Liity verkostomme!

Bisnes

Euroopan keskuspankin digitaalista euroa ympäröivät tietosuojahuolet

SHARE:

Julkaistu

on

Euroopan keskuspankki (EKB) on yksi useista keskuspankeista, jotka suunnittelevat keskuspankkien digitaalisen valuutan (CBDC) käyttöönottoa. Mukaan tutkimus johtama Washington DC:ssä toimiva ajatushautomo The Atlantic Council, 130 maata, jotka edustavat 98 % maailman kokonaisbkt:sta, tutkivat parhaillaan rajat ylittävää yhteistyötä. Vaikka 11 on käynnistetty, 21 on pilottivaiheessa ja 33 on edelleen kehitteillä.

EKP julkaisi ensimmäisen kerran CBDC-raportin lokakuussa 2020 ja haki tavaramerkkiä samassa kuussa. Sittemmin EU:n huippupankki on ottanut muutaman askeleen kohti digitaalista euroa, tutkimusvaiheesta mahdolliseen testaukseen ja mahdolliseen vuoden 2026 lanseeraukseen.

Useat argumentit puoltavat digitaalista euroa, mukaan lukien transaktiotietojen turvallisuus, parempi tehokkuus välittäjien eliminoinnilla ja lisääntynyt yksityisyys. Sidosryhmät ovat kuitenkin tuoneet esiin useita huolenaiheita, mukaan lukien hyödyllisyys ja yksityisyys.

Tällä hetkellä useita tuhansia kryptovaluuttoja käydään kauppaa sadoissa kryptopörsseissä maailmanlaajuisesti. Vaikka on useita muita syitä, miksi ihmiset omistavat krypton, monet kääntyvät a usein päivitettävä lista epävakaa kryptovarallisuus, joka voisi tuoda tuottoa asiantunteville sijoittajille; Niiden yleisin käyttö on sijoitustarkoituksiin niiden spekulatiivisen luonteen vuoksi. Koska digitaalinen euro kuitenkin toimii vakaana kolikkona, se ei tyydytä tätä yleistä kryptovaluuttojen käyttöä.

EKP on mainostanut digitaalisen euron ominaisuuksia, jotka tukevat hyödyllisyyttä. Valitettavasti tämä mielipide ei ole laajalle levinnyt. Itävallan keskuspankin pääjohtajan Robert Holzmannin mukaan "se, mikä vielä puuttuu, on vakuuttava juoni digitaalisesta eurosta, jonka voimme tuoda ihmisten eteen."

Ainutlaatuisen hyödyn lisäksi lohkoketjuteknologian ja riippumattomien kryptovaluuttojen kannattajat pelkäävät, että digitaalinen euro tulee olemaan yhtä hallinnassa kuin fiat, koska EKP on laskenut sen liikkeeseen. Monille digitaalinen euro on yksinkertaisesti fiatin lohkoketjuversio, jolla on sama valvonta- tai häiriömahdollisuus kuin fiat-valuuttojen kanssa.

Evelien Witlox, EKP:n digitaalisen euron ohjelmapäällikkö, on korostanut, että CBDC:ssä on ominaisuuksia, jotka estäisivät EKP:n tarpeettoman puuttumisen. Witloxin mukaan EKP ei voi seurata yksityisten käyttäjien tietoja tai käyttää ohjelmointia rajoittaakseen tai estääkseen ihmisten kuluttamista haluamallaan tavalla. Monet eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita. Witlox on myöntänyt, että EKP kamppailee suuren suuren yleisön aiheuttamaa uskottavuusongelmaa vastaan, joka on vakava este laajalle leviämiselle.

Mainos

Virallinen digitaalinen euro asiakirja yhtyy jossain määrin Witloxin kommenttiin. EKP:n mukaan "käyttäjien anonyymiys ei ole toivottava ominaisuus", koska se vaikeuttaisi liikkeessä olevan rahan määrän hallintaa. EKP sanoo myös, että nimettömyys vaikeuttaisi rahanpesun torjuntaa. Vaikka huippupankki lupaa tarkastella vain maksun vahvistamiseen vaadittavia vähimmäistapahtumia, nämä väitteet eivät ole riittäneet hälventämään julkisia pelkoja.

Onneksi EKP on tietoinen kaikesta työstä, joka sen on tehtävä saavuttaakseen tarpeeksi yleisön luottamusta ja edistääkseen digitaalisen euron käyttöönottoa. Huhtikuussa 2021 EKP julkaisi analyysin digitaalista euroa koskevasta julkisesta kuulemisesta. Kyselyssä kävi ilmi, että 43 %:lle vastaajista huolestuttavin asia oli yksityisyys.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa