Liity verkostomme!

Moldova

Moldovan perustuslakituomioistuin lakkautti oppositioehdokkaiden kiellon

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Moldovan perustuslakituomioistuin kumosi hallituksen oppositioehdokkaille asettaman kiellon ja totesi sen perustuslain vastaiseksi. Kielto, jolla pyrittiin sulkemaan SHOR-puolueeseen liittyvät henkilöt kolmeksi vuodeksi pois vaaleista, todettiin merkittävässä päätöksessä pätemättömäksi.

Tämä päätös on seurausta tapahtumista 19. kesäkuuta 2023 lähtien, jolloin perustuslakituomioistuin hajotti SHOR-puolueen, mikä johti sen jäseniä koskeviin lakeihin. Äskettäisessä tuomiossa korostetaan demokraattisten periaatteiden vaalimisen ja poliittisen osallisuuden varmistamisen merkitystä Moldovassa.

SHOR-puolueen entisten kansanedustajien johtama oikeudellinen haaste väitti, että lainsäädäntö oli epämääräinen, epätarkka, suhteeton ja siitä puuttui ennakoitavuus. Tuomioistuimen päätöksessä korostetaan tarvetta suojella yksilöiden oikeuksia osallistua demokraattiseen prosessiin ja noudattaa oikeusvaltioperiaatetta.

Oppositiopuolueiden ja ehdokkaiden jättämistä pois kansainvälisistä elimistä, mukaan lukien Venetsian komissiosta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöstä (ETYJ), kohdistunut kritiikki korosti edelleen huolta hallituksen toimista.

Vastauksena tuomioistuimen päätökseen SHOR-puoluetta edustava lakitiimi suhtautui päätökseen myönteisesti ja ylisti tuomioistuinta sen sitoutumisesta oikeudenmukaisuuteen ja kansalaisten oikeuksiin. Päätöstä pidetään Moldovan demokratian voittona, sillä se varmistaa, että kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus osallistua poliittiseen prosessiin esteettä.

Tuomio tulee keskellä jatkuvaa oikeudellista haastetta Sandun hallitukselle. Aiemmin tässä kuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti kuulla väitteitä SHOR-puolueen Moldovaa vastaan ​​nostamassa asiassa, joka osoittaa sen mahdollisen vaikutuksen Moldovaan ja yleissopimusjärjestelmään.

Sandun hallituksen toimiin liittyy kuitenkin edelleen huolta, mukaan lukien oppositiopuolueiden kieltäminen paikallisvaaleista, oppositioaktivistien tukahduttaminen ja sellaisten tiedotusvälineiden sulkeminen, jotka eivät ole hallituksen politiikan mukaisia. Tällaisten toimien katsotaan uhkaavan sananvapautta ja demokraattisia arvoja Moldovassa.

Mainos

Moldovan edetessä demokraattisella tiellään on olennaisen tärkeää, että hallitus vaalii osallisuutta, avoimuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Kansainvälisen yhteisön, kansalaisyhteiskunnan ja Moldovan kansalaisten on pysyttävä valppaina puolustaessaan demokratiaa ja varmistaessaan vastuullisuuden.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa