#Armenian ja #Azerbaijanin ulkopolitiikkaa koskeva uusi tutkimus

| Maaliskuussa 19, 2019

Länsi - etenkin Yhdysvaltojen - suhteellinen irtautuminen Etelä-Kaukasuksesta 2008: sta alkaen on tuonut sekä Armenian että Azerbaidžanin lähemmäksi Venäjää. Armenia on uhrannut ulkopolitiikan tasapainon kovan turvallisuuden vuoksi, mutta sen turvallisuus on heikentynyt.

Edellisen maan johtajat eivät ole kyenneet arvioimaan, missä määrin Venäjän kasvava itsevarmuus alueella muuttaa oletettua "strategista kumppanuutta" Jerevanin ja Moskovan välillä. Azerbaidžanin johto katsoi virheellisesti, että maa voisi hyötyä Venäjän lisääntyneestä valtaennusteesta Etelä-Kaukasiassa ja muuttaa Moskovan suhtautumista Nagorny Karabahin konfliktiin Azerbaidžanin etuun.

Venäjän johtamien taloudellisten ja sotilaallisten liittoutumien liittyminen tähän tarkoitukseen olisi kuitenkin vielä yksi virhe. Uudella armenialaisella hallituksella on mahdollisuus elää maan pitkään julistetussa pyrkimyksessään luoda monipuolinen ulkopolitiikka. Päätöksenteko ja turvallisuussuunnittelu tulisi muuttua, koska demokraattista hallintoa ja älykäs ulkosuhdepolitiikka tunnustetaan nyt hitaasti tärkeiksi turvallisuuden osatekijöiksi. Azerbaidžanin johtajuus riippuu voimakkaasti öljyn hinnasta. Taloudellisella romahtamisella, jos se tapahtuu, on potentiaalia tuoda maa kaaokseen, mikä lisää Venäjän vaikutusvaltaa.

Kotimaan vakauden saavuttamiseksi, riippuvuuden vähentämiseksi Venäjältä ja kansainvälisen kunnioituksen palauttamiseksi Azerbaidžanin on toteutettava todellisia poliittisia ja taloudellisia uudistuksia. Länsi voi auttaa Armeniaa ja Azerbaidžania vahvistamaan asemaansa tukemalla poliittisia, taloudellisia ja institutionaalisia uudistuksia sekä ottamalla käyttöön tarkemman lähestymistavan diplomatiaan alueella.

Tunnisteet: , , , ,

Kategoria: Etusivu, Armenia, Azerbaidžan, Chatham House, EU