Liity verkostomme!

Venäjä

Voisiko EU vetäytyä henkilökohtaisista pakotteista joitain venäläisiä vastaan?

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan unioni neuvottelee noin 40 venäläistä koskevien pakotteiden poistamisesta Uusi Eurooppa. Henkilöille määrättiin seuraamuksia, koska heidän väitetään osallistuneen Moskovan hyökkäykseen Ukrainaan, mutta Bloombergin mainitsemien lähteiden mukaan Eurooppa-neuvoston oikeudellinen yksikkö on sanonut, että osa rangaistuksista määrättiin heikkojen perusteiden perusteella.

Presidentti Vladimir Putiniin läheisesti sidoksissa olevien tunnettujen oligarkkien lisäksi useiden Venäjän niin sanottuun "uuteen talouteen" liittyvien huippujohtajien joukossa uskotaan vastustavan heidän nimeämistä.

Siburin, Yandexin ja Ozonin entiset johtajat Dmitry Konov, Tigran Khudaverdyan ja Alexander Shulgin ovat kansainväliset markkinat katsoneet suurelta osin suhteellisen länsimäisiksi teknokraateiksi, vaikka heillä onkin yhteyksiä Putinin valtavertikaaliin ja joista on tullut sivuvahinkoja pakotteiden sota.

Yandex, jota usein kuvataan Venäjän vastaukseksi Googlelle, aloitti toimintansa hakukoneena vuonna 1997. Se on sittemmin laajentunut eri alueille ja harrastaa kaikkea kyydistä sähköisiin päivittäistavaroihin.

Khudaverdyanin pakotteet aiheuttivat hämmennystä kansainvälisessä liike-elämässä hänen julkisen sodan kritiikkinsä vuoksi, vaikka hän ei ole vielä tuominnut Venäjän armeijan tai Putinin toimia. Useita viikkoja sen jälkeen, kun Venäjän joukot aloittivat verisen hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta, Khudaverdyan kirjoitti Facebookiin epämääräisen yleisen kommentin, jossa todettiin: "Se mitä tapahtuu, on sietämätöntä. Sota on hirveää."

Khudaverdyan erosi myöhemmin, kun EU ilmoitti, että hänet on sisällytetty sen pakoteluetteloon.

Yandexin hallituksen amerikkalainen puheenjohtaja John Boynton antoi lausunnon, jonka mukaan yritys oli "järkyttynyt ja yllättynyt" Khudaverdyanin nimeämisestä.

Mainos

Myös petrokemian valmistaja Siburin entisen toimitusjohtajan Dmitri Konovin uskotaan vastustavan häntä vastaan ​​kohdistettuja pakotteita. Bryssel päätti, että Sibur on Konovin alaisuudessa antanut Venäjän hallitukselle tuloja, joista osa on käytetty Moskovan armeijan rahoittamiseen; sama väite esitettiin Khudaverdyania vastaan.

Konov kuitenkin väittää edelleen, ettei Siburin veroosuudella ole mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa. "Olemme yksityinen yritys, ja väitteet […] siitä, että yritys tarjoaa merkittävän tulonlähteen Ukrainan epävakaudesta vastuussa olevalle hallitukselle, eivät pidä paikkaansa", hän sanoi Agence France Presselle ja vaati, että suurin osa hänen veroistaan ​​maksettiin. alueellisella eikä liittovaltion tasolla.

Konov on yrittänyt korostaa, että hänellä on läheiset siteet Eurooppaan, sanoen, että eurooppalaiset johtamiskäytännöt vaikuttivat häneen voimakkaasti opiskeltuaan yliopistossa Sveitsissä.

On todellakin totta, että Konovilla on syvä jalanjälki kansainvälisissä piireissä. Hän on toiminut Maailman talousfoorumin kemian ja edistyksellisten materiaalien komitean kuvernöörinä vuodesta 2016 ja hänet nimettiin Italian Tähtien ritarikunnan komentajaksi vuonna 2020 Venäjän ja Italian liikesuhteiden edistämisestä.

Myös verkkokauppayhtiö Ozonin entinen toimitusjohtaja Alexander Shulgin kiistää sanktiot. EU mainitsee hänen osallistumisensa yritysjohtajien kokoukseen Kremlissä sodan alkamispäivänä todisteena siitä, että Shulgin ja muut läsnä olevat toimitusjohtajat olivat Putinin "lähimmän piirin" jäseniä Financial Timesin mukaan.

Mutta kokouksen osallistujat väittävät, että se oli suunniteltu kuukausia etukäteen ja että heidän läsnäolonsa ei ollut tuki päivän tapahtumille. Jotkut ovatkin vihjailleet, että heidän osallistumisensa kokoukseen ei ollut vapaaehtoista.

"Olimme yllättyneitä ja surullisia uutisista ja Alexander Shulginin sanktioiden perusteista", sanoi Ozonin hallituksen puheenjohtaja Elena Ivashentseva lausunnossaan. "Ozon on aina noudattanut korkeimpia liiketoimintastandardeja tavoitteenaan tarjota parhaat palvelut asiakkaillemme ja kauppiaillemme ja samalla luoda maksimaalista lisäarvoa sijoittajillemme", hän lisäsi.

Ikarus-efekti

Yksi yhteinen teema pakotteiden alaisiksi joutuneiden johtajien keskuudessa on suhteellinen menestys liiketoiminnan kasvattamisessa. Shulginin aikana Ozonin liiketoiminta kasvoi kaksikymmentäkertaiseksi vain neljässä vuodessa. Tultuaan toimitusjohtajaksi vuonna 2017, hän vei Ozonin listautumiseen Nasdaq-pörssiin, jossa se keräsi viileät 1.2 miljardia dollaria. Siitä on nyt kasvanut erittäin menestyvä yritys, jota usein kuvataan Venäjän vastaukseksi Amazonille.

Yandex listautui NASDAQ:iin vuonna 2011 suurimmassa Internet-yhtiöiden listautumisannissa sitten Googlen vuonna 2004. Yritys toteutti onnistuneen hallinto- ja ohjausjärjestelmän uudelleenjärjestelyn, kun Khudaverdyanista tuli varatoimitusjohtaja vuonna 2019, mikä auttoi sitä välttämään ulkomaisen omistuskiellon ja sovittamaan yhteen osakkeenomistajien aiheuttamat kilpailevat paineet. ja sääntelijät.

Vastaavasti Siburista on kasvanut Konovin alaisuudessa alan johtaja. Kun hän tuli yrityksen palvelukseen vuonna 2004, se oli neuvostoliiton jälkeinen teollisuusomaisuus konkurssin partaalla. Vuoteen 2021 mennessä Siburin vuosiliikevaihto oli kasvanut 12.9 miljardia dollaria.

Yrityksesi onnistuneen kasvattamisen seurauksena yrityksesi velkataakka kasvaa. Ei ole sattumaa, että nämä erityisen menestyneet johtajat kohtaavat sanktioita. Eurooppa-neuvosto perustelee johtajille kohdistettuja rangaistuksia huomauttamalla, että heidän yrityksensä osallistuvat Venäjän federaation talousarvioon verotuloilla.

Pakotteiden kohteeksi joutuneet henkilöt väittävät, että heidän yritystensä menestystä ei pidä asettaa heitä vastaan ​​ja että suuri osa heidän verotuloistaan ​​maksetaan paikallishallinnolle, ei liittovaltion budjetille, joka rahoittaa armeijaa.

Ennakkotapaus

Euroopan unioni on jo määrännyt pakotteita 1158 venäläiselle ja 98 venäläiselle yhteisölle seitsemällä kauaskantoisella pakotepaketilla. Euroopan komissio sanoo, että pakotteet "lyövät Venäjää sinne, missä se sattuu", mutta jos kyseiset henkilöt voittavat kanteensa, se ei olisi ensimmäinen kerta, kun pakotteet kumotaan.

