Liity verkostomme!

Kazakstan

Kazakstanin sitoutuminen Etyjiin ja sen arvoihin lisää Kazakstanin ja EU:n välistä suhdetta

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Hiljattain Wienissä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestölle pitämässään puheessa Kazakstanin varapääministeri ja ulkoministeri Murat Nurtleu sanoi, että hänen maansa uskoo vakaasti, että ennennäkemättömän globaalin myllerryksen ja geopoliittisten muutosten aikana monenvälisten instituutioiden rooli, kuten Kuten Etyj, on yhtä tärkeä kuin koskaan. Euroopan unionin valtuuskunta suhtautui nopeasti myönteisesti tähän sitoutumiseen yhteisiin arvoihin, kuten demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja kansainväliseen oikeuteen. Yksi tämän keskinäisen kunnioituksen suhteen suunnittelijoista oli Irlannin entinen Eurooppa-ministeri Dick Roche, kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Kun Kazakstan haki Etyjin puheenjohtajaksi vuonna 2009, se koki huomattavan takaiskun, Dick Roche muistelee. ”Joidenkin ETYJ-maiden ja Kazakstanin välillä on ollut jännitteitä. Erityisesti Yhdysvallat ja Yhdistynyt kuningaskunta ilmaisivat huolensa. Molemmat kyseenalaistivat, oliko Kazakstan "riittävän demokraattinen" järjestön puheenjohtajana. He eivät olleet yksin." 

Jossain vaiheessa ehdotettiin, että Irlannin pitäisi kilpailla tuolista, mutta Dick Roche huomautti ministerikollegalle toisesta EU-maasta, että hänen mielestään - ja todellakin Irlannin hallituksen näkemyksen mukaan, jos Kazakstan olisi tarpeeksi hyvä ETYJ:n jäsenenä, se riitti ottamaan puheenjohtajan. 

Hän kertoi minulle, että sen lisäksi, että Kazakstanilla oli oikeus tulla kohdelluksi tasapuolisesti ETYJ:n jäsenenä, hänen tuolloin hän tunsi, että Kazakstanilla oli erityisen hyvät mahdollisuudet rakentaa siltoja toisaalta Yhdysvaltojen ja sen eurooppalaisten kumppaneiden välille. ja toisaalta Neuvostoliiton jälkeiset valtiot. Kazakstanilla oli myös hyvät mahdollisuudet luoda ja vuoropuhelua Euroopan unionin jäsenmaiden ja sen euraasialaisten naapurimaiden välillä.

Kun Kazakstan aloitti Etyjin puheenjohtajana 1. tammikuuta 2010, se sitoutui vaalimaan Etyjin perusperiaatteita ja arvoja ja sitoutui käynnistämään vuoropuhelua turvallisuudesta laajemmassa Euraasian alueella. "Se oli erittäin tärkeä panos ja keskittynyt keskustelu alueeseen, joka ei ollut aiemmin saanut ansaitsemaansa huomiota", hän sanoi. "Kazakstan lisäsi ulottuvuutta vuoropuheluun tulevasta Euroopan turvallisuusarkkitehtuurista".

"Joulukuussa 2010 pidetty Astanan huippukokous, ensimmäinen täysi ETYJ-huippukokous 11 vuoteen, osoitti, kuinka väärässä Kazakstanin kapasiteetista huolestuneena olleet olivat olleet. Astanan muistojulistus vahvisti Etyjin päättäväisyyden rakentaa luottamukseen ja avoimuuteen perustuvaa turvallisuutta – visio, joka on palautettava nykymaailmaan. 

Näin ollen Dick Roche uskoo, että Kazakstan ei ole vain maa, joka on alusta alkaen osoittanut merkityksensä ETYJ:n jäsenenä, vaan jolla on nyt erityisen arvokas rooli. ”Turvallisuus laajemmassa Euraasian tilassa on nykyään tärkeämpää kuin se. oli vuonna 2010, ja Kazakstan voisi olla EU:n keskeinen kumppani turvallisuuden rakentamisessa. 

Mainos

Ulkoministeri Nurtleu viittasi Wienissä pitämässään puheessa myös Kazakstanin ylpeänä Etyj-jäsenenä. "Kazakstanin Etyjin osallistumisen ajan ja erityisesti vuoden 2010 puheenjohtajuutemme aikana olemme vakaasti kannattaneet rakentavaa vuoropuhelua ja yhteistä toimintaa", hän sanoi. "Uskomme vakaasti, että ennennäkemättömien globaalien myllerrysten ja geopoliittisten muutosten keskellä monenvälisten instituutioiden rooli on yhtä tärkeä kuin koskaan." 

Hän huomautti, että Kazakstan on maa "rauhassa itsensä, kaikkien naapuriemme ja muun maailman kanssa", ja lisäsi, että hänen hallituksensa sitoutuminen riitojen diplomaattiseen ratkaisemiseen rakentavan, toisiaan kunnioittavan vuoropuhelun kautta perustuu kansansa historiallinen perintö. "Tämä on perusta monivektoriiselle ulkopolitiikalle, jota Kazakstan on harjoittanut itsenäisyydestään lähtien."

Hän väitti, että Kazakstanin myönteinen sitoutuminen maailmaan "kutsuu meneillään olevasta poliittisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta modernisaatiosta ja perustuu siihen". Hän lisäsi tämän osoituksena presidentti Kassym-Jomart Tokajevin kunnianhimoisesta uudistusohjelmasta, joka on ennennäkemätön demokraattinen prosessi, jonka tavoitteena on "oikeudenmukaisen ja oikeudenmukaisen Kazakstanin" rakentaminen. ”Kansakuntamme demokraattinen polku on selvä, mutta matka ei ole vielä valmis. Pääviestini tänään on, että demokraattiset muutokset maassani ovat tulleet peruuttamattomiksi.

Vastauksena EU:n valtuuskunta kuvaili Kazakstania Euroopan unionin tärkeäksi kumppaniksi Keski-Aasiassa. ”Arvostamme yhteisiä sitoumuksiamme Etyjin arvoihin, kuten demokratiaan, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja kansainväliseen oikeuteen sekä avoimeen ja tasa-arvoiseen vuoropuheluun. Tämä sisältää myös kaikkien valtioiden itsenäisyyden, suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden kunnioittamisen.

EU ilmaisi arvostavansa Kazakstanin panosta kaikilla Etyjin ulottuvuuksilla, erityisesti rajavalvonnan, ilmaston ja turvallisuuden, yhteyksien, työvoiman muuton, kestävän talouskehityksen sekä radikalisoitumisen, terrorismin, ihmiskaupan ja rahanpesun torjunnan aloilla. Se myös ylisti Kazakstanin hallituksen sitoutumista sukupuolten tasa-arvoon monialaisena asiana.

EU toisti tukevansa presidentti Tokajevin poliittisia ja taloudellisia uudistuksia maan demokraattisen, sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen edistämiseksi. "Tuemme erityisesti pyrkimyksiä edistää oikeusvaltioperiaatetta sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista, mukaan lukien yhdistymis- ja tiedotusvälineiden vapaudet."

 ”Euroopan unioni on sitoutunut syventämään ja laajentamaan suhteitamme Kazakstanin kanssa kaikilla molempia osapuolia hyödyttävillä aloilla. Jatkamme työtä Kazakstanin kanssa edistääksemme sen uudistuksia kohti osallistavaa, demokraattista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

Dick Roche kertoi minulle olevansa tyytyväinen siihen, että EU jatkaa hänen näkemystään Kazakstanista arvostettuna kumppanina. "Viesti [ulkoministerin puheessa], että "Kazakstan on maa, joka on rauhassa itsensä, kaikkien naapuriemme ja muun maailman kanssa", on tärkeä. Jos kaikki suuret ja pienet kansakunnat voisivat esittää saman väitteen, maailma olisi paljon parempi paikka. Kazakstanin sitoutuminen myönteiseen sitoutumiseen maailman kanssa on asia, johon EU:n pitäisi suhtautua myönteisesti ja vastata siihen myönteisesti. 

Mitä tulee Kazakstanin sisäisiin poliittisiin uudistuksiin, Dick Roche sanoi, että on tärkeää muistaa, että tämä on ensisijaisesti Kazakstanin asia. ”Euroopan ja EU:n tulee olla varovaisia ​​arvioidessaan, kunnes olemme itse saavuttaneet täydellisyyden. Olemme kaukana täydellisyyden saavuttamisesta. 

"Tämä ei tarkoita, etteikö meidän pitäisi rohkaista edistystä, mutta missä määrin teemme niin, tulee olla kunnioittavaa ja noudatettava sisäisiin asioihin puuttumisen ja kansallisen suvereniteetin kunnioittamisen periaatteita. Kazakstanin ponnistelut poliittisen järjestelmänsä ja taloutensa uudistamiseksi ovat kunnianhimoisia. 

”Kazakstanissa vuoden 2022 kansanäänestys poliittisesta uudistuksesta oli erityisen huomionarvoinen. Äänestysprosentti oli 77 prosenttia ja kansanäänestyksessä asetetut kynnykset täyttyivät. Nämä kynnykset edellyttivät, että 50 % + enemmistö kannatti vaadittuja uudistuksia, vaan että enemmistön oli heijastuttava vähintään 12:lla maan 17 alueesta. Irlannin kansanäänestyskampanjoiden johdolla ne ovat korkeat kynnykset, joita harvat Euroopan maat asettaisivat itselleen.

”Mielenkiintoinen puoli Kazakstanin poliittisessa uudistusohjelmassa oli vaatimus, jonka mukaan maan presidentti pidättäytyisi poliittisen puolueen jäsenyydestä virassa ollessaan, vaan toimisi pikemminkin koko kansan presidenttinä. Vielä kiehtovampi on nepotismin vastainen uudistus.

Dick Roche puolustaa edelleen syvää ja kunnioittavaa EU:n Kazakstan-suhdetta, joka kuvastaa yhteisiä arvoja, jotka menevät paljon pidemmälle kuin molemminpuolinen etu kauppa- ja liikenneyhteyksien vahvistamisessa. "Kazakstan on tehnyt selväksi, että se haluaa rakentaa "kiireettömän" suhteen EU:hun. Olisi tyhmää olla vastaamatta siihen myönteisesti." 

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa