Liity verkostomme!

Bulgaria

Sopimus, joka on huono Euroopalle ja mahdollisesti tuhoisa Bulgarialle.

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Bulgarian pääministeri puhuu Euroopan parlamentin jäsenille keskiviikkona Strasbourgissa. Pääministeri Denkov aikoo hahmotella näkemyksensä Euroopan ja sen tulevaisuuden haasteista. Yksi asia, johon hän voisi puuttua, on Bulgarian edellisen hallinnon aikana tehty poikkeuksellinen sopimus, joka heikentää EU:n energiaomavaraisuutta - kirjoittaa Dick Roache

Botasin ja Bulgargazin sopimus, jonka kaksi valtion omistamaa yritystä neuvotteli ilman EU:n panosta, hyödyttää Venäjää ja Turkkia, avaa portin EU:hun uudelleenbrändätylle venäläiselle kaasulle, polkee EU:n periaatteita ja heikentää merkittävästi EU:n "energiasuvereniteettia". 

Tausta

Bulgarian valtion omistama Bulgargaz ja sen sisaryhtiö Bukgartransgaz allekirjoittivat 3. tammikuuta sopimuksen Turkin valtion omistaman vastineensa BOTASin kanssa.

Sopimus allekirjoitettiin alle kuukausi ennen viidettä Bulgarian parlamenttivaaleja kahteen vuoteen. Kauppaa kehui silloinen Bulgarian energiaministeri Rosen Hristov. Ministeri Hristov sanoi, että sopimus ratkaisi Bulgarian ongelman antamalla sille pääsyn Turkin infrastruktuuriin, jota tarvitaan nesteytetyn maakaasun lataamiseen, jotta Bulgaria voi ostaa kaasua kaikilta kansainvälisiltä tuottajilta.  

Turkin ministeri kehui sopimusta, koska se antaa Bulgarialle mahdollisuuden kuljettaa noin 1.5 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa, mikä auttoi lisäämään toimitusvarmuutta Kaakkois-Euroopassa.

Vaikka kumpikaan ministeri ei käsitellyt yksityiskohtaisesti kysymystä sopimuksen kattaman kaasun lähteestä, joka on EU:n jäsenvaltiolle melko tärkeä asia, Reuters raportoi ministeri Hristovin kommentoivan, että vaikka Bulgaria ei pysty hallitsemaan hänen maansa kaasuun tulevaa kaasua. kaasun siirtolinjat varmistaisivat, että se allekirjoittaa sopimuksia LNG-toimituksista, jotka eivät ole peräisin Venäjältä. 

Mainos

Sopimuksen tausta

Selitykset, jotka kaksi ministeriä antoivat, kun BOTAS-Bulgargazin sopimus "allekirjoitettiin", vähättelevät merkittävästi sen merkitystä.

Konteksti, jossa sopimus neuvoteltiin, on tärkeä sen merkityksen ymmärtämiseksi.

Vuonna 2022 presidentti Putin puhui avoimesti tavoitteestaan ​​tehdä Turkista Venäjän kaasukeskus Euroopalle. Venäjän presidentti näki kaasukeskuksen Turkissa parhaana tapana kompensoida kaasun siirtokapasiteettia viimeiseksi Nord Stream -putkilinjojen sulkemisen yhteydessä.

Presidentti Erdogan kannatti innostuneesti ajatusta, jonka mukaan Trace, joka rajaa Bulgariaa ja Kreikkaa, olisi ihanteellinen paikka keskukselle. Turkin presidentti myös mainosti Turkin valtion omistamaa BOTASia ihanteellisena kumppanina tarjoamaan venäläisen keskuksen palvelemiseen tarvittavat liitännät.

AP:n lokakuussa 2022 julkaisemassa raportissa presidentti Erdogan vahvisti, että Turkin viranomaisia ​​ja heidän venäläisiä kollegansa oli ohjeistettu "välittömästi aloittamaan tekninen työ Venäjän ehdotuksen parissa". Samassa raportissa Turkin ulkoministeri totesi selkeästi, että Venäjän keskus oli tarkoitettu helpottamaan venäläisen kaasun liikkumista "Euroopan maihin, jotka haluavat sitä, koska ne eivät enää pidä Nord Stream 1:tä ja 2:ta luotettavina kanavina".

Venäjän kaasun tuotemerkin muuttaminen ja EU:n energiasuvereniteetin heikentäminen.

Kun Trace-kaasukeskus on toiminnassa, se tekee enemmän kuin korvaa Venäjän Nord Stream -putkilinjojen sulkemisen yhteydessä menettämälle siirtokapasiteetille, ja se tarjoaa myös Venäjälle täydellisen "kiertotavan" heikentää EU:n pyrkimyksiä vierottaa itsensä pois Venäjän fossiilista. polttoaineet vuoden 2027 jälkeen.

Uusi keskus on tehokas "pesula", jossa Venäjältä tulevaa kaasua voidaan sekoittaa muiden tuottajamaiden - mukaan lukien mahdollisesti muiden pakotteiden alaisten tuottajien - kaasuun, joka nimetään uudelleen "Turkkilaiseksi kaasuksi" ja pumpataan sitten Eurooppaan.  

Myös Turkista tulee suuri edunsaaja. Kun Trace Hub otetaan käyttöön, Turkki odottaa saavansa merkittäviä tuloja toiminnastaan. Valtion omistama BOTAS on edunsaaja: enemmän liiketoimintaa enemmän potentiaalista voittoa.  

Sen merkittävien taloudellisten etujen lisäksi, joita uusi keskus voi tarjota Turkille, se tarjoaa Turkille myös tärkeän poliittisen vipuvoiman sen EU:n kanssakäymisessä. Keskus tekee Turkista erittäin tärkeän "portinvartijan" EU:n kaasuntuonnissa.

BOTAS-Bulgargazin sopimus tulee olemaan ratkaisevan tärkeä Trace-kaasukeskuksen toiminnalle, sillä se tarjoaa kriittisen linkin siellä käsitellylle kaasulle siirtyä EU:n kaasuverkkoihin.

Huonosti Bulgarialle

BOTASin ja Bulgargazin välisen sopimuksen yksityiskohdat on vielä julkistettava. Käytettävissä olevat tiedot viittaavat siihen, että järjestelyt tuovat vain vähän konkreettista hyötyä Bulgarialle - toisin kuin Bulgargazille - ja voivat itse asiassa maksaa maalle kalliisti.

Sopimuksen mukaan Bulgarian ja Turkin kaasunsiirtoverkkojen keskeisen liitäntäpisteen koko kapasiteetti on varattu yksinomaan BOTASille ja Bulgargazille.

Yksityiset bulgarialaiset toimijat eivät voi varata kapasiteettia, mikä tarkoittaa, että Bulgargazin kilpailija, joka haluaa tuoda nesteytettyä maakaasua turkkilaisten terminaalien kautta, ei voi tehdä niin.

Sen lisäksi, että Rosen Hristov kiisti kaupan solmimisen yhteydessä Bulgarian energiaministerin esittämän myyntiargumentin, siirtokapasiteetin syrjivä pääsy kauppaan on jälleen esimerkki siitä, kuinka Bulgargaz käyttää jokaista mahdollisuutta estääkseen kilpailun Bulgarian markkinoilla.

Kauppa antaa Bulgargazille kapasiteetin tuoda 1.85 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa keskeisen liitäntäpisteen kautta, josta se joutuu maksamaan 2 miljardin euron vuosittaisen palvelumaksun BOTASille. Maksu on maksettava kokonaisuudessaan riippumatta siitä, käyttääkö Bulgargaz koko kapasiteettia vai ei. Sen lisäksi, että Bulgargaz ja sen asiakkaat saattavat joutua maksamaan erittäin kovan laskun, tämä vaatimus antaa yksityisen sektorin kilpailulle tunnetusti vihamieliselle valtion yritykselle lisäkannustimen kilpailunvastaiseen toimintaan.

Sopimus antaa BOTASille pääsyn Bulgarian putkistoon, josta peritään 138 miljoonan euron vuosimaksu. Se antaa myös turkkilaiselle operaattorille mahdollisuuden myydä kaasua kuluttajille Bulgariassa ja naapurimaissa, mikä on monien mielestä ironista, kun otetaan huomioon Bulgargazin vihamielisyys kotimaista kilpailua kohtaan Bulgariassa.

Sopimuksen vastustus

EU:n energiakauppiaat ovat alusta alkaen ilmaisseet huolensa BOTASin ja Bulgargazin välisestä sopimuksesta. Kaupan Bulgargazille antamasta etuoikeudesta on esitetty vastalauseita. On herättänyt huolta siitä, että kaupan keskeinen osa, syrjivä siirtokapasiteetin käyttöoikeus vaikeuttaa entisestään kilpailua Bulgarian jo ennestään rajoittuneilla kaasumarkkinoilla. Kaasukauppiaat ovat pyytäneet Euroopan komissiota ilmoittamaan, onko sopimus EU:n markkinaperiaatteiden mukainen.  

Bulgarian hallitus astui virkaan 6th June on myös tehnyt selväksi, että sillä on vakavia epäilyksiä.

Pian virkaan astumisen jälkeen pääministeri Nikolai Denkov kutsui sopimusta "läpinäkymättömäksi ja kannattamattomaksi". Rosen Hristovin seuraaja, energiaministeri Rumen Radev suhtautui BOTAS-Bulgargazin sopimukseen radikaalisti eri tavalla kuin edeltäjänsä. Ministeri Radev näki sen, että se voisi maksaa Bulgarialle miljardeja ilman, että se tuottaisi mitään hyötyä.

Elokuun alussa Bulgarian hallitus ilmoitti, että BOTASin kanssa tehtyä sopimusta tutkitaan osana sitä edeltäneen teknisen hallituksen politiikkaa. 

Lokakuussa Denkovin hallinto ilmoitti ottavansa käyttöön 10 euron veron megawattitunnilta Bulgarian alueen halki siirrettävälle venäläiselle kaasulle.

Bulgarian viranomaiset ovat kuvanneet uuden veron vähentävän Gazpromin kannattavuutta kuljettaa kaasua Bulgarian kautta, vähentävän EU:n riippuvuutta Venäjän fossiilisista polttoaineista ja pakottavan Euroopan maat siirtymään vaihtoehtoisiin energialähteisiin.  

Vaikeudet tunnistaa Traceen perustettavan kaasupesulan läpi kulkevan kaasun alkuperämaa voivat tehdä tyhjäksi nämä pyrkimykset. Tämän ongelman vuoksi jotkut pitävät uutta veroa yrityksenä kääntää BOTASin ja Bulgargazin välisen sopimuksen aiheuttama mainevaurio Bulgarialle EU-kumppaneiden silmissä eikä ratkaisuna sopimuksen aiheuttamiin ongelmiin.  

Euroopan komissio on myös ilmoittanut, että se aikoo myös käynnistää BOTAS-Bulgargazin sopimuksen tarkastelun.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bulgargaz on ollut komission näköpiirissä. Aiemmista väliintuloista johtuneet parannukset on kumottu nopeasti muun muassa sen korkean poliittisen tuen vuoksi, johon Bulgargaz on aina voinut luottaa.

Nähtäväksi jää, ylittääkö Bulgargaz allekirjoittamalla sopimuksen, joka saattaa maksaa Bulgarialle punaisen linjan, joka heikentää sen historiallisesti nauttimaa sisäpoliittista tukea. Varmaa on se, että BOTAS-Bulgargazin sopimukseen sisältyvät useat puutteet, sen avoin tuki Venäjälle EU:n strategisen tavoitteen kiertämiseksi, sen tarjoama vipuvoima EU:n politiikkaan vaikuttaa ja EU:n periaatteiden avoin halveksuminen. reflektoi antaa komissiolle "vajemman käden" kuin se on nauttinut aiemmista yhteyksistä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka komissio käyttää tätä kättä.  

Dick Roche on entinen Irlannin Eurooppa-ministeri ja entinen ympäristöministeri. 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa