Liity verkostomme!

Sukupuolten tasa-arvo

Naisten RATKAISEMINEN rooli uskontojen välisen harmonian ja sosiaalisen hyvinvoinnin saavuttamisessa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Huolimatta monista ponnisteluista naisten tasa-arvon edistämiseksi maailmanlaajuisesti, paljon on vielä tehtävää. Vaikka sukupuolten tasa-arvon edistäminen liike-elämässä, politiikassa ja sosiaalisilla sektoreilla nousi usein otsikoihin, harvoin huomioitu alue on tasa-arvo uskontojen välisessä työssä, uskonnollisessa vuoropuhelussa ja tähän liittyen naisten panos konfliktien ratkaisuun ja rauhanrakentamiseen. Uskonto on historiallisesti liitetty enemmän miehiin. Tämä ei ole yllättävää, kun otetaan huomioon, että naiset ovat vuosia taistelleet saavuttaakseen tasa-arvon kaikilla elämänalueilla – kodista työpaikalle ja erityisesti johtotehtävissä. Uskonnolla on kuitenkin tärkeä rooli naisten elämässä. Pelkästään Yhdysvalloissa 86 % naisista kuuluu johonkin uskontoon, ja 63 % sanoo, että uskonto on tärkeä heidän elämässään.

Naisilla voi olla merkittävä rooli rauhantekijöinä, väkivallattomuuden ja suvaitsevaisuuden kannattajina sekä edistää uskontojen välistä harmoniaa ja vuoropuhelua eri kulttuurien ja sivilisaatioiden välillä. Kansainvälisen rauhaninstituutin tutkimuksessa 182 allekirjoitettua rauhansopimusta vuosina 1989–2011 havaittiin, että kun naiset otetaan mukaan rauhanprosesseihin, on 35 prosentin todennäköisyys, että rauhansopimus kestää 15 vuotta tai kauemmin. Todisteet osoittavat, että rauhanprosesseihin osallistuvat naispuoliset keskittyvät yleensä vähemmän sodan saaliisiin ja enemmän sovintoon, taloudelliseen kehitykseen, koulutukseen ja siirtymäkauden oikeuteen – kaikki kestävän rauhan kriittiset osatekijät. Näistä myönteisistä tilastoista huolimatta naiset jäävät kuitenkin usein muodollisten rauhanprosessien ulkopuolelle. Vuosina 1992–2019 naisia ​​oli keskimäärin 13 prosenttia neuvottelijoista, 6 prosenttia sovittelijoista ja 6 prosenttia allekirjoittajista suurissa rauhanprosesseissa ympäri maailmaa. Tältä osin on tärkeää huomata, että Kazakstan hyväksyi ensimmäisen kansallisen toimintasuunnitelmansa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta 1325 naisista, rauhasta ja turvallisuudesta joulukuussa 2021.

Sen vuoksi on elintärkeää, että yhteiskunnat edistävät naisten osallistumista pyrkimyksiin rakentaa siltoja yhteisöjen ja maiden välille, erityisesti niiden, joilla on erilaisia ​​uskonnollisia vakaumuksia ja etnisiä ryhmiä.

Kazakstan isännöi 14.-15. syyskuuta maailman ja perinteisten uskontojen johtajien VII kongressia. Vaikka tapahtuma keskittyy ensisijaisesti uskonjohtajien rooliin ihmiskunnan sosiaalis-hengellisessä kehityksessä pandemian jälkeisenä aikana, yksi kongressin osista on omistettu naisten panokselle Euroopan unionin hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen. yhteiskuntaan. Tavoitteena on löytää tapoja, joilla uskonnolliset johtajat voivat tehdä ja harkita ehdotuksia naisten roolin edistämiseksi. Tämän vuoden kongressi on merkittävä, sillä siihen odotetaan osallistuvan useita korkea-arvoisia uskonnollisia johtajia, mukaan lukien paavi Franciscus, al-Azharin suurimaami Ahmed el-Tayeb, Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill, Israelin ashkenazi-päärabbi David Lau ja päällikkö. Israelin sefardirabbi Yitzhak Yosef sekä monet muut henkiset johtajat. Tämä osallistumistaso luo tärkeän mahdollisuuden helpottaa rauhan ja suvaitsevaisuuden maailmanlaajuisen ilmapiirin luomista.

Viime vuosina Kazakstan on tehnyt merkittäviä ponnisteluja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi yhteiskunnassa myönteisin tuloksin. Naisia ​​on 48.1 prosenttia maan työvoimasta ja 48.9 prosenttia työntekijöistä. Naiset ovat hyvin edustettuina yrityksissä. Naisjohtoisten yritysten määrä kasvoi 9.1 prosenttia vuoden aikana ja oli 625,100 2021 yritystä vuoden 29 loppuun mennessä. Myös alle 37.2-vuotiaiden naisyrittäjien määrä kasvoi 88,700 prosenttia ja oli 40 XNUMX henkilöä. Naisten yrittäjyyden osuus maan bruttokansantuotteesta on noin XNUMX prosenttia. Tähän mennessä saavutettu edistys osoittaa naisten merkityksen ja merkityksellisen panoksen taloudelle.

Parantamisen varaa toki on. Esimerkiksi sukupuolten välisen palkkaeron osalta miehet ansaitsevat 21.7 % enemmän kuin naiset vastaavilla aloilla. Siitä huolimatta Kazakstanin hallitus on asettanut naisten edistämisen ja suojelun ensisijaiseksi tavoitteekseen. Presidentti Tokajev allekirjoitti viime vuonna asetuksen "Kazakstanin lisätoimenpiteistä ihmisoikeuksien alalla", joka sisältää naisten syrjinnän poistamisen. Naisten roolia koskeva keskustelu tulevassa kongressissa on pitkälti hallituksen prioriteettien mukainen.

Kazakstanissa asuu myös yli 100 etnistä ryhmää ja 18 uskonnollisen ryhmän edustajaa. Maan tällainen monimuotoisuus on rohkaissut meitä kutsumaan koolle maailman ja perinteisten uskontojen johtajien kongressin, joka on pidetty Kazakstanissa vuodesta 2003 lähtien.

Mainos

Naisten roolin yhteiskunnassa kasvaessa ja sukupuolten tasa-arvon noustessa yhä tärkeämmäksi tavoitteeksi on tärkeää varmistaa, että naiset voivat myös olla avainroolissa uskontojen välisessä työssä sekä rauhanrakentamisessa ja sovittelussa. Monien nykyisten globaalien haasteiden, mukaan lukien geopoliittiset kriisit ja jatkuvat konfliktit, ratkaisemiseksi on hyödynnettävä naisten taitoja. Vaikka vain yksi tapahtuma ei ratkaise tätä ongelmaa suoraan, tuleva maailman ja perinteisten uskontojen johtajien kongressi vahvistaa pyrkimyksiään saavuttaa edistystä sukupuolten välisen epätasapainon poistamisessa uskonnossa ja kehittää uusia ideoita ja suosituksia naisten roolin laajentamiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa