Liity verkostomme!

Ydinenergia

Pienet modulaariset reaktorit eivät ratkaise monia ydinongelmia, kansalaisjärjestöt sanovat

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan komission valmistautuessa käynnistämään pienten modulaaristen reaktoreiden (SMR) liittoutumansa 6. helmikuuta, kansalaisyhteiskunnan organisaatiot korostavat korkeita kustannuksia ja hidasta edistymistä, mikä tekee tästä tekniikasta riskialtista häiriötekijää ilmastolle.

Euroopan unionin (EU) tulisi keskittyä kalliisiin kokeiluihin sijasta ilmastoratkaisuihin, jotka jo vähentävät päästöjä nopeasti.

Davide Sabbadin, EEB:n ilmasto- ja energiapäällikkö, sanoi:

”Epätoivoisessa selviytymistaistelussaan Euroopan ydinteollisuus anoo julkista tukea SMR:ille, mutta pienemmän mittakaavan ydinvoimalat eivät muuta atomienergiainvestointien huonoa taloudellisuutta. Emme edes tiedä, kuinka kauan SMR:ien rakentaminen kestäisi, koska kaikki aiemmat yritykset on romutettu. Miksi EU:n pitäisi investoida kalliisiin vaihtoehtoihin olemassa olevien ilmastoratkaisujen sijaan? Jokainen ydinhankkeisiin hukattu euro voisi auttaa korvaamaan fossiilisia polttoaineita nopeammin ja halvemmalla, jos se investoidaan uusiutuviin energialähteisiin, verkkoihin ja energian varastointiin.

Kuten muidenkin komission tukemien alan liittoutumien, uuden SMR-allianssin tarkoituksena on tuoda yhteen hallitukset, alan toimijat ja sidosryhmät, jotka pyrkivät nopeuttamaan SMR-alan kehitystä. Tämän liittouman käynnistäminen on kuitenkin merkki EU:n toimielimille vaarallisesta suunnanmuutoksesta, joka johtuu ydinteollisuuden lisääntyvistä julkisen rahoituksen ja hallinnollisen tuen tarpeista.

Hypistä huolimatta SMR:t eivät tällä hetkellä vastaa mihinkään alan perusongelmiin:

  • Liian kallis: Suhteellisesti SMR:n rakennuskustannukset ovat korkeampi kuin suurissa ydinvoimalaitoksissa niiden alhaisen sähköntuotannon vuoksi.
  • Testaamaton tekniikka: Jopa yksinkertaisimmat nykyään sukellusveneissä käytetyt mallit ovat saatavilla mittakaavassa vasta ensi vuosikymmenen lopulla, jos ollenkaan. Kun otetaan huomioon ydinteollisuuden oppimiskäyrä, keskimäärin 3,000 SMR:ää olisi rakennettava, jotta se olisi taloudellisesti kannattavaa.
  • Tehoton ilmastoratkaisu: Uusimpien IPCC: n raportti maaliskuussa 2023 julkaistu ydinvoima on yksi kahdesta vähiten tehokkaista lieventämisvaihtoehdoista (hiilen talteenoton ja varastoinnin ohella).
  • Jäteongelma: Nykyiset SMR-mallit luovat 2-30 kertaa enemmän radioaktiivista jätettä hoidon ja loppusijoituksen tarpeessa kuin perinteiset ydinvoimalat.
  • Geostrategiset kiinnostuksen kohteet: Useat EU-maat ovat riippuvaisia ​​Venäjän valtion omistaman Rosatomin toimittamasta teknologiasta ja ydinpolttoaineesta. Siirtyminen Venäjän fossiilisten polttoaineiden tuonnista Venäjän ydinenergiatekniikka se ei palvele vähääkään EU:n energiaturvallisuuden etua. 

Uudet ydinhankkeet vievät aikaa ja resursseja, joita meidän ei yksinkertaisesti tarvitse torjua ilmastokriisiä. Huomion ohjaaminen energiatehokkuudesta ja nopeammin käyttöönotetuista uusiutuvista energialähteistä kalliisiin ja kokeellisiin teknologioihin saattaa ajaa Euroopan kauemmaksi Pariisin sopimuksen mukaisten ilmastositoumusten täyttämisestä. 

Tiede on selkeä ja sen on ohjattava EU:n ilmastopolitiikkaa. Euroopan ilmastonmuutosta käsittelevän tieteellisen neuvottelukunnan 20 sivulla raportti EU voi käyttää energia-alan hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseen tähtääviä eri "vipuja", ydinvoimaan tai SMR:iin ei viitata ainuttakaan viittausta. 

Mainos

European Environmental Bureau (EEB) on Euroopan suurin ympäristöalan kansalaisjärjestöjen verkosto.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa