Liity verkostomme!

Venäjä

"Putinin propagandakoneisto on vuosikymmeniä yrittänyt myrkyttää ja jakaa yhteiskuntiamme", MEP Kalniete

SHARE:

Julkaistu

on

Mepit käsittelivät ulkomaisten sekaantumista ja disinformaatiota käsittelevän erityiskomitean suosituksia tämän aamun täysistunnossa Strasbourgissa (8. maaliskuuta). Keskustelussa käsiteltiin Venäjän tilannetta ja äskettäisiä päätöksiä Russia Todayn ja Sputnikin kieltämisestä sekä Putinin päätös tuomita 15 vuoden vankeustuomio kaikille objektiivisten tosiasioiden kertomisesta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. 

Johtava europarlamentaarikko Sandra Kalniete sanoi: "Putinin propagandakoneisto ei käynnistynyt vasta helmikuun 24. päivänä. Se on toiminut Euroopassa jo vuosikymmeniä yrittäen myrkyttää ja jakaa yhteiskuntiamme. Kun sota on käynnissä Euroopassa, verkkoalustojen ja teknologiayritysten on otettava kantaa ja estettävä ennakoivasti tilit, jotka osallistuvat aggression, sotarikosten ja rikosten ihmisyyttä vastaan ​​kieltämiseen, ylistämiseen ja oikeuttamiseen.

Kalniete kehotti EU:ta vahvistamaan sisältöä venäjäksi ja ukrainaksi, jotta se vastustaisi Kremlistä tulevaa disinformaatiota.

Totuuden ministeriö

EU:n korkea edustaja Josep Borrell puolusti päätöstä kieltää Russia Todayn ja Sputnikin lähetykset Euroopan unionissa: "En ole totuusministeriö, mutta ne eivät ole riippumattomia tiedotusvälineitä. Ne ovat omaisuutta. Ne ovat aseita Kremlin manipulaatioekosysteemissä. [...] Russia Today'sin päätoimittajan mukaan Russia Today pystyy käymään informaatiosotaa koko läntistä maailmaa vastaan. Molemmat kanavat helpottavat ja osallistuvat kybervaikutusoperaatioihin, mukaan lukien ne, jotka on katsottu Venäjän sotilastiedustelun, kuuluisan GRU:n, tehtäväksi.

Netflix

Arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja Věra Jourová ilmaisi tyytyväisyytensä Netflixin päätökseen vetäytyä Venäjältä. Hän sanoi, että Putin ei vain halunnut kansansa olevan sokea ja kuuro, vaan myös apaattinen: ”Presidentti Putin haluaa, että ihmiset viihtyvät, ei kiinnittäisi huomiota siihen, mitä tapahtuu. Ja vastaukseni on, että olen tyytyväinen tähän Netflixin päätökseen, koska ei olisi oikein nähdä venäläisten viihdyttävän. Ja vieressä ukrainalaisia ​​tapetaan."

Mainos

Komissio suunnittelee uutta mekanismia pahanlaatuisten disinformaation toimijoiden rankaisemiseksi osana laajempaa työkalupakkia. EU lisää tukeaan kansalaisyhteiskunnalle ja riippumattomille tiedotusvälineille EU:n ulkopuolisissa maissa sekä vahvistaa EU:n edustustojen strategista viestintäkykyä. Myös digitaalisia palveluja koskevassa laissa on toimenpiteitä disinformaation torjumiseksi. Borrell väittää myös, että "narratiivisen taistelun" on oltava keskeinen osa EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. 

Äänestys mietinnöstä toimitetaan keskiviikkoaamuna. Valiokuntavaiheen jälkeen se todennäköisesti hyväksytään.

Jaa tämä artikkeli:

Nousussa