EU:n viimeisintä pakotekierrosta on kuvattu "ylläpito- ja yhdenmukaistamispaketiksi", jonka tarkoituksena on mukauttaa vakiintuneita pakotteita, jotta ne olisivat mahdollisimman tehokkaita vahingoittamatta Euroopan etuja tai maailmanlaajuista elintarvike- ja energiaturvallisuutta.

Ratkaisevaa on se, että EU:n seitsemäs paketti poisti myös osan teknologian ja palvelujen toimituskiellosta Venäjän ilmailusektorille. Bryssel selitti, että tiettyä teknistä apua ja teknologiaa tarvitaan edelleen "kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön teknisen teollisen standardointityön turvaamiseksi".

Ilmailuteknologiaa koskeva kielto vaaransi venäläiset koneet evämällä niiltä tarvittavat tarkastukset ja kunnostukset. Kumoamalla päätöksen EU haluaa säilyttää turvallisuusstandardit ja välttää vastuun mahdollisista onnettomuuksista.

Mutta myös eurooppalaiset lentoyhtiöt, kuten Airbus, suhtautuvat päätökseen myönteisesti, sillä ne välttävät mahdollisten mainevaurioiden aiheuttamat vaaratilanteet lentokoneissa, joita ei ole huollettu.

Samanlainen logiikka tuki Yhdysvaltojen käännettä Venäjän alumiiniteollisuuden vastaisiin pakotteisiin. Vuonna 2019 valtiovarainministeriö kumosi pakotteet maailman toiseksi suurinta alumiininvalmistajaa Rusalia vastaan, koska pelättiin, että seuraamukset katkaisevat metallin keskeisen lähteen.

Kääntämistä pidettiin laajalti menestyksenä ei vain Rusalille, vaan myös maailman metallimarkkinoille ja Yhdysvaltojen taloudellisille eduille – yhtiö suostui hallinnon muutoksiin ja avoimuuden lisäämiseen vastauksena Washingtonin huolenaiheisiin.

Sekä ilmailualan että Rusalin tapauksessa sanktioiden kumoamista pidettiin vastuullisimpana vaihtoehdona, ja pakotteita panneet osapuolet ymmärsivät, että niiden tahattomat seuraukset saattoivat varjostaa heidän geopoliittista vaikutusvaltaansa.

EU:n rankaisemat henkilöt osoittavat mielellään, että heidän tapauksensa ovat samanlaisia. Vaikka lainsäätäjät ovat yrittäneet parhaansa mukaan välttää rankaisemasta yrityksiä, joilla on rakenteellisesti merkittävä rooli globaaleissa toimitusketjuissa, johtajat saattavat väittää, että he ovat laatineet uusia pakotteita ennätysvauhdilla ja ovat väistämättä vaikuttaneet joihinkin yrityksiin, jotka auttavat Eurooppaa yhtä paljon kuin Venäjää.

Vaikka Yandexin, Siburin ja Ozonin kaltaisia ​​seuraamuksia ei ole määrätty suoraan, mikä herättää kysymyksiä päätöksestä rangaista heidän ylimmälle johdolle, niiden johtajien sanktioiden vaikutus on edelleen haitallinen. Aiheutettu mainevaurio on johtanut siihen, että eurooppalaiset yritykset eivät ole halukkaita harjoittamaan liiketoimintaa ja ovat joutuneet etsimään muita lähteitä vastaaville tuotteille – olipa kyse polymeereistä tai ohjelmistoista.

Kysymys, joka ilmeisesti nyt pyörii eurooppalaisten päättäjien mielessä, on se, kuinka he voivat löytää oikean tasapainon Kremliin kohdistuvan intensiivisen poliittisen painostuksen välillä ja samalla minimoida häiriöt Euroopan kaupassa ja maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa.

EU:n seitsemäs pakotepaketti lisää jopa 48 uutta yhteisöä pakotteiden kohteena olevien venäläisten luetteloon. Meneillään olevien tuomioistuinkäsittelyjen tulokset osoittavat, kuinka tiukkaa EU on ollut tutkiessaan ehdokkaita nimettyjen henkilöiden luetteloon.

Yksi asia on varma: Euroopalla ei ole aikomusta hidastaa vauhtia lähiaikoina.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa