Liity verkostomme!

Bosnia ja Hertsegovina

"Ole hyvä ja auta meitä": Maahanmuuttajat, jotka ovat alttiina jäätyvälle Bosnian talvelle, odottavat mahdollisuutta päästä EU: hun

Julkaistu

on

Sadat maahanmuuttajat turvautuvat hylätyissä rakennuksissa Luoteis-Bosnian kaupungissa Bihacissa ja sen ympäristössä ja kääriytyvät parhaalla mahdollisella tavalla lunta ja pakkasia vastaan ​​ja toivovat pääsevänsä lopulta EU: n jäsen Kroatiaan rajan yli, kirjoittaa .
Bosniasta on alkuvuodesta 2018 tullut osa kauttakulkureittiä tuhansille Aasiasta, Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta saapuville maahanmuuttajille, jotka pyrkivät tavoittamaan Euroopan rikkaammat maat.

Mutta on yhä vaikeampaa ylittää EU: n rajat, ja köyhtyneestä Bosniasta on tullut umpikuja sen etnisesti jakautuneen hallituksen kykenemättömäksi selviytymään, jättäen sadat ihmiset ilman asianmukaista suojaa.

Afganistanista tuleva Ali, 16, on nukkunut hylätyssä bussissa melkein kuusi kuukautta lähdettyään Bihacin leiriltä.

"Minulla on todella huono tapa, täällä ei ole ketään, joka huolehtii meistä, eikä olosuhteet ole täällä turvalliset", Ali kertoi Reutersille.

”Ihmiset, joiden on tarkoitus tukea meitä, ovat tulleet ottamaan meiltä asioita ja myyneet niitä sitten leirin sisällä tai muualla. Meillä ei ole mitään täällä ... Ole hyvä ja auta meitä. "

Bosniassa on noin 8,000 maahanmuuttajaa, noin 6,500 leiriä pääkaupungin Sarajevon ympärillä ja Kroatian rajalla olevan maan luoteiskulmassa.

Maanantaina (11. tammikuuta) EU: n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell keskusteli puhelimitse Bosnian puheenjohtajakauden Serbian puheenjohtajan Milorad Dodikin kanssa ja kehotti Bosnian viranomaisia ​​parantamaan maahanmuuttajien vakavia humanitaarisia olosuhteita ja avoimia keskuksia tasaisemmin koko maassa.

Serbian ja Kroatian hallitsemat Bosnian alueet kieltäytyvät majoittamasta maahanmuuttajia, joista suurin osa tulee muslimeista.

"Borrell korosti, että laiminlyönnillä olisi vakavia seurauksia Bosnia ja Hertsegovinan maineelle", hänen toimistonsa sanoi lausunnossaan.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM), joka johtaa Bosnian leirejä, sanoi, että sen mobiiliryhmät auttavat noin tuhatta ihmistä, jotka kyykkyisivät taloissa, jotka autioiksi tai tuhoutuivat Bosnian sodan aikana 1,000-luvulla.

"Heillä ei ole mahdollisuutta säännölliseen ruoanjakeluun", sanoi IOM-leirin johtaja ja koordinaattori Natasa Omerovic. "He eivät voi hakea lääkärin apua."

Viime viikkoon saakka 900 ihmistä jäi ilman suojaa sen jälkeen, kun noin 26 km: n päässä sijaitseva Lipan kesäleiri sytytettiin tuleen, kun IOM päätti vetäytyä, koska se ei ollut tarpeeksi lämmin talveksi.

Bosnian viranomaiset, jotka jättivät kuukausia välittämättä Euroopan unionin pyynnöistä löytää vaihtoehtoinen sijainti, ovat nyt toimittaneet lämmitettyjä sotilastelttoja ja sänkyjä.

Sunnuntai-iltana ryhmä, joka löysi suojan Bihacin hylätystä talosta, söi vaatimattoman illallisen soihtuvalossa improvisoidulla tulella. He nukuivat likaisella betonilattialla ilman vettä. Jotkut käyttivät lumessa vain muovisia tossuja.

"Liian kovaa elämää täällä", sanoi Shabaz Kan Afganistanista.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnia ja Hertsegovina: EU myöntää lisäksi 3.5 miljoonaa euroa haavoittuvien pakolaisten ja maahanmuuttajien tukemiseen

Julkaistu

on

Euroopan komissio on tänään ilmoittanut 3.5 miljoonan euron lisä humanitaarisesta avusta haavoittuvien pakolaisten ja maahanmuuttajien auttamiseksi Bosnia ja Hertsegovinassa humanitaarisen katastrofin edessä. Yli 1,700 pakolaista ja muuttajaa on ilman asianmukaista suojaa ja tukea Una Sanan kantonissa. Lipan vastaanottokeskuksen sulkemisen jälkeen, joka ei ollut talvisuojattu ja joka myös kärsi tulipalosta, 900 ihmistä on tällä hetkellä entisellä leirintäalueella. Lisäksi 800 muuta pakolaista ja maahanmuuttajaa, mukaan lukien lapset, viipyvät ulkona ankarissa talviolosuhteissa.

Korkea edustaja / varapuheenjohtaja Josep Borrell sanoi: "Una Sanan kantonin tilannetta ei voida hyväksyä. Talvitiiviit majoitukset ovat edellytys inhimillisille elinoloille, jotka on aina varmistettava. Paikallisviranomaisten on annettava nykyiset tilat saataville ja tarjottava väliaikainen ratkaisu, kunnes Lipan leiri rakennetaan uudelleen pysyväksi tilaksi. EU: n humanitaarinen apu tarjoaa ahdistuneille ihmisille pääsyn perustarvikkeisiin, mikä helpottaa heidän nykyistä tilannettaan välittömästi. Pitkän aikavälin ratkaisuja tarvitaan kuitenkin kiireellisesti. Kehotamme viranomaisia ​​olemaan jättämättä ihmisiä kylmään ilman pääsyä saniteettitiloihin maailmanlaajuisen pandemian keskellä. "

Kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič sanoi: "Sadat ihmiset, lapset mukaan lukien, nukkuvat ulkona pakkasella Bosnia ja Hertsegovinassa. Tämä humanitaarinen katastrofi voitaisiin välttää, jos viranomaiset luovat maalle riittävän talvisen turvakapasiteetin, muun muassa hyödyntämällä EU tarjoaa hätäapua myös ulkona nukkuneille jakamalla ruokaa, huopia, lämpimiä vaatteita ja jatkaa ilman huoltajaa olevien alaikäisten tukemista. Humanitaarista apua ei kuitenkaan tarvita Bosnia ja Hertsegovinassa, jos maa toteuttaa asianmukaisen muuttoliikkeen hallintaa, kuten EU on pyytänyt monta vuotta. "

3. tammikuuta ilmoitettu humanitaarinen rahoitus tarjoaa pakolaisille ja maahanmuuttajille lämpimiä vaatteita, huopia, ruokaa sekä terveydenhuoltoa, mielenterveyttä ja psykososiaalista tukea. Se auttaa myös pyrkimyksissä rajoittaa koronaviruksen leviämistä. Tämä rahoitus ylittää huhtikuussa 4.5 myönnetyn 2020 miljoonan euron, mikä nostaa EU: n humanitaarista apua pakolaisille ja maahanmuuttajille Bosnia ja Hertsegovinassa 13.8 miljoonaan euroon vuodesta 2018 lähtien.

Tausta

Vaikka EU: n rahoittamissa väliaikaisissa vastaanottokeskuksissa Bosnia ja Hertsegovinassa majoitetaan yli 5,400 pakolaista ja maahanmuuttajaa, maassa nykyinen turvakodin kapasiteetti ei ole riittävä.

Huolimatta EU: n jatkuvasta yhteistyöstä viranomaisten kanssa, he eivät ole suostuneet avaamaan uusia vastaanottotiloja ja aloittaneet olemassa olevien, kuten Biraćin väliaikaisen vastaanottokeskuksen, sulkemisen. Ihmiset jatkavat nukkumista hylätyissä rakennuksissa tai väliaikaisissa teltoissa ilman pääsyä turvalliseen ja arvokkaaseen suojaan, veteen ja viemäriin, sähköön ja lämmitykseen, ja heillä on vain rajallinen pääsy ruokaan ja turvalliseen juomaveteen. Bosnia ja Hertsegovinassa olevat heikossa asemassa olevat pakolaiset ja maahanmuuttajat altistuvat vakaville suojelu- ja terveysriskeille, joita koronavirus pahentaa. Kipeästi tarvittava hengenpelastusapu ei korvaa pitkän aikavälin ratkaisuja nykytilanteeseen.

EU tarjoaa teknistä ja taloudellista tukea Bosnia ja Hertsegovinalle muuttoliikkeen kokonaishallinnassa, myös turvapaikkajärjestelmässä ja vastaanottolaitoksissa, sekä rajavalvonnan vahvistamisessa. Vuoden 2018 alusta lähtien EU on myöntänyt yli 88 miljoonaa euroa joko suoraan Bosnia ja Hertsegovinalle tai toteuttavien kumppaniorganisaatioiden kautta pakolaisten, turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien välittömiin tarpeisiin vastaamiseksi ja auttaakseen Bosnia ja Hertsegovinaa vahvistamaan maahanmuutonhallintavalmiuksiaan.

Lisätietoja

EU: n humanitaarinen apu Bosnia ja Hertsegovinassa

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

Matka mihinkään: Maahanmuuttajat odottavat kylmässä, kun heidät bussitaan palaneesta Bosnia-leiristä

Julkaistu

on

By

Sadat Afrikasta, Aasiasta ja Lähi-idästä saapuneet maahanmuuttajat odottivat tiistaina (29. joulukuuta) kylmässä, että heidät vietiin ulos palaneesta leiristä, joka oli tarkoitus purkaa Länsi-Bosniassa, mutta ei ollut sopimusta minne heidän pitäisi mennä, kirjoittaa Ivana Sekularac.

Tulipalo tuhosi viime viikolla Lipan leirin, jossa asui noin 1,200 ihmistä. Poliisi ja YK: n virkamiehet ovat sanoneet, että tulen sytyttivät todennäköisesti maahanmuuttajat, jotka olivat onnettomia leirin väliaikaisessa sulkemisessa, joka oli suunniteltu samana päivänä.

Tiistaina media lainasi Bosnian turvallisuusministerin Selmo Cikoticin sanoneen, että maahanmuuttajat siirretään sotilakasarmiin Bradinan kaupunkiin, joka on 320 km: n päässä. Valtiovarainministeri Vjekoslav Bevanda kiisti tämän sanoen, ettei sopimusta ollut tehty.

Bosnian tiedotusvälineet näyttivät kuvia busseista, jotka oli pysäköity maahanmuuttajien nousemiseen. Asukkaat kokoontuivat Bradinaan protestoimaan siellä liikkuvia maahanmuuttajia vastaan, portaali klix.ba kertoi.

Noin 10,000 maahanmuuttajaa on jumissa Bosniassa toivoen pääsevänsä rikkaampiin maihin Euroopan unionissa.

Lipa-leiri, joka avattiin viime keväänä väliaikaiseksi turvakodiksi kesäkuukausina 25 km: n päässä Bihacista, oli tarkoitus sulkea keskiviikkona (30. joulukuuta) talven kunnostustöiden vuoksi.

Keskushallinto halusi maahanmuuttajien palata tilapäisesti Bira-leirille Bihaciin, joka suljettiin lokakuussa, mutta paikalliset viranomaiset olivat eri mieltä sanoen, että myös muiden osien Bosnian pitäisi jakaa maahanmuuttajakriisin taakka.

Euroopan unioni, joka oli tukenut Bosniaa 60 miljoonalla eurolla kriisin hallitsemiseksi ja sitoutunut 25 miljoonan euron lisärahoitukseen, on toistuvasti pyytänyt viranomaisia ​​etsimään vaihtoehdon sopimattomalle Lipan leirille varoittaen etenevästä humanitaarisesta kriisistä.

Continue Reading

Bosnia ja Hertsegovina

#Coronavirus - 12 miljoonaa euroa Bosnia ja Hertsegovinan pk-yritysten tukemiseen

Julkaistu

on

Euroopan sijoitusrahasto (EIF) ja Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina (RBBH) ovat allekirjoittaneet takuusopimuksen, jonka avulla pankki voi lisätä luotonantokykyään tarjota 12 miljoonaa euroa uutta rahoitusta parannetuin ehdoin pienille ja keskisuurille yrityksille (Pk-yritykset) Bosnia ja Hertsegovinassa.

EIR: n takaus RBBH: lle on annettu COSME Lainatakuujärjestelmä osana koronaviruksen taloudellista tukipakettia. Tämä työkalu auttaa tarjoamaan käyttöpääomaa eurooppalaisille pk-yrityksille elpymistä varten.

Sisämarkkina-komissaari Thierry Breton (kuvassa) sanoi: "Koronaviruspandemia vaikuttaa voimakkaasti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Reagoimme hyvin nopeasti tarjotaksemme heille välitöntä likviditeettiä. Tämän nopean toiminnan ansiosta COSME-lainatakausjärjestelmän mukainen koronavirustoiminto on jo käytettävissä yli 20 Euroopan maassa. Tämänpäiväisen sopimuksen myötä Bosnia ja Hertsegovinan pk-yritykset hyötyvät myös EU: n tuesta elpymiselle. "

Katso lisätietoja tästä lehdistötiedote.

Continue Reading
Mainos

Twitter

Facebook

Nousussa