Liity verkostomme!

Talous

EU:n uusi pakottamisen vastainen väline ohittaisi yksimielisyyden tarpeen

SHARE:

Julkaistu

on

Varatoimitusjohtaja Valdis Dombrovskis julkisti tänään (8. joulukuuta) ehdotuksen uudeksi välineeksi, jonka tarkoituksena on torjua pakkokeinona käytettyä kauppaa. 

Ehdotus on erityisen ajankohtainen, sillä Kiinan tulli näyttää estävän rutiininomaisesti Liettuan lähetyksiä. Kaupankäyntiongelmien epäillään liittyvän Kiinan vastustukseen, että Liettua sallisi edustuston perustamisen Taiwaniin. Kiina on jo vetänyt suurlähettiläänsä Liettuasta.

EU:n korkean edustajan Josep Borrellin ja Dombrovskisin yhteisessä lausunnossa EU ilmoitti olevansa valmis vastustamaan poliittista painostusta ja pakkokeinoja: "Kiinan kahdenvälisten suhteiden kehittyminen yksittäisten EU:n jäsenvaltioiden kanssa vaikuttaa EU:n ja Kiinan kokonaissuhteeseen. suhteet."

EU hakee parhaillaan vahvistusta mahdollisten toimenpiteiden yhteensopivuudesta WTO:n sääntöjen kanssa. Samalla julkilausumassa vahvistetaan EU:n sitoutuminen "yhden Kiinan politiikkaan", jossa Kiinan kansantasavallan hallitus tunnustetaan Kiinan ainoaksi hallitukseksi. Se kuitenkin lisäsi, että EU voisi jatkaa yhteistyötä ja vaihtoa Taiwanin kanssa yhteistä etua koskevilla aloilla.

Mainos

Pakotuksen vastainen instrumentti 

Uudella pakottamisen vastaisella välineellä, joka ei ole käytössä vielä vähään aikaan, pyritään lieventämään erityisiä pakkokeinoja ja lopettamaan niitä. EU:n toteuttamia vastatoimia sovellettaisiin vain viimeisenä keinona, kun ei ole muuta keinoa puuttua taloudelliseen pelotteluun. 

Komissio ymmärtää laajalti pakottamisen, jonka mukaan se voi esiintyä monissa muodoissa ja vaihtelee maista, jotka käyttävät nimenomaisia ​​pakotteita ja kaupan suojakeinoja EU:ta vastaan, valikoiduista raja- tai elintarviketurvallisuustarkastuksista tietystä EU-maasta peräisin oleville tavaroille ja tavaroiden boikottiin. tietty alkuperä. 

Mainos

Varapuheenjohtaja ja kaupasta vastaava komissaari Valdis Dombrovskis sanoi: "Geopoliittisten jännitteiden lisääntyessä kauppaa asetetaan yhä enemmän ja EU ja sen jäsenvaltiot joutuvat taloudellisen pelottelun kohteiksi. Tarvitsemme oikeat työkalut vastataksemme. Tällä ehdotuksella lähetämme selkeän viestin, että EU puolustaa lujasti etujaan.

Jos taloudellinen uhkailu ei lopu välittömästi, komissio väittää, että uusi väline antaa EU:lle mahdollisuuden reagoida nopeasti ja tehokkaasti tarjoamalla "räätälöidyn ja oikeasuhteisen vastauksen jokaiseen tilanteeseen, alkaen tullien käyttöönotosta ja tuontia kyseisestä maasta rajoittamalla. palvelujen tai investointien rajoituksia tai toimia, joilla rajoitetaan maan pääsyä EU:n sisämarkkinoille." 

Yksimielisyyden ohittaminen

Uuden välineen oikeusperusta kuuluisi EU:n yhteisen kauppapolitiikan piiriin, mikä antaisi komissiolle enemmän liikkumavaraa, täytäntöönpano jää Euroopan komission vastuulle ja päätöksenteko neuvostossa edellyttäisi käänteistä määräenemmistöä. Tänään pidetyssä lehdistötilaisuudessa menettelystä kysytty Dombrovskis sanoi, että päätösten tekeminen määräenemmistöllä yksimielisyyden sijaan antaa komissiolle mahdollisuuden toimia nopeammin ja tehokkaammin. 

Kansainvälisestä kaupasta vastaava Euroopan parlamentin jäsen Marek Belka (S&D. PL) sanoi: "Jos komissiolle annetaan toimeenpanovalta tehdä tämä päätös ilman, että se riippuu neuvoston yksimielisyydestä, se tekisi pakotemekanismista todellisen muutoksen EU:n ulkomaille. poliittinen kanta."

Veitsen ottaminen mukaan taisteluun

Pakon vastainen työkalu ei näytä tarjoavan kovin aggressiivista vastausta todelliseen ongelmaan. Tämän uuden "työkalun/välineen" todellisia etuja on vaikea kuvitella. Vaikka siinä väitetään mahdollistavan nopean reagoinnin, ehdotettu prosessi ja hahmoteltu lähestymistapa eivät näytä olevan nopeat, ja on kyseenalaista, onko se tehokkaampi kuin jo saatavilla. On myös kaikkea muuta kuin selvää, kuinka se kaunistaa olemassa olevia välineitä tai on tehokkaampi kuin monenväliset erotuomarit. Dombrovskis sanoo, että se on luonteeltaan puolustavampi.

EU:n harkittu, harkitseva ja - kuten aina - oikeasuhteinen vastaus voi olla turhauttavaa niille, jotka haluavat EU:n olevan enemmän gung ho, mutta harkittumpi ja perustellumpi lähestymistapa voi olla vankempi suojakeino pakotusyrityksiä vastaan. Jää nähtäväksi, käytetäänkö tätä "työkalua" ja miten. 

https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2021/december/tradoc_159962.pdf

Jaa tämä artikkeli:

Mainos
Mainos

Nousussa