Liity verkostomme!

EU

Digitaalinen euro on vielä kaukana, sillä varovaisuus vallitsee

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Digitaalisella valuutalla, joka hyödyntää samaa tekniikkaa kuin kryptovaluutta, mutta jota tukee keskuspankki, on erityinen vetovoima euroalueella. Se voisi voittaa rajat ylittävien liiketoimien viivästykset ja kustannukset. Valtiovarainministerien euroryhmä ennakoi kuitenkin useiden vuosien käytännön ja poliittisten ongelmien ratkaisemista ilman takeita mahdollisesta hyväksynnästä. kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Euroryhmän 20 valtiovarainministerin viimeisimmän tapaamisen jälkeen (Kroatia liittyi 1. tammikuuta) euroryhmän puheenjohtaja Paschal Donohoe sanoi, että 18 kuukautta kestäneiden erittäin yksityiskohtaisten keskustelujen jälkeen he olivat käyttäneet jonkin aikaa ajatuksen pohtimiseen. digitaalisesta valuutasta. Euroopan keskuspankki oli kaventanut mahdollisia teknisiä suunnitelmia ja päättää syksyyn mennessä, viedäänkö prosessia eteenpäin.

Tämä olisi "toteutusvaihe", termi, jonka ei ole tarkoitus antaa ymmärtää, että digitaalinen euro todellakin saisi luvan. Se kuitenkin kestäisi kolme vuotta, mikä viittaa siihen, että digitaalinen valuutta on teknisesti toteutettavissa vasta vuoden 2026 loppuun mennessä. Samaan aikaan Euroopan komissio jatkaa lainsäädännön valmistelutyötä, joka asettaisi digitaaliselle eurolle asianmukaisen oikeusperustan.

Kaiken tämän varovaisuuden syynä on valtiovarainministerien ja keskuspankkien huoli mahdollisista uhkista, jotka uhkaavat rahoitusvakautta ja keskuspankkien rahapolitiikkaa koskevaa itsemääräämisoikeutta. Nämä tekijät näyttävät olevan heidän ajattelussaan suurempia kuin edut, joita saadaan nopeammista ja halvemmista rajatylittävistä maksuista, joiden arvioidaan maksavan 130 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti.

Tietysti kansainvälistä maksujärjestelmää voitaisiin parantaa, vaikka vain euroa käyttävien maiden välillä ilman digitaalista valuuttaa. Mutta sopimukseen EU:n laajuisesta standardista saattaa olla helpompi päästä, kun otetaan käyttöön jotain uutta. Samaan aikaan kryptovaluuttojen epävakaus saa ministerit ja pankkiirit luottamaan siihen, etteivät he vaaranna massapakoa säännellyistä, joskin joskus tehottomista järjestelmistään.

Mikä on euroryhmän seuraava askel? Kuten Paschal Donoghue sanoi, "se, mitä euroryhmä tunnusti tänään, on, että monet odottavat päätökset ovat luonnostaan ​​poliittisia", joten se vakuuttaa selvästi, että se hallitsee prosessia ja sen lopputulosta. "Haluan kiittää, että komissio ja EKP ovat tunnustaneet tehtävämme tällä alalla", hän lisäsi.

Euroryhmä korosti erillisessä lausunnossaan tarvetta säilyttää keskuspankkien liikkeeseen laskema raha rahajärjestelmän ankkurina. Siinä myös hahmoteltiin vaatimuksia siitä, että käteistä pitäisi täydentää digitaalisella valuutalla, ei korvata sitä. Myös yksityisyyden oikeuksia on suojeltava ja samalla tuetaan toimenpiteitä rahanpesun, laittoman rahoituksen, veronkierron ja sanktioiden purkamiseksi.

Mainos

Yksityishenkilöiden ja yritysten digitaalisessa muodossa saatavalle määrälle olisi asetettava rajoituksia ja muita rajoituksia, joilla pyritään turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus. Vaikka kaikki olisikin valmiina digitaalisen valuutan käynnistämiseksi, ajan olisi silti oltava oikea; "täytäntöönpanossa olisi otettava huomioon vallitseva talous- ja rahoitusympäristö", euroryhmän lausunnossa todettiin.

On vaikea välttää johtopäätöstä, että valtiovarainministerit toivovat, ettei digitaalisen valuutan käsitettä olisi vielä olemassa. Se kuitenkin tekee, ja myöhemmin tänä vuonna komission odotetaan tekevän lainsäädäntöehdotuksia parlamentille ja neuvostolle. Tästä seuraa todennäköisesti tavallista pidempi ja labyrinttimäisempi prosessi.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa