Liity verkostomme!

Euroopan keskuspankki (EKP)

Grigory Burenkov: "EKP ei ota riskejä"

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Mukaan Grigori Burenkov, Wheelerson Management Ltd:n toimitusjohtaja ja perustaja, eurooppalainen sääntelijä voi päättää olla laskematta ohjauskorkoja ennen kuin sillä on täydelliset tiedot euroalueen palkkojen kasvusta.

EKP:n strategia inflaation torjumiseksi

Euroopan keskuspankki taistelee inflaatiota vastaan ​​kuin jäänmurtaja, joka kaikista esteistä huolimatta etenee sinnikkäästi kohti tavoitettaan.

Grigory Burenkov, Wheelerson Management Ltd:n toimitusjohtaja ja perustaja

Christine Lagarden tiimi on yksimielinen päättäväisyydestään voittaa hintojen kasvu, ottamatta huomioon pysähtyneisyyttä talous euroalueen ja yritysten toistuvia halpoja luottopyyntöjä.

Äskettäin EKP vahvisti linjansa. Kolmannen kerran peräkkäin syyskuun 2023 jälkeen sääntelyviranomainen on jättänyt kaikki kolme ohjauskorkoa ennätyskorkealle: peruskoron 4.5 prosenttiin, maksuvalmiusluoton koron 4.75 prosenttiin ja talletuskoron 4 prosenttiin. Euroopan keskuspankin mukaan tämän toimenpiteen odotetaan laskevan euroalueen inflaation kestävästi 2 prosenttiin.

Yrittääkseen hillitä hintojen kasvua, jonka laukaisi ensin COVID-19-pandemia, jota seurasivat sotilaalliset toimet Ukrainassa ja monet muut tekijät, sääntelijä on nostanut ohjauskorkoja kymmenen kertaa heinäkuusta 2022 lähtien ja saavuttanut nykyisen ennätystason syyskuuhun 2023 mennessä. Näihin EKP:n toimiin sekä heikentyneeseen talouteen ja merkittävästi alhaisemmat energiahinnat, euroalueen inflaatio laski vuoden 10.6 lopun 2022 prosentista 2.3 prosenttiin marraskuussa 2023.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti viimeisessä lehdistötilaisuudessa, että päätös pitää korot samalla tasolla oli yksimielinen. Ja kaikki keskustelut niiden vähentämisestä, olivat ne kuinka alustavia tahansa, ovat ennenaikaisia. Lagarden mukaan EKP tarvitsee aikaa varmistaakseen, että inflaatio todellakin laskee jatkuvasti. Sääntelyviranomaisen päätös perustuu yksinomaan taloudellisten tietojen analyysiin, ilman päivämääriä. EKP on ilmoittanut olevansa valmis pitämään ohjauskorot ennallaan, mikä rajoittaa yritysten mahdollisuuksia saada edullista lainaa niin kauan kuin on tarpeen inflaation hillitsemiseksi.

Grigory Burenkov kommentoi EKP:n päätöksiä

Grigory Burenkovin mukaan EKP:n päätös pitää korkotaso oli enemmän kuin ennakoitavissa: "Lähes kaikki analyytikot ennustivat EKP:n rajoittavan politiikan jatkumista. Olen samaa mieltä väitteestä, että tällä hetkellä inflaation torjunta on sääntelyviranomaiselle tärkeämpää kuin EKP ei kiellä, että sen toimenpiteet estävät liiketoiminnan elpymistä euroalueella. Mutta samalla on selvää - sääntelijä odottaa talouden elpyvän inflaation hidastuessa."

Mainos

"Kysymykseen siitä, milloin EKP päättää alentaa korkoja, ei ole lopullista vastausta", Grigory Burenkov sanoo. "Suurin enemmistö talousinstituutioista ja analyytikoista keskittyy kahteen päivämäärään. Optimistinen - EKP laskee peruskorkoa huhtikuussa ja konservatiivinen - kesäkuussa 2023. Mielestäni sääntelijä tulee olemaan toiminnassaan erittäin varovainen ja älä ota riskejä näin tuskallisen asian suhteen."

Lagarden näkymät inflaatiotrendeistä

Todellakin, Christine Lagarde puhui tästä erittäin varovaisesti. EKP:n johtaja kehotti valppautta ja totesi, että on mahdollista, että inflaatio voi nousta uudelleen lyhyellä aikavälillä. Tämä tapahtui jo joulukuussa 2023, jolloin hinnat nousivat yllättäen 2.9 prosenttiin. Rouva Lagarde huomautti, että tällainen piikki oli odotettu, eikä se osoita, että toimenpiteet inflaation vähentämiseksi olisivat tehottomia. Eräiden asiantuntijoiden mukaan tämä jyrkkä hyppy oli kuitenkin yksi syy EKP:n varovaisuuteen pitää korot ennallaan.

Christine Lagarden mukaan inflaation kasvuun johtavia tekijöitä voisi olla inflaation nousu geopoliittinen jännitteitä Lähi-idässä. Tässä tapauksessa energian hintojen ja rahtikustannusten nousu olisikin lähes väistämätöntä, mikä vaikuttaisi suoraan jo ennestään kärsivään euroalueen talouteen.

Christine Lagarde ilmaisi myös huolensa siitä, että palkkojen nousu saattaa horjuttaa inflaation hidastumiseen vuonna 2024. Samalla EKP:n johtaja ilmaisi toiveensa, että yritysten voitot voisivat neutraloida työntekijöiden tulojen kasvun negatiiviset vaikutukset.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa