Liity verkostomme!

Talous

Häiriöitä keskeisillä maailmanlaajuisilla laivareiteillä

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Suezin kanavan, Panaman kanavan ja Mustanmeren häiriöt ovat merkki ennennäkemättömistä haasteista globaalille kaupalle, jotka vaikuttavat miljooniin ihmisiin kaikilla alueilla. Meriliikenne on kansainvälisen kaupan selkäranka, ja se vastaa 80 prosentista maailmanlaajuisesta tavaraliikenteestä.

Suezin kanavaan kohdistuvat hyökkäykset lisäävät geopoliittisia jännitteitä, jotka vaikuttavat Mustanmeren laivareitteihin, ja ilmastonmuutoksen aiheuttamaa vakavaa kuivuutta, joka häiritsee laivaliikennettä Panaman kanavalla.

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTAD on julkistanut “Navigointi Troubled Watersissa. Punaisen meren, Mustanmeren ja Panaman kanavan laivareittien häiriöiden vaikutus maailmanlaajuiseen kauppaan osoittavat, kuinka hyökkäykset Punaisenmeren laivaliikenteeseen, jotka ovat vaikuttaneet vakavasti Suezin kanavan kautta kulkevaan laivaliikenteeseen ja jotka ovat lisänneet olemassa olevia geopoliittisia ja ilmastoon liittyviä haasteita, muokkaavat maailman kauppareittejä.

Häiritsee maailman elinlinjoja

Viimeaikaisten laivaliikenteeseen kohdistuneiden hyökkäysten jälkeen Punaisenmeren merikauppareitit Suezin kanavan kautta ovat häiriintyneet vakavasti, mikä vaikuttaa edelleen maailmanlaajuiseen kauppaan. Tämä kehitys pahentaa Mustallamerellä Ukrainan sodan aiheuttamaa jatkuvaa häiriötä, joka on johtanut öljyn ja viljan kauppareittien muuttumiseen, mikä on muuttanut vakiintuneita malleja.

Lisäksi Panaman kanava, kriittinen valtimo, joka yhdistää Atlantin ja Tyynen valtameren, kohtaa erillisen haasteen: vedenpinnan alenemisen. Kanavan vedenpinnan lasku on herättänyt huolta maailmanlaajuisten toimitusketjujen kestävyydestä pitkällä aikavälillä, mikä on korostanut maailman kaupan infrastruktuurin haurautta.

UNCTAD arvioi, että Suezin kanavan kauttakulku väheni 42 prosenttia sen huippuun verrattuna. Merenkulkualan tärkeimpien toimijoiden keskeyttäessä väliaikaisesti Suezin kauttakulkua, viikoittainen konttialusten kauttakulku on laskenut 67 %, ja konttien kuljetuskapasiteetti, säiliöalusten kauttakulku ja kaasukuljetukset ovat vähentyneet merkittävästi. Samaan aikaan Panaman kanavan kauttakulkujen kokonaismäärä romahti 49 prosenttia sen huippuun verrattuna.

Mainos

Kallista epätietoisuutta

Epävarmuuden lisääntyminen ja Suezin kanavan väistäminen Hyväntoivon niemen ympärille aiheuttavat sekä taloudellisia että ympäristöllisiä kustannuksia, mikä myös lisää painetta kehittyville talouksille.

Marraskuusta 2023 lähtien merkittävästi kasvanut keskimääräisten konttirahtihintojen nousu kirjasi kaikkien aikojen korkeimman viikoittaisen nousun, joka kasvoi 500 dollarilla joulukuun viimeisellä viikolla. Tämä trendi on jatkunut. Keskimääräiset konttikuljetusten spot-hinnat Shanghaista yli kaksinkertaistuivat joulukuun alusta (+122 %) ja kasvoivat yli kolminkertaisiksi Eurooppaan (+256 %) ja jopa keskimääräistä enemmän (+162 %) Yhdysvaltojen länsirannikolle, vaikka eivät menneetkään. Suezin kautta.

Laivat välttävät Suezin ja Panaman kanavia ja etsivät vaihtoehtoisia reittejä. Tämä yhdistelmä merkitsee pidempiä rahtimatkoja, nousevia kauppakustannuksia ja vakuutusmaksuja. Lisäksi kasvihuonekaasupäästöt kasvavat, koska joudutaan matkustamaan pitkiä matkoja ja suurempia nopeuksia kompensoidakseen kiertoteitä.

Panaman kanava on erityisen tärkeä Etelä-Amerikan länsirannikon maiden ulkomaankaupalle. Noin 22 % Chilen ja Perun ulkomaankaupan kokonaisvolyymista riippuu kanavasta. Ecuador on kanavasta eniten riippuvainen maa, jonka ulkomaankaupasta ylittää 26 prosenttia.

Useiden Itä-Afrikan maiden ulkomaankauppa on erittäin riippuvainen Suezin kanavasta. Noin 31 prosenttia Djiboutin ulkomaankaupasta kanavoidaan Suezin kanavan kautta. Keniassa osuus on 15 % ja Tansaniassa 10 %. Itä-Afrikan maista Sudanin ulkomaankauppa riippuu eniten Suezin kanavasta, jonka kaupasta noin 34 prosenttia kulkee kanavan yli.

Nousevat hinnat

UNCTAD korostaa mahdollisia kauaskantoisia taloudellisia vaikutuksia konttikuljetusten pitkittyneillä häiriöillä, jotka uhkaavat maailmanlaajuisia toimitusketjuja ja mahdollisesti viivästyttävät toimituksia, mikä aiheuttaa korkeampia kustannuksia ja inflaatiota. Kuluttajat kokevat korkeampien rahtihintojen vaikutukset täysimääräisesti vuoden sisällä.

Lisäksi energian hinnat nousevat jyrkästi, kun kaasun kauttakulkuja lopetetaan, mikä vaikuttaa suoraan energian toimituksiin ja hintoihin erityisesti Euroopassa. Kriisi voi myös mahdollisesti vaikuttaa elintarvikkeiden maailmanlaajuisiin hintoihin, sillä pidemmät etäisyydet ja korkeammat rahtihinnat voivat johtaa kustannusten nousuun. Häiriöt viljan toimituksissa Euroopasta, Venäjältä ja Ukrainasta muodostavat riskejä maailmanlaajuiselle elintarviketurvalle, vaikuttavat kuluttajiin ja alentavat tuottajille maksettavia hintoja.

Ilmastovaikutukset

Merenkulkuala on yli vuosikymmenen ajan käyttänyt hidastettuja nopeuksia alentaakseen polttoainekustannuksia ja vähentääkseen kasvihuonekaasupäästöjä. Kuitenkin keskeisten kauppareittien, kuten Punaisenmeren ja Suezin kanavan, häiriöt sekä Panaman kanavaan ja Mustaanmereen vaikuttavat tekijät lisäävät alusten nopeuksia aikataulujen noudattamiseksi, mikä on johtanut korkeampaan polttoaineenkulutukseen ja kasvihuonekaasupäästöihin.

UNCTAD arvioi, että pitemmistä matkoista ja suuremmista nopeuksista johtuva korkeampi polttoaineenkulutus voi lisätä jopa 70 % kasvihuonekaasupäästöjä Singaporen ja Rotterdamin välillä. 

Kehittyviin talouksiin kohdistuva paine

Kehitysmaat ovat erityisen haavoittuvia näille häiriöille, ja UNCTAD seuraa edelleen valppaana tilanteen kehittymistä.

Organisaatio korostaa merenkulkualan nopeiden sopeutumisten ja vahvan kansainvälisen yhteistyön kiireellistä tarvetta globaalin kaupan nopean uudelleenmuodostumisen hallitsemiseksi. Nykyiset haasteet korostavat globaalin kaupan altistumista geopoliittisille jännitteille ja ilmastoon liittyville haasteille, mikä vaatii yhteisiä ponnisteluja kestävien ratkaisujen löytämiseksi erityisesti näille häiriöille alttiimpien maiden tukemiseksi.

Tietoja UNCTADista

UNCTAD on YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö. Se tukee kehitysmaita saamaan oikeudenmukaisemmin ja tehokkaammin käyttöön globalisoituneen talouden edut ja antaa niille valmiudet käsitellä laajemman taloudellisen yhdentymisen mahdollisia haittoja.

Se tarjoaa analyyseja, helpottaa yhteisymmärryksen rakentamista ja tarjoaa teknistä apua auttaakseen kehitysmaita käyttämään kauppaa, investointeja, rahoitusta ja teknologiaa osallistavan ja kestävän kehityksen välineinä.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa