Liity verkostomme!

uzbekistan

Perheväkivallan kriminalisointi Uudessa Uzbekistanissa: kansainvälisten velvoitteiden täytäntöönpano

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Maassamme perhettä ja sen suhteita on perinteisesti pidetty kansallisena arvona. Tältä osin tasa-arvo, keskinäinen luottamus ja koskemattomuus perhesuhteissa ovat valtion oikeudellisen suojan alaisia. Viime vuosina toteutettujen kattavien uudistusten ansiosta Uzbekistanin tasavallassa on luotu vahva oikeudellinen kehys naisten ja miesten yhtäläisten oikeuksien ja mahdollisuuksien takaamiseksi kaikilla julkisen elämän ja toiminnan aloilla sekä naisten suojelemiseksi sorrolta ja väkivallalta.

Kokouksessa perustuslakitoimikunnan jäsenten kanssa 20 Uzbekistanin tasavallan presidentti Shavkat Mirziyoyev huomautti, että maan primaarilakiin on heijastettava valtion velvollisuuksia tarjota väestölle asunto. , vahvistaa perheen taloudellista ja henkistä perustaa, luoda kaikki edellytykset lasten edun ja täyden kehityksen turvaamiseksi, vammaisten tukihenkilöiden sekä ihmisten terveyden ja ympäristön suojelu. Näin ollen Uzbekistanin tasavallan perustuslain teksti sisällytettiin ihmisoikeuksia ja vapauksia koskevien kansainvälisten lakien mukaisesti, mikä kielsi kaikenlaisen ihmisiin kohdistuvan väkivallan.

On huomattava, että tämän ja muiden valtion oikeudellisesti merkittävien uudistusten perusteella kaikenlaisen väkivallan kielto näkyy huhtikuun kansanäänestyksen perusteella hyväksytyssä Uzbekistanin tasavallan perustuslain päivitetyssä ja uudessa versiossa. 30 ja tuli voimaan 1. toukokuuta tänä vuonna. Näin ollen 26 §:ssä vahvistettiin perustuslain tasolla, että henkilön kunnia ja ihmisarvo ovat loukkaamattomia, eikä mikään voi olla perusteena niiden poikkeamiseen. Lisäksi on todettu, että ketään ei saa joutua kidutuksen, väkivallan tai muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen kohteeksi.

Lisäksi miesten ja naisten tasa-arvo oikeuksissa vahvistettiin maan korkeimmassa laillisessa asiakirjassa. Myöhemmin valtio, eräänlaisena kansan demokraattisen halun heijastuksena perustuslaillisella tasolla, otti itselleen vastuun varmistaa naisten ja miesten yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet yhteiskunnan ja valtion asioiden hoidossa sekä kuten muillakin julkisen ja valtion elämän aloilla. Toinen erittäin tärkeä normi väkivallan ehkäisemisessä ja sellaisen sosiaalisen laitoksen, kuten perheen turvallisuuden takaamisessa, on Uzbekistanin tasavallan perustuslain 76 artikla, jonka mukaan perhe on yhteiskunnan pääyksikkö ja sen alainen. yhteiskunnan ja valtion suojelu, ja valtio luo sosiaaliset, taloudelliset, oikeudelliset ja muut edellytykset perheen täysimääräiselle kehittymiselle.

Uzbekistanin tasavallan itsenäisyyden 32-vuotispäivälle 31 pidetyssä juhlallisessa puheessaan Uzbekistanin tasavallan presidentti Shavkat Mirziyoyev korosti, että tänä vuonna hyväksyimme lain perheväkivallan ehkäisemisestä. jonka päätavoitteena on perheiden vahvistaminen ja naisten oikeuksien suojeleminen, jatkamme johdonmukaisesti työtä tähän suuntaan. Uzbekistanin tasavallassa toteutettavien laajamittaisten uudistusten valoisan taustan valossa ja äskettäin asetettujen ihmisoikeuksien suojelun tavoitteiden saavuttamiseksi lainsäädäntöön tehtiin asianmukaiset ja tarpeelliset muutokset ja 2023 hallinnollinen ja rikosoikeudellinen vastuu perheväkivallasta (perheväkivallasta) otettiin käyttöön.

Näillä muutoksilla puolestaan ​​todettiin, että perheväkivallan ensimmäisestä tekemisestä seuraa hallinnollinen vastuu pykälän 59 mukaisesti.2 - Uzbekistanin tasavallan hallinnollista vastuuta koskevan lain perheväkivalta (perheväkivalta) ja sen toistuva toteuttaminen vuoden sisällä tai erityisissä olosuhteissa johtaa rikosoikeudelliseen vastuuseen 126 §:n perusteella1 – Uzbekistanin tasavallan rikoslain mukainen perheväkivalta (perheväkivalta).

On korostettava, että ensimmäistä kertaa perhe- (perhe)väkivallan käsite selkeytettiin lainsäädäntötasolla. Lakimuutosten mukaan tästä lähtien perheväkivalta (perheväkivalta) tulee ymmärtää omaisuuteen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja (tai) työhön liittyvän oikeuden käyttämisen estämisenä, omaisuuden ja henkilökohtaisten tavaroiden tahallisena vahingoittamisena sekä kunnian ja arvon nöyryyttämisenä, pelotteluna, lähisukulaisista eristämisenä, joka on tehty puolisoon, entiseen puoliso, yhteistalouden perusteella yhdessä asuva henkilö tai henkilö, jolla on yhteinen lapsi, joka on johtanut terveyshäiriöön, rikoksen merkkejä puuttuessa sekä muita rikoksia.

Mainos

Mielenkiintoista on myös perheväkivallan (perheväkivallan) kaksitasoisen vastuun vahvistaminen alkaen hallinnollisesta ja rikollisesta rikollisesta, mikä palvelee täysin tämän teon välttämätöntä ehkäisyä ennen sen tekoa. Viimeisimpien muutosten mukaisesti 59 artikla2 – Uzbekistanin tasavallan hallinnollista vastuuta koskevan lain perheväkivalta koostuu kahdesta osasta ja 126 artiklasta.1 - Uzbekistanin tasavallan rikoslain perheväkivalta (perheväkivalta) sisältää jopa kahdeksan osaa.

Vieraiden maiden käänteentekevät kokemukset huomioiden on syytä huomauttaa, että vastaavia perheväkivallan rikosoikeudellisia normeja on vahvistettu myös Georgian, Moldovan ja Ukrainan lainsäädännössä. On tärkeää huomata, että myös kansainvälinen yhteisö tunnusti perheväkivallan kriminalisointiin tähtäävien uudistusten tehokkuuden.

Laadullisena heijastuksena perheväkivallan ehkäisyä koskevasta lainsäädäntöalalla viime vuosina tehdystä työstä alalla on hyväksytty yli 10 strategisesti tärkeää säädöstä, mukaan lukien Uzbekistanin tasa-arvon takuita koskeva laki. Naisten ja miesten oikeudet ja mahdollisuudet", Uzbekistanin tasavallan laki "Naisten suojelusta sorrolta ja väkivallalta", Uzbekistanin tasavallan presidentin asetus "Lisätoimenpiteistä väkivallan uhrien naisten kuntouttamiseksi ”, Uzbekistanin tasavallan ministerikabinetin päätöslauselmat ”Toimenpiteistä naisten suojelemiseksi sorrolta ja väkivallalta järjestelmän parantamiseksi” ja ”Lisätoimenpiteistä itsemurhien ehkäisyyn sekä naisuhrien kuntoutukseen ja sopeutumiseen väkivaltaa".

Lainsäädännön myönteisistä innovaatioista esiteltiin ensimmäistä kertaa sellaiset käsitteet kuin "perheväkivalta", "häirintä", "vaino", "suojelumääräys", "fyysinen väkivalta", "psykologinen väkivalta". Uusien lakiuudistusten myötä myös häirinnän ja väkivallan uhreille annettavan suojelumääräyksen antamisen enimmäisaikaa pidennettiin yhdestä kuukaudesta yhteen vuoteen, mikä aiemmin oli vain 1 kuukausi ja sitä oli mahdollista jatkaa 1 kuukauteen.

Myös lainsäädäntötasolla käsite suojamääräys julkistetaan – asiakirja, joka tarjoaa valtion suojelun sorron ja väkivallan uhrille, mikä edellyttää oikeudellisten toimenpiteiden soveltamista henkilöön tai henkilöryhmään, joka sortaa naisia ​​tai syyllistyy heihin väkivaltaa. Erityinen laki määrää, että suojelumääräys myönnetään 24 tunnin kuluessa siitä hetkestä, kun sisäasioiden toimielimen virkamies on todennut häirinnän ja väkivallan tai niiden aiheuttamalla uhan tosiasian, aluksi enintään XNUMX päivän ajaksi ja tulee voimaan rekisteröintihetkestä. Lisäksi jos uhri tekee hakemuksen ja väkivallan uhkaa ei poisteta, suojelumääräyksen voimassaoloa jatketaan rikostuomioistuimeen ei enempää kuin yksi vuosi.

Yksi tämän alan työn merkittävistä indikaattoreista oli Uzbekistanin tasavallan Oliy Majlisin senaatin 28 antama päätöslauselma ”Uzbekistanin tasa-arvon saavuttamista koskevan strategian hyväksymisestä vuoteen 2021 asti” , joka hyväksyi toimintasuunnitelman strategian toteuttamiseksi vuonna 2030.

Uzbekistanin tasavalta toteuttaa tällä hetkellä tarvittavia toimenpiteitä perheväkivallan ehkäisemiseksi kriminalisoimalla sen ja hyväksymällä johdonmukaisesti erityislakeja tällä alalla. Tältä osin on tärkeää analysoida edelleen jo hyväksyttyjen säädösten tehokkuuden mekanismeja, niiden vaiheittaista ja evolutiivista täytäntöönpanoa ja tarvittaessa lisäämistä ottaen huomioon niiden sosiaalinen suuntautuminen ja oikeusvaltion toteutuminen valtion suorittaessa sen uudistustehtävä.

Nasimbek Azizov
Uzbekistanin tasavallan lainvalvontaakatemian osaston johtaja

Diyorbek Ibragimov
Uzbekistanin tasavallan lainvalvontaakatemian vanhempi opettaja

Odiljon Nematillajev
Uzbekistanin tasavallan lainvalvontaakatemian opettaja

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa