Liity verkostomme!

Kiina

#Kiina: EU ryhtyy oikeustoimiin kiinalaisten raaka-aineiden vientirajoituksia vastaan

SHARE:

Julkaistu

on

mineraalit - harvinainen maa19. heinäkuuta Euroopan unioni aloitti kolmannen tapauksen Kiinan teollisuuden kannalta välttämättömien raaka-aineiden vientirajoituksia vastaan.

Vuosina 2012 ja 2014 onnistuneiden vastaavien toimenpiteiden jälkeen EU keskittyy tällä kertaa grafiittia, kobolttia, kuparia, lyijyä, kromia, magnesiumoksidia, talkkia, tantaalia, tinaa, antimonia ja indiumia koskeviin rajoituksiin.

"Emme voi istua käsillämme nähdessämme, että tuottajamme ja kuluttajiamme kärsivät epäoikeudenmukaiset kauppatavat. Aiemmat kaksi WTO: n päätöstä Kiinan vientirajoituksista ovat olleet täysin selkeitä - nämä toimenpiteet ovat kansainvälisen kaupan sääntöjen vastaisia. Koska emme näe Kiinan edistyvän poistamassa meidän kaikkien on ryhdyttävä oikeustoimiin ", sanoi kauppakomissaari Cecilia Malmström.

Kiina asettaa tällä hetkellä joukko vientirajoituksia, mukaan lukien vientitullit ja vientikiintiöt, jotka rajoittavat näiden tuotteiden saatavuutta Kiinan ulkopuolisille yrityksille. Nämä toimenpiteet ovat vääristäneet markkinoita ja suosineet Kiinan teollisuutta EU: n yritysten ja kuluttajien kustannuksella, mikä on vastoin yleisiä WTO: n sääntöjä ja myös Kiinan erityisiä sitoumuksia sen liittymishetkestä lähtien. Niiden väitetty tavoite tukea ympäristöystävällistä ja kestävää raaka-aineiden tuotantoa voitaisiin saavuttaa tehokkaammin muilla toimenpiteillä ilman kielteisiä vaikutuksia kauppaan.

Viralliset neuvottelut EU: n ja Kiinan välillä - ensimmäinen askel WTO: n riitojenratkaisumenettelyssä - käydään samanaikaisesti Yhdysvaltojen aloittaman vastaavan menettelyn kanssa. Jos tyydyttävää ratkaisua ei saada 60 päivän kuluessa, EU voi pyytää WTO: ta perustamaan paneelin, joka päättää Kiinan toimenpiteiden yhteensopivuudesta WTO: n sääntöjen kanssa.

Tausta

Raaka-aineita ovat tapauksen kohteena grafiitti, koboltti, kupari, lyijy, kromi, magnesiumoksidi, talkki, tantaali, tina, antimoni ja indium. Jotkut heistä ovat XNUMX raaka-aineen joukossa tunnistettu vuonna 2013 ovat kriittisiä Euroopan taloudelle ja välttämättömiä elämänlaadun ylläpitämiselle ja parantamiselle.

Mainos

Kiinan näiden tuotteiden viennin arvo on noin 1.2 miljardia euroa, josta kuudesosa tulee Eurooppaan. Ensimmäisen analyysin mukaan Kiinan käyttöön ottamien vientitullien poistaminen saattaisi sallia näiden raaka-aineiden ylimääräisen toimituksen EU: n talouteen noin 19 miljoonan euron arvosta eli 9.2 prosentin kasvun. Kiinan EU: n toimitusten todellinen kasvu on kuitenkin todennäköisesti paljon suurempi, jos poistetaan myös muut välineet, joita Kiina käyttää tällä hetkellä vientinsä rajoittamiseen.

Rajoitusten tyypit

Kiina soveltaa vientitulleja antimonin, kromin, koboltin, kuparin, grafiitin, lyijyn, magnesiitin, magnesiumoksidin, talkin, tantaalin ja tinan eri muotoihin. Määrällisiä rajoituksia, kuten vientikiintiöitä, sovelletaan antimoniin, indiumiin, magnesiumoksidiin, talkkiin ja tinaan.

