin ehdot World Benchmarking Alliancen sosiaalinen indikaattori vastuullisesta verotuksesta, julkisella globaalilla verostrategialla ja julkistamalla kaikissa maissa maksetut yhtiöverot.

Kaikki laskelmat tehtiin Yhdysvaltain dollareissa ja muunnettiin OANDA 9 tammikuu 2024.

Kestää 229 (lähes 230) vuotta, jotta Maailmanpankin 6.26 euron köyhyysrajan alapuolella elävien määrä laskee nollaan.

Mukaan IMF:n World Economic Outlook -tietokantaAfrikan talouksien yhteenlaskettu bruttokansantuote vuonna 2023 on 2.62 biljoonaa euroa, kun taas Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden BKT on 5.96 biljoonaa euroa eli yhteensä 8.58 biljoonaa euroa.

Mukaan OECD, EU-maissa lakisääteinen yhtiöverokanta laski vuoden 32.2 2000 prosentista 21.5 prosenttiin vuonna 2023.

Oxfam kehottaa hallituksia kaventamaan nopeasti ja radikaalisti superrikkaiden ja muun yhteiskunnan välistä kuilua seuraavasti:

 • Valtion elvyttäminen. Dynaaminen ja tehokas valtio on paras suoja äärimmäistä yritysvaltaa vastaan. Hallitusten tulisi varmistaa terveydenhuollon ja koulutuksen yleinen tarjonta ja tutkia julkisesti toimitettuja tavaroita ja julkisia vaihtoehtoja aloilla energiasta liikenteeseen.
 • Yritysten vallan hillitseminen, mukaan lukien monopolien hajottaminen ja patenttisääntöjen demokratisointi. Tämä tarkoittaa myös toimeentulopalkkojen säätämistä, toimitusjohtajan palkkojen rajoittamista ja uusia veroja superrikkaille ja yrityksille, mukaan lukien pysyvän varallisuuden ja ylimääräisen voiton verot. Oxfam arvioi, että maailman miljonäärien ja miljardöörien varallisuusvero voisi tuottaa 2.5 biljoonaa dollaria vuodessa.
 • Liiketoiminnan uudelleenkeksiminen. Kilpailukykyisten ja kannattavien yritysten ei tarvitse olla osakkeenomistajien ahneuden kahlitsemassa. Demokraattisesti omistetut yritykset tasoittavat paremmin liiketoiminnan tuotot. Jos vain 10 prosenttia yhdysvaltalaisista yrityksistä olisi työntekijöiden omistuksessa, tämä voisi kaksinkertaistaa Yhdysvaltain väestön köyhimmän puolen varallisuusosuuden, mukaan lukien mustien kotitalouksien keskimääräisen varallisuuden kaksinkertaistuminen.

Oxfam on käynnistänyt maailmanlaajuisen vetoomuksen Laita rikkaat saastuttajat maksamaan ja tukee yhdessä poliitikkojen kanssa ekonomisteja, kuten Thomas Piketty, ja monimiljonäärejä, kuten Marlene Engelhornia, Euroopan kansalaisaloite eurooppalaisen varallisuusveron puolesta.  

Kuva Markus Spiske on Unsplash

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa