Liity verkostomme!

Bosnia ja Hertsegovina

"Ole hyvä ja auta meitä": Maahanmuuttajat, jotka ovat alttiina jäätyvälle Bosnian talvelle, odottavat mahdollisuutta päästä EU: hun

Julkaistu

on

Sadat maahanmuuttajat turvautuvat hylätyissä rakennuksissa Luoteis-Bosnian kaupungissa Bihacissa ja sen ympäristössä ja kääriytyvät parhaalla mahdollisella tavalla lunta ja pakkasia vastaan ​​ja toivovat pääsevänsä lopulta EU: n jäsen Kroatiaan rajan yli, kirjoittaa .
Bosniasta on alkuvuodesta 2018 tullut osa kauttakulkureittiä tuhansille Aasiasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saapuville maahanmuuttajille, jotka pyrkivät tavoittamaan Euroopan rikkaammat maat.

Mutta on yhä vaikeampaa ylittää EU: n rajat, ja köyhtyneestä Bosniasta on tullut umpikuja sen etnisesti jakautuneen hallituksen kykenemättömäksi selviytymään, jättäen sadat ihmiset ilman asianmukaista suojaa.

Afganistanista tuleva Ali, 16, on nukkunut hylätyssä bussissa melkein kuusi kuukautta lähdettyään Bihacin leiriltä.

"Minulla on todella huono tapa, täällä ei ole ketään, joka huolehtii meistä, eikä olosuhteet ole täällä turvalliset", Ali kertoi Reutersille.

”Ihmiset, joiden on tarkoitus tukea meitä, ovat tulleet ottamaan meiltä asioita ja myyneet niitä sitten leirin sisällä tai muualla. Meillä ei ole mitään täällä ... Ole hyvä ja auta meitä. "

Bosniassa on noin 8,000 maahanmuuttajaa, noin 6,500 leiriä pääkaupungin Sarajevon ympärillä ja Kroatian rajalla olevan maan luoteiskulmassa.

Maanantaina (11. tammikuuta) EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell keskusteli puhelimitse Bosnian puheenjohtajakauden Serbian puheenjohtajan Milorad Dodikin kanssa ja kehotti Bosnian viranomaisia ​​parantamaan maahanmuuttajien vakavia humanitaarisia olosuhteita ja avoimia keskuksia tasaisemmin koko maassa.

Serbian ja Kroatian hallitsemat Bosnian alueet kieltäytyvät majoittamasta maahanmuuttajia, joista suurin osa tulee muslimeista.

"Borrell korosti, että laiminlyönnillä olisi vakavia seurauksia Bosnia ja Hertsegovinan maineelle", hänen toimistonsa sanoi lausunnossaan.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM), joka johtaa Bosnian leirejä, sanoi, että sen mobiiliryhmät auttavat noin tuhatta ihmistä, jotka kyykkyisivät taloissa, jotka autioiksi tai tuhoutuivat Bosnian sodan aikana 1,000-luvulla.

"Heillä ei ole mahdollisuutta säännölliseen ruoanjakeluun", sanoi IOM-leirin johtaja ja koordinaattori Natasa Omerovic. "He eivät voi hakea lääkärin apua."

Viime viikkoon saakka 900 ihmistä jäi ilman suojaa sen jälkeen, kun noin 26 km: n päässä sijaitseva Lipan kesäleiri sytytettiin tuleen, kun IOM päätti vetäytyä, koska se ei ollut tarpeeksi lämmin talveksi.

Bosnian viranomaiset, jotka jättivät kuukausia välittämättä Euroopan unionin pyynnöistä löytää vaihtoehtoinen sijainti, ovat nyt toimittaneet lämmitettyjä sotilastelttoja ja sänkyjä.

Sunnuntai-iltana ryhmä, joka löysi suojan Bihacin hylätystä talosta, söi vaatimattoman illallisen soihtuvalossa improvisoidulla tulella. He nukuivat likaisella betonilattialla ilman vettä. Jotkut käyttivät lumessa vain muovisia tossuja.

"Liian kovaa elämää täällä", sanoi Shabaz Kan Afganistanista.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian tiedustelupäällikkö pidätettiin väärennetyistä tutkintosyytteistä

Julkaistu

on

By

Bosnian poliisi pidätti keskiviikkona (14. heinäkuuta) maan tiedustelupäällikön syytöksinä rahanpesusta ja toimiston väärinkäytöstä väärentämään yliopistotutkintoja, poliisi ja syyttäjät sanoivat, kirjoittaa Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (kuvassa), tiedustelu- ja turvallisuusviraston (OSA) johtaja, pidätettiin valtion syyttäjien pyynnöstä ja poliisi suoritti vastaavaa toimintaa, Sarajevon poliisin tiedottaja Mirza Hadziabdic kertoi Reutersille.

Syyttäjänvirasto ilmoitti lausunnossaan tutkivansa Mehmedagicia rikoksista, jotka koskevat toimiston tai vallan väärinkäyttöä, asiakirjojen väärentämistä ja rahanpesua.

Se ilmoitti, että lisätietoja olisi saatavilla myöhemmin keskiviikkona.

Korruptio on levinnyt Bosniassa, ja se on etnisesti jakautunut Jugoslavian verisen hajoamisen jälkeen 1990-luvun Balkanin sodissa, ja se tunkeutuu kaikkiin elämän alueisiin, mukaan lukien oikeuslaitos, koulutus ja terveys.

Viime kuussa poliisi pidätti Sarajevossa ja Tuzlassa sijaitsevan amerikkalaisen yliopiston johtajan ja kaksi avustajaa ilmoitettujen laittomasti tutkintotodistuksen antamisesta Mehmedagicille.

Lokakuussa Mehmedagicia ja toista työntekijää syytettiin toimiston väärinkäytöksestä, koska he väitettiin käyttäneen viraston resursseja vakoilemaan miestä, joka teki häntä vastaan ​​rikosvalituksen, mutta tuomioistuin vapautti heidät syytteistä. Syyttäjät valittivat asiasta.

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Vahva tuki Bosnia ja Hertsegovinan integraatiolle Euroopan unioniin

Julkaistu

on

Torstaina 24. kesäkuuta hyväksytyssä mietinnössä parlamentti on tyytyväinen Bosnia ja Hertsegovinan sitoutumiseen etenemiseen EU: n tiellä, mutta vaatii edelleen merkittäviä uudistuksia, Täysistunto  DISASTER.

Reagointi Vuosien 2019--2020 komission raportit Bosniasta ja HertsegovinastaParlamentin jäsenet kehottavat Eurooppa-neuvostoa jatkamaan Bosnia ja Hertsegovinan eurooppalaisten näkökulmien tukemista, "mukaan lukien positiivisen poliittisen viestin lähettäminen ehdokasaseman myöntämisestä".

He tunnustavat Bosnia ja Hertsegovinan toteuttamat toimet Kosovon keskeisten näkökohtien käsittelemiseksi Komission lausunto maan EU-jäsenyyshakemuksesta, mutta muistakaa, että riippumattomien ja vastuullisten demokraattisten instituutioiden tehokas toiminta on edellytys etenemiselle EU: n yhdentymisprosessissa, mukaan lukien ehdokasaseman saaminen. Ne lisäävät demokraattisen toimivuuden, oikeusvaltion, perusoikeuksien ja julkishallinnon alojen uudistukset.

Ottaen huomioon yrityksen yrittää heikentää maan valtiollisuutta ja perustuslaillisia arvoja parlamentti ilmaisee vahvan tukensa Bosnia ja Hertsegovinan suvereniteetille, alueelliselle koskemattomuudelle ja itsenäisyydelle muistuttamalla, että tie kohti EU-jäsenyyttä riippuu kestävästä rauhasta, vakaudesta ja mielekkäästä sovinnosta, joka tukee demokraattista demokratiaa Bosnia ja Hertsegovinan monikulttuurisuus.

Perustuslaki- ja vaaliuudistukset

Parlamentin jäsenet painottavat, että Bosnia ja Hertsegovinan on puututtava perustuslaillisten puitteiden puutteisiin ja edistettävä uudistuksia maan muuttamiseksi täysin toimivaksi ja osallistavaksi valtioksi.

Mietinnössä kehotetaan myös viranomaisia ​​jatkamaan osallistavia neuvotteluja vaaliuudistuksesta poistamalla kaikki epätasa-arvoiset ja syrjivät vaalit. Siinä korostetaan, että Mostarin vaaleissa saavutettu sopimus antoi kaupungin kansalaisille mahdollisuuden äänestää vuoden 2020 paikallisvaaleissa ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen.