Kyseiset raaka-aineet

grafiitti

Grafiitti on yksi kolmesta puhtaasta hiilimuodosta, ja sitä käytetään monissa teollisuuden sovelluksissa, erityisesti tulenkestävissä materiaaleissa sekä voiteluaineissa, teräksenvalmistuksessa, metallivalussa ja jarrupäällysteissä.

Kiina on maailman hallitseva tuottaja, jonka osuus maailman tarjonnasta on kaksi kolmasosaa. EU on tuonnista riippuvainen 95 prosentissa kulutuksestaan. Noin puolet EU: n grafiitin tuonnista tulee Kiinasta.

Koboltti

Kobolttia käytetään kemiallisissa yhdisteissä moniin teollisiin sovelluksiin. Ladattavat akut kuluttavat suurimman osan koboltista. Koboltin kysynnän odotetaan kasvavan johtuen koboltin uudesta käytöstä joissakin ladattavissa akuissa sähköajoneuvoihin ja biotekniikkaan.

Koboltti tuotetaan pääasiassa sivutuotteena kuparista ja nikkelistä. Puolet kaivostuotannosta tehdään Kongon demokraattisessa tasavallassa, ja tuotantoa EU: ssa ei juurikaan tuoteta. Kiinalla on rajalliset kobolttivarannot ja kaivostuotanto, mutta se on saanut aikaan monia kaivos- tai pitkäaikaisia ​​sopimuksia kolmansien maiden kaivosoperaattoreiden kanssa, joiden perusteella se voi olla maailman johtava puhdistetun koboltin tuottaja.

Kupari

Kupari on paras sähköjohde hopean jälkeen ja sitä käytetään energiatehokkaiden virtapiirien tuotannossa. Koska se on myös korroosionkestävä, taipuisa ja taipuvainen, sen pääasiallinen käyttökohde on kaikenlainen johdotus; sähkönsyötöstä voimalaitokselta pistorasiaan, sähkömoottoreiden käämien kautta tietokoneiden liittimiin.

Vaikka suurin osa kuparivarannoista löytyy Amerikasta (Chile, USA, Peru ja Meksiko), EU: ssa tuotetaan jonkin verran, lähinnä Puolassa. Kaksi kolmasosaa EU: n tuonnista tulee Latinalaisen Amerikan maista. Kiinan osuus puolestaan ​​on noin 10% maailman louhitusta kuparin tuotannosta, jota käytetään pääasiassa kotimaan kulutukseen.

Johtaa

Lyijyakkuja valmistava teollisuus on lyijyä käyttävä pääala. Muita sovelluksia ovat ammukset, lasi, muovien ja hartsien lämpöstabilisaattori, metallin viimeistely, elektroniikka, levyt, irtometallit ja pigmentit.

Kiinan osuus lyijyn tuotannosta maailmassa on noin puolet. Lyijyä louhitaan myös EU: ssa, lähinnä Puolassa, Ruotsissa, Kreikassa ja Bulgariassa. Venäjä on EU: n tärkein tuontilähde.

Kromi

Kromi löytää tärkeimmät sovelluksensa terästeollisuudessa, erityisesti ruostumattoman teräksen tuotannossa. Etelä-Afrikka on tärkein louhittavan kromin tuottaja maailmassa, ja sillä on Kazakstanin kanssa suurimmat maailmanlaajuiset varastot. Etelä-Afrikka on myös ylivoimaisesti tärkein EU: n tuontilähde, ja joitakin määriä tuodaan Turkista. Suurimpana maailmanlaajuisena ruostumattoman teräksen tuottajana Kiina on johtava kromia kuluttava ja ferrokromia tuottava maa.

Magnesia, mukaan lukien magnesiitti

Magnesiittia käytetään pääasiassa magnesiumoksidin tuotannossa kaustisen kalsinoidun magnesiitin, kuolleen palaneen magnesiitin ja sulatetun magnesiumoksidin muodossa. Kuolleita palaneita magnesiitteja ja sulatettuