Liity verkostomme!

Ilmailu / lentoyhtiöt

Alueelliset lentoasemat kohtaavat muuttuneet markkina- ja eksistentiaaliset haasteet

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Euroopan alueellisten lentoasemien ja niiden liikekumppaneiden vuotuinen tapaaminen, joka järjestetään tänä vuonna Dubrovnik Ruđer Boškovićin lentokentällä 11. ja 12. huhtikuuta, on heidän tilaisuutensa tarkastella kaupankäynnin ehtoja. ACI Europen viimeisin toimiala-analyysi paljastaa, että markkinat ovat muuttuneet rakenteellisten muutosten myötä ja kohtaavat ennennäkemättömiä haasteita, jotka vaativat kiireellistä huomiota EU:lta ja Euroopan valtioilta. ACI Europe on osa Airports Council Internationalia (ACI), joka on ainoa kansainvälinen lentoasema-operaattoreiden ammattiliitto.

Suuremmat lentoasemat, joilla on miljoona–7.5 miljoonaa matkustajaa vuodessa, ovat yleensä ylittäneet matkustajaliikenteen Euroopan keskiarvon tänä vuonna 0.9 prosentin kasvulla verrattuna keskimääräiseen -XNUMX prosentin pandemiaa edeltävään tasoon. Erityisesti suosittuja matkailukohteita palvelevat tai VFR-kysyntään luottavat (Visiting Friends and Relatives) ovat menestyneet hyvin.

Pienemmät alueelliset lentoasemat, joilla on alle miljoona matkustajaa vuodessa, ovat menestyneet huomattavasti heikommin – niiden matkustajamäärät ovat 38.6 % alle vuoden 2019 tason. Tämä kuvastaa COVIDin jälkeisiä rakennemuutoksia Euroopan lentomarkkinoilla, erityisesti seuraavia tekijöitä:

- Ultra-Low Cost Carriers (LCC) -lentoyhtiöiden nopeutunut nousu ja verkkoliikenteen harjoittajien suhteellinen supistuminen niiden solmukohdissa, mikä on ollut erityisen akuuttia alueellisille lentoasemille. Samalla kun LCC:t lisäävät paikkakapasiteettia alueellisilla lentoasemilla tänä kesänä 15.3 % verrattuna pandemiaa edeltävään (2019) tasoon, verkkoliikenteen harjoittajat laskevat -24.5 %. Pienemmillä alueellisilla lentoasemilla sekä LCC:n että Network Carriersin kapasiteetti vähenee.

- Euroopan lentoasemien lisääntyvä riippuvuus kansainvälisestä matkustajaliikenteestä kotimaan liikenteen jäädessä pandemiaa edeltävän tason alapuolelle. Tänä vuonna kansainvälinen liikenne alueellisilla lentoasemilla on kasvanut 5.7 % verrattuna pandemiaa edeltävään tasoon, kun taas kotimaan liikenne on laskenut -5.9 %. Tosiasia kuitenkin on, että menetetyn kotimaan liikenteen korvaaminen uudella kansainvälisellä liikenteellä on yleensä pienemmille alueellisille lentoasemille markkinakoonsa vuoksi haastavampaa.

- Vapaa-ajan/VFR-kysynnän valtaosa, koska yritysten kysyntä on alle pandemiaa edeltävän tason.

Konferenssin avauksena ACI Europen apulaispääjohtaja Morgan Foulkes sanoi: "Olemme tuskin kääntäneet kulman COVIDiin, mutta sen jälkimainingit ovat täällä pysyäkseen uuden markkinadynamiikan varjossa, joka pitää tiukan otteen alueellisista lentokentistä. Näiden lentoasemien lisääntyvä riippuvuus liikkumattomista lentoliikenteen harjoittajista ja hybridisoituneista lentoyhtiöistä pahentaa kilpailupaineita ja puristaa niitä usein ennennäkemättömällä intensiivisyydellä. Ja on selvää, että käynnissä olevat lentoyhtiöiden konsolidoinnit eivät tee asioista yhtään helpompaa.

Mainos

Vaikka taloudellisen elinkelpoisuuden saavuttaminen on ollut haaste alueellisille lentoasemille, etenkin pienille, nämä uudet markkinatodellisuudet vaikeuttavat nollatuloa – puhumattakaan hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, digitalisaatioon ja infrastruktuurin parantamiseen tehtävien investointien rahoittamisesta. 

Liikenteen kausiluonteisuus on aina johtanut korkeampiin käyttökustannuksiin ja mittakaavaetujen puutteeseen. Jotkut alueelliset lentoasemat ovat onnistuneet pidentämään sesonkiaan, kun taas toisilla on vaikeuksia kasvattaa liikennettä huippujen ulkopuolella ja vähentää kysynnän epätasapainoa ympäri vuoden. Myös muuttuvat säämallit alkavat vaikuttaa kysyntään, mikä viittaa uusiin kausivaihteluihin ja liikennemääriin liittyviin epävarmuustekijöihin.

Vahvistunut lentoyhtiöiden ostovoima johtaa käyttömaksujen kannattavuusrajan alapuolelle. Nämä maksut ovat reaalisesti laskeneet tasaisesti viimeisen viiden vuoden aikana ja ovat kaikkien aikojen alhaisimmillaan vuonna 2024. Alueelliset lentoasemat, joilla on alle 5 miljoonaa matkustajaa vuodessa, perivät nyt lentoyhtiöiltä -16.4 % alemman lentoliikenteensä. tilat vuoteen 2019 verrattuna.

Morgan Foulkes kommentoi, että "ei voi välttyä siltä tosiasialta, että monilla Euroopan alueellisilla lentoasemilla on nyt taloudellisen kriisin aika. Tämä on haaste, johon on puututtava tulevaisuuteen katsoen ja kokonaisvaltaisesti – ottaen huomioon EU:n ilmastolainsäädännön (ns. Fit for 55) vaikutukset lentokenttien lisäksi myös lentokentille. ne mahdollistavat liitettävyyden ja liitettävyyden keskeisen roolin yhteenkuuluvuuden ja alueellisen tasa-arvon kannalta”.

"Tämä edellyttää jatkuvaa joustavuutta pienten alueellisten lentoasemien kyvyssä saada EU:n valtiontukisuuntaviivojen mukaista toimintatukea vuoden 2027 jälkeen, kansallisen tason lentoasemamaksusääntelyn valvonnan vähentämistä ja - viimeisenä mutta ei vähäisimpänä - täyden valikoiman. EU:n Fit for 55:n liitännäistoimenpiteistä alueellisten lentoyhteyksien turvaamiseksi.

Alueelliset lentoasemat tarjoavat tällä hetkellä 34 prosenttia kaikista lentoyhteyksistä Euroopassa, mutta niiden suorat yhteydet eivät ole palanneet pandemiaa edeltäneelle tasolle - kaukana siitä. Lisäksi talous- ja rahoituskonsulttiyhtiö Oxeran tutkimus osoittaa, että EU Fit for 55 -paketti voi johtaa jopa 20 prosentin vähennykseen alueellisten lentoasemien matkustajaliikenteessä. Tämä heikentäisi paljon lentoyhteyksiä ja vaikuttaisi siten Euroopan alueellisten yhteisöjen taloudelliseen ja sosiaaliseen asemaan.

Kuten suuret lentokentät, myös alueelliset lentoasemat ovat omaksuneet hiilidioksidipäästöjen vähentämisen. Ennätykselliset 261 alueellista lentoasemaa eri puolilla Eurooppaa on nyt sertifioitu hiilidioksidipäästöjen hallintaan ja vähentämiseen Airport Carbon Accreditation -akkreditoinnin mukaisesti, joista kahdeksalla on upouusi Level Five -akkreditointi, joka sertifioi ne saavuttamisesta ja ylläpitämisestä nollahiilitasapainon hallinnassaan ja laajentamisesta. kaikkien muiden, erityisesti lentoyhtiöiden, päästöjen kartoitus-, vaikuttamis- ja raportointivaatimukset.

Mutta koska nämä lentoasemat pyrkivät yhä useammin helpottamaan päästöttömien lentokoneiden käyttöönottoa, ne on sisällytettävä muun lentoasemateollisuuden kanssa EU:n ja kansalliseen energiapolitiikkaan. Kyse ei ole vain SAF:n saatavuuden varmistamisesta, vaan myös vihreän energian saatavuudesta kilpailukykyiseen ja vääristymättömään hintaan.

Morgan Foulkes totesi lopuksi: "Koska EU on aloittamassa uutta viisivuotista poliittista sykliä ja koska kuulemme paljon tarpeesta puuttua kilpailukykyisiin ja sosiaalisiin vaikutuksiin, kun vähennämme talouksistamme hiilidioksidipäästöjä, on tärkeää, ettei mikään lentoasema tai yhteisö jää taakse. Tämä tarkoittaa sen varmistamista, että vähennämme ilmailun hiilidioksidipäästöjä tavalla, joka turvaa lentoyhteyksien ainutlaatuiset taloudelliset ja sosiaaliset edut alueilla. Juuri tätä olemme kysyneet EU:n toimielimiltä tammikuussa julkaistulla Lentokenttäalan manifestillamme.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa