Liity verkostomme!

Irlanti

Taoiseachin ensimmäinen matka on Brysseliin tapaamaan komission puheenjohtajaa

SHARE:

Julkaistu

on

Käytämme rekisteröitymistäsi tarjotaksemme sisältöä suostumuksellasi ja parantaaksemme ymmärrystäsi sinusta. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Irelandin uusi johtaja lensi Brysseliin ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen sen jälkeen kun hänet nimitettiin taoiseachiksi tapaamassa Ursulaa von der Leyen vain muutama päivä virkaan astumisen jälkeen. Komission puheenjohtaja sanoi olevansa iloinen voidessaan luottaa Irlantiin siinä, mitä hän kuvaili Euroopan unionin horjumattomaksi tueksi Ukrainalle ja EU:n pyrkimyksiin "auttaa palauttamaan Lähi-idän vakaus". Hän sanoi olevansa iloinen myös nähdessään, että Simon Harris on "niin sitoutunut Euroopan tulevaisuuden kilpailukykyyn", kirjoittaa poliittinen toimittaja Nick Powell.

Varhainen matka Brysseliin on tuskin epätavallinen uudelle taoiseachille. Irlannin hallitukset – ja suurimmaksi osaksi irlantilaiset – ovat olleet luotettavimmin EU-myönteisiä kaikista niistä kolmesta maasta, jotka liittyivät Eurooppa-hankkeeseen vuonna 1973, sen ensimmäisessä laajentumisessa alkuperäisen kuuden perustajavaltion ulkopuolelle.

Mutta maailma muuttuu ja Ukrainan asettaminen niin korkealle keskustelun painopistealueeksi oli jonkinlainen innovaatio. Simon Harris oli jo tehnyt presidentti Zelenskyystä yhdeksi ensimmäisistä maailman johtajista, jolle hän soitti virkaan astuttuaan. Hän käytti tilaisuutta hyväkseen ja "vakuutti hänelle Irlannin horjumattomasta tuesta Ukrainalle ja sen rohkealle kansalle heidän jatkaessaan maan puolustamista presidentti Putinin imperialistista hyökkäystä vastaan. ja palauttamaan heidän suvereniteettinsa ja alueellisen koskemattomuutensa", kuten hän sanoi puhelun jälkeen.

"Venäjä muodostaa vakavan uhan koko Euroopalle, ja Ukrainan kansa ei vain taistele vapaudestaan, vaan myös puolustaa yhteisiä arvojamme eurooppalaisina", Simon Harris jatkoi. EU-jäsenyyden saavuttamiseksi mahdollisimman pian."

Ursula von der Leyen todennäköisesti heikentäisi hänen mahdollisuuksiaan varmistaa toinen kausi komission puheenjohtajana, jos hän olisi lähikuukausina melko innostunut Ukrainan tiestä kohti EU-jäsenyyttä. Hänen sanamuotonsa "Lähi-idän vakauden palauttamisesta" on myös muistutus hänen käveletystä köydestä. Hän tuskin tarvitsee muistuttaa, että Israelin tukeminen on pitkään ollut Saksan ulkopolitiikan kiistaton osatekijä.

Irlanti sen sijaan on jatkuvasti ollut jäsenmaa, joka on osoittanut suurinta myötätuntoa Palestiinan asiaa kohtaan. Vaikka Irlannin valtiolla on sotilaallisesti neutraali, sillä on ylpeä historia rauhanturvaamisesta ja jälkemme tekemisestä maailmassa, kuten Taoiseach ilmaisi hänet valittaessa. "Me lyömme yli painomme ja meillä on velvollisuus tuoda vaikutusvaltamme maailmanlaajuisiin kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon, ilmastoon, kansainvälisiin konflikteihin ja ihmisoikeuksiin." 

Hänen retorisen kukoistuksensa, jonka mukaan "olemme rakentaneet vahvat suhteet eurooppalaisten naapuriemme kanssa ja jatkamme työskentelyä kumppanuudessa yhteisten arvojemme ja tavoitteidemme ylläpitämiseksi", voitaisiin yhtäkkiä nähdä komission puheenjohtajan utilitaristisemman lauseen kanssa hänen sitoutumisestaan ​​Euroopan tulevaisuuden kilpailukykyä.

Mainos

Vaikka Pohjois-Irlannista ja brexitin seurauksista ei jälkeenpäin puhuttu mitään, on vaikea uskoa, että sitä ei mainittu yksityiskeskustelussa. Mutta ainakin julkisuudessa jotkut asiat on parasta jättää kertomatta. Taoiseachin kertomus varhaisesta puhelustaan ​​Belfastin äskettäin palautetun vallanjakojohtajan johtajille oli huomattavasti ytimekkäämpi kuin se, mitä hän oli sanonut keskustelustaan ​​Volodymyr Zelenskyyn kanssa.

Päivittäisistä suhteista EU:hun vastaa Irlannin uusi Eurooppa-ministeri Jennifer Carroll MacNeill. Vielä ensimmäisellä kaudellaan Irlannin parlamentin jäsenenä hänestä puhutaan Fine Gael -puolueen nousevana tähdenä. Simon Harris itse vapautui roolista vasta aivan äskettäin.

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa