Liity verkostomme!

Talous

Äänestys digitaalimarkkinalain puolesta

SHARE:

Julkaistu

on

Eilisen (14. joulukuuta) digitaalimarkkinalakia koskevan keskustelun jälkeen. Mepit äänestivät äänin 642 puolesta, 46 vastaan ​​ja XNUMX tyhjää uusien velvoitteiden ja kieltojen asettamiseksi suurille alustoille reilujen ja avoimien markkinoiden varmistamiseksi..

Euroopan parlamentti ja komissio kävivät keskustelun täysistunnossa ennen äänestystä. Vaikka ehdotus on monimutkainen, varatoimitusjohtaja Vestager sanoi, että se voitaisiin tiivistää siten, että se varmistaa, että markkinat ovat avoimet, oikeudenmukaiset ja kilpailevat, jotta jokaisella yrityksellä on kohtuulliset mahdollisuudet houkutella asiakkaita. 

Esittelijä Andreas Schwab (EPP, DE) ilmaisi tyytyväisyytensä äänestykseen: "DMA:n neuvotteluvaltuutuksen hyväksyminen tänään on vahva signaali: Euroopan parlamentti vastustaa digitaalisten jättiläisten käyttämiä epäreiluja liiketoimintakäytäntöjä. Varmistamme, että digitaaliset markkinat ovat avoimia ja kilpailukykyisiä. Tämä on hyväksi kuluttajille, yrityksille ja digitaalisille innovaatioille. Viestimme on selvä: EU tulee valvomaan sosiaalisen markkinatalouden sääntöjä myös digitaalisella alueella, mikä tarkoittaa, että lainsäätäjät sanelevat kilpailusäännöt, eivät digitaaliset jättiläiset.

Yksi Euroopan parlamentille erityisen tärkeä näkökohta on kyky, jonka se antaa komissiolle toimia etukäteen, Stéphanie Yon-Courtin (Renew, FR) sanoi: "Aiomme antaa Euroopan komissiolle keinot estää pikemminkin kuin parannuskeino, ja siinä on hyvin selkeä luettelo velvoitteista. Aiomme laatia säännöt heti alusta alkaen, jotta meidän ei tarvitse taistella vuosia lakimiesarmeijoita vastaan.

Mainos

Mozilla toivotti äänestyksen tervetulleeksi: "Ihmiset ansaitsevat erilaisia ​​tuotteita, jotka on räätälöity heidän mieltymyksiensä mukaan... Ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus yksinkertaisesti ja helposti kokeilla uusia sovelluksia, poistaa ei-toivottuja sovelluksia, vaihtaa sovellusten välillä, muuttaa sovellusten oletusasetuksia. Sama pätee käyttöjärjestelmiin ja verkkokauppapaikkoihin – kehittäjät ja kauppiaat tulisi valtuuttaa tarjoamaan tuotteitaan kuluttajille tasavertaisesti portinvartijoiden kanssa. Ohjelmistosota jatkuu, ja teknologiajätit hallitsevat tilaa. Odotamme innolla, että Euroopan viranomaiset panevat nämä säännöt täytäntöön."

Laki ei ole saanut yleistä vastaanottoa, ennustettavasti iso teknologia kuvaa asetusta yhdysvaltalaisia ​​yrityksiä vastaan ​​suunnatuksi hyökkäykseksi.

Vartioi portinvartijoita

Asetus koskee suuria yrityksiä, jotka tarjoavat niin sanottuja "ydinalustapalveluita" eniten sopimattomille käytännöille, kuten sosiaaliset verkostot (Facebook), hakukoneet (Google), käyttöjärjestelmät (iOS), verkkomainontapalvelut, pilvilaskenta. ja videonjakopalvelut (YouTube). Mepit lisäsivät verkkoselaimet, virtuaaliset avustajat ja liitetyn television asetuksen soveltamisalaan.

Sen vuotuinen liikevaihto Euroopan talousalueella (ETA) on 8 miljardia euroa ja markkina-arvo 80 miljardia euroa, ja se toimii peräti kolmessa EU-maassa, joissa on vähintään 45 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää tai 10,000 XNUMX yrityskäyttäjää. Kynnysarvot eivät estä komissiota nimeämästä muita yrityksiä portinvartijoiksi, kun ne täyttävät tietyt ehdot.

Kohdistetut mainokset

Mepit esittivät lisävaatimuksia kohdennetun tai mikrokohdistetun mainonnan tietojen käytölle ja palvelujen yhteentoimivuudelle. Tekstissä sanotaan, että portinvartijan tulee "omiin kaupallisiin tarkoituksiinsa ja kolmannen osapuolen mainonnan sijoittamiseen omissa palveluissaan pidättäytyä henkilötietojen yhdistämisestä kohdistetun tai mikrokohdistetun mainonnan toimittamiseksi", paitsi jos on "selkeä, nimenomainen, uusittu, tietoon perustuva suostumus" yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisesti. Lisäksi alaikäisten henkilötietoja ei saa käsitellä kaupallisiin tarkoituksiin, kuten suoramarkkinointiin, profilointiin tai käyttäytymiseen kohdistettuun mainontaan.

"Tappajahankintojen" väliaikainen pysäyttäminen

Mepit sopivat, että komissio valtuutetaan määräämään "rakenteellisia tai käyttäytymiseen liittyviä korjaustoimenpiteitä", jos portinvartijat ovat syyllistyneet järjestelmälliseen noudattamatta jättämiseen. Hyväksyttyyn tekstiin sisältyy erityisesti komission mahdollisuus rajoittaa portinvartijoita tekemästä hankintoja DMA:n kannalta merkityksellisillä aloilla korjatakseen tai estääkseen sisämarkkinoiden lisävahingot. Portinvartijat olisivat myös velvollisia ilmoittamaan komissiolle kaikista suunnitelluista keskittymistä.

EU-tason yhteistyö, ilmiantajat ja sakot

Mepit ehdottavat "Euroopan digitaalialan sääntelyviranomaisten korkean tason ryhmän" perustamista helpottamaan yhteistyötä ja koordinointia komission ja jäsenvaltioiden välillä niiden täytäntöönpanopäätöksissä. Niissä selvennetään kansallisten kilpailuviranomaisten roolia ja säilytetään DMA:n täytäntöönpano komission käsissä.

Sisämarkkinavaliokunnan jäsenet toteavat myös, että DMA:n olisi varmistettava riittävät järjestelyt, jotta ilmiantajien olisi mahdollista varoittaa toimivaltaisia ​​viranomaisia ​​tämän asetuksen todellisista tai mahdollisista rikkomuksista ja suojella niitä kostotoimilta.

Jos portinvartija ei noudata sääntöjä, komissio voi määrätä sakkoja, jotka ovat "vähintään 4 ja enintään 20 prosenttia" sen edellisen tilikauden maailmanlaajuisesta kokonaisliikevaihdosta, parlamentin jäsenet tarkentavat.

Jaa tämä artikkeli:

Mainos
Mainos

Nousussa