Muuttopaine

Huolestuneina vakavaan humanitaariseen tilanteeseen johtaneesta lisääntyneestä maahanmuuttopaineesta Euroopan parlamentin jäsenet vaativat koordinoitua, strategista, koko maata koskevaa toimintaa rajavalvonnan parantamiseksi ja asianmukaisen vastaanottokapasiteetin rakentamiseksi koko maassa. Rajat ylittävän rikollisuuden torjumiseksi on välttämätöntä tiivistää yhteistyötä naapurimaiden ja asiaankuuluvien EU: n virastojen kanssa, parlamentin jäsenet painottavat.

Voitto

Esittelijä Paulo Rangel (EPP, Portugali) sanoi: "Bosnia ja Hertsegovina on Euroopan sydän ja sen monimuotoisuus on eurooppalaisen DNA: n ydin. Lisäuudistuksia tarvitaan tähänastisen vaatimattoman edistyksen pohjalta. Tuemme osallistavaa vuoropuhelua, johon sisältyy uudistuksia, joiden avulla Bosnia ja Hertsegovina voi edetä eurooppalaisella polullaan ja saada ehdokasaseman. Tämä on mahdollista vain vahvistamalla Bosnia ja Hertsegovinan moniarvoisuus ja varmistamalla toimiva demokratia, jossa kaikki kansat ja kansalaiset ovat tasa-arvoisia! "

Mietintö hyväksyttiin äänin 483 puolesta, 73 vastaan ​​ja 133 tyhjää.

Lisätietoja 

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Kymmenen vuoden lupausten jälkeen Bosnia ja Hertsegovinan viranomaiset eivät vieläkään kerro ihmisille, jotka saastuttavat kaupunkiensa ilmaa

Julkaistu

on

Ilma Bosnia ja Hertsegovinassa on Euroopan likaisimpia (1), ja vuonna 2020 se sijoittui 10. sijalle PM2.5-saasteissa maailmanlaajuisesti (2). Siitä huolimatta kansalaisilla on edelleen vaikea yrittää ymmärtää: kuka on vastuussa? Vaikka valtion viranomaiset ovat olleet velvollisia keräämään ja julkaisemaan tietoja pilaantumisesta vuodesta 2003, ne eivät ole toistaiseksi pystyneet käynnistämään riittävää järjestelmää. Kansalaisjärjestöt Arnika (Tšekki) ja Eko-foorumi Zenica (Bosnia ja Hertsegovina) julkaisivat kymmenen suurinta saastuttajaa vuodelle 2018 (3) käytettävissä olevien tietojen perusteella. He kehottavat hallituksia varmistamaan tiedon saanti kaikilta suurilta teollisuudenaloilta. Kymmenen suurinta Bosnia ja Hertsegovinan saastuttajaa voivat olla täältä.

Ei ole yllättävää, että suuret tehtaat, joita yleensä pidetään pilaantumisen syyllisinä, johtavat kymmenen parhaan joukkoa vuodelle 2018: ArcelorMittal Zenica, Tuzlan, Ugljevikin, Gackon lämpövoimalat, Lukavacin ja Kakanjin sementtiuunit, GIKIL-koksaamo ja Slavonski Brodin jalostamo. Arnika ja Eko -foorumi Zenica julkaisevat valtion viranomaisilta vuodesta 2011 lähtien kerätyt tiedot. Vaihtoehtoinen tietokanta näyttää ensimmäistä kertaa maan molempien yksiköiden toimialat.

"Tietojen läpinäkyvyys parani hieman vuoteen 2019 mennessä, koska vuotuiset päästöraportit ovat vihdoin julkisesti saatavilla verkossa (4). Viralliset verkkosivustot eivät kuitenkaan ole käyttäjäystävällisiä, ja vain asiantuntijat voivat ymmärtää, mitä numerot edustavat. Siksi tulkitsemme tietoja ja uskomme, että yleisö käyttää niitä toimimaan saastuttajien ja viranomaisten suhteen. Ilman julkista kysyntää ympäristöolosuhteet eivät koskaan paranna ”, Samir Lemeš Eko Forum Zenicasta kertoi.

Viime vuosikymmenen tietojen vertailun avulla voimme tunnistaa, mitkä yritykset investoivat modernisointiin ja tekniikoihin ympäristön ja ihmisten terveyden suojelemiseksi. Ugljevikin hiilivoimalaitoksen aiheuttama pilaantumisen väheneminen johtui investoinneista rikinpoistoon vuonna 2019. Myös ArcelorMittal Zenican päästöt vähenivät, mutta se johtui maailmanlaajuiseen talouskriisiin liittyvästä tuotannon vähenemisestä; Zenican kansalaiset odottavat edelleen modernisointia. 

Jotkut suurimmista saastuttajista piilottavat edelleen ympäristöjalanjälkeään, kuten Kakanjin hiilivoimala. Vaikka EU: ssa hiilivoimalaitokset raportoivat noin 15 epäpuhtauspäästöä, Bosnian laitokset - kuten hiilivoimalaitos Gacko - julkaisevat tietoja vain 3-5 peruskemikaalista. Esimerkiksi tietoja raskasmetallien päästöistä, jotka ovat vakavia uhkia ihmisten terveydelle, puuttuu kokonaan.

Arnika- ja Eko-foorumin Zenican analyysi osoittaa, että teollisuusyritysten toimittamat tiedot eivät ole luotettavia ja sisältävät valtavan määrän virheitä - melkein 90% tiedoista on merkityksetöntä. Lisäksi Bosnia ja Hertsegovinan yksiköt käyttävät erilaisia ​​järjestelmiä käyttäen erilaisia ​​menetelmiä. 

"Vaikka Bosnia ja Hertsegovina allekirjoitti PRTR-pöytäkirjan (5) vuonna 2003, parlamentit eivät ratifioineet sitä vasta tänään. Järjestelmä ei siis ole pakollinen teollisuudenaloille. Saastumista koskevien tietojen avoimuus on tärkeä askel puhtaan ilman puhdistamiseksi. Ilman tiedon saantia valtion viranomaiset eivät voi toimia. Yleisö ja tiedotusvälineet eivät pysty hallitsemaan tilannetta, ja saastuttajat voivat jatkaa toimintaansa tavalliseen tapaan ympäristön ja kansanterveyden kustannuksella ", kertoi Arnikan julkisen osallistumisen asiantuntija Martin Skalsky.

Vertailun vuoksi Tšekissä 1,334 laitosta ilmoitti päästöistä vuonna 2018 ja raportteihin sisältyi 35 epäpuhtautta ilmaan ja muita maaperään, jätevesiin ja jätteisiin, kun taas Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa se oli vain 19 ilmaa pilaavaa ainetta (6) ja Srpskan tasavalta vain 6 kemikaalia. Tilanne ei parane ja ilmoitettujen aineiden määrä on pohjimmiltaan sama tänään kuin vuonna 2011.

(1) Bosnia-Hertsegovinan Euroopan saastuneimpien kaupunkien saastumisesta.     

(2) IQ Air - maailman saastuneimmat maat 2020 (PM2.5).

(3) 2018 on vuosi, josta viimeisimmät tiedot ovat saatavilla FBiH: n ja RS: n vastuullisissa ministeriöissä. 

(4) Kaksi viranomaista vastaa tietojen keräämisestä, koska Daytonin rauhansopimus vuonna 1995 jakoi Bosnia ja Hertsegovinan maan kahteen yksikköön: Republika Srpska ja Bosnia ja Hertsegovinan federaatio, ja vuonna 1999 itsehallinnollinen hallintoyksikkö Brčkon piiri muodostettiin.
Rekisteröidy Bosnia ja Hertsegovinan federaatioon (Liittovaltion ympäristö- ja matkailuministeriö).
Rekisteröidy Srpskan tasavaltaan (Republika Srpskan hydrometeorologinen instituutti).

(5) Pakollinen tiedotusväline Bosnia ja Hertsegovinan vuonna 2003 allekirjoittaman YK: n Euroopan talouskomission Århusin ympäristödemokratiaa koskevan yleissopimuksen epäpuhtauksien päästöjä ja siirtorekistereitä koskevan pöytäkirjan allekirjoittajille. Maa ei kuitenkaan ratifioinut PRTR-pöytäkirjaa nykyään.

(6) Arseeni, kadmium, kupari, elohopea, nikkeli, lyijy, sinkki, ammonium, metaani, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Lisää kemiallisista aineista ja niiden vaikutuksista ihmisten terveyteen.

Continue Reading
Mainos
Mainos

Nousussa