Liity verkostomme!

NATO

Antakaa Ukrainalle nopea tie Natoon sodan jälkeen, Liettuan johtaja kehottaa liittolaisia

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Liettuan presidentti kehotti Naton johtajia suhtautumaan rohkeammin Ukrainan jäsenyyspyrkimyksiin maassaan ensi viikolla järjestettävässä huippukokouksessa sanoen, että tämä tehostaisi Kiovan taistelukenttäsuoritusta, kun taas Moskova näkisi kaiken varovaisuuden heikkoutena.

Presidentti Gitanas Nauseda neuvoi Nato-liittolaisia ​​jättämään huomiotta pelot siitä, että Ukrainan liittäminen USA:n johtamaan sotilasliittoon provosoisi Venäjää, joka hyökkäsi Ukrainaan 22.

"Meidän ei pidä epäröidä tehdä rohkeampia päätöksiä, koska muuten Putinin hallinto päättää, että länsiliittolaiset ovat liian heikkoja, (että heidät pitäisi) työntää nurkkaan ja he antautuvat", Nauseda sanoi maanantaina.

"Vahvistettu sanamuotomme Ukrainan (jäsen)näkökulmasta lisäisi varmasti ukrainalaisten sotilaiden taisteluhenkeä taistelukentällä. Ja tämä on erittäin tärkeää", hän lisäsi.

Ukraina on painostanut Natoa julistamaan 11. ja 12. heinäkuuta pidetyssä huippukokouksessa, että Kiova liittyy liittoon pian sodan päätyttyä, ja laatimaan tiekartan jäsenyyteen.

Mutta muut jäsenmaat, kuten Yhdysvallat ja Saksa, ovat olleet varovaisempia, varoen kaikkia liikkeitä, joita he pelkäävät voivan viedä liittoa lähemmäksi aktiivista sotaa Venäjän kanssa, joka on pitkään nähnyt Naton laajentumisen todisteena lännen vihamielisyydestä.

Nauseda kertoi Reutersille, että Ukrainalle voidaan tarjota lupaus helpommasta tiestä Nato-jäsenyyteen sodan jälkeen ja lisää sotilaallisia tukilupauksia Ukrainalle ensi viikon kokouksessa.

"Meillä on joitakin maita, jotka ovat varovaisia ​​Ukrainan näkökulman vahvemmasta sanamuodosta. Mutta näen jo jonkinlaisen muutoksen niiden johtajien mielissä", Nauseda sanoi.

Mainos

"Me kaikki ymmärrämme, että juuri nyt, keskellä sotaa, Ukraina ei voi liittyä Natoon heti. Ymmärrämme sen. Ukrainalaiset ymmärtävät sen. Mutta meidän on luotava menettelyt, miten edetä... jotta ei ole tuhlausta. aika, jos sota on ohi ja voitto on Ukrainan puolella."

Nauseda sanoi kuitenkin odottavansa Ukrainan presidentin Volodymir Zelenskin saapuvan Vilnaan hänen varoituksensa siitä hän ei näe mitään järkeä mennä, jos Kiovalle ei anneta "signaalia" kokouksessa: "Toivon, että hän on täällä ja hänellä on tärkeä rooli Vilnan päätöksenteossa".

Useat maat valmistelevat Ukrainalle "lisää (sotilaallisen tuen) velvoitteita", jotka julkistetaan Nato-huippukokouksessa, Nauseda sanoi.

SAKSAN KÄYTTÖÖNOTTO

Kuitenkin mahdollisuus, että Ruotsi on hyväksytty Natoon liittyminen Vilnassa on "monimutkaistumassa", ja sen mahdollisuudet liittyä huippukokoukseen vähenevät "jokaisella lisäpäivällä", Nauseda sanoi.

Ruotsi haki Natoon liittymistä hyökkäyksen jälkeen, mutta Turkki ja Unkari ovat toistaiseksi estäneet ratifioinnin.

Nauseda sanoi odottavansa Saksan lähettävän Liettuaan 4,000 2026 sotilasta perheineen ja varusteineen noin vuosiin 2027-XNUMX mennessä asteittain. Saksan puolustusministeri Boris Pistorius lupasi sijoittamisen viime viikolla, ja Kanada on tekemässä päätöstä lisätä joukkojaan Latviassa, Nauseda sanoi.

Liettuan presidentti sanoi, että isäntämaa odottaa provokaatioita huippukokouksen aikana ja sen jälkeen Valko-Venäjän rajalla, jonne Venäjän Wagner-yksityismiliisi on tarjonnut turvapaikkaa epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen.

"Voit odottaa, että (Wagner-)taistelijat voivat ilmaantua rajalle siirtolaisina, Valko-Venäjän kansalaisina... voimme odottaa siellä paljon provokaatioita, erityisesti ennen Vilnan huippukokousta tai sen jälkeen. Ja tämä on mielestäni erittäin tärkeä asia. osa turvallisuutemme", sanoi presidentti.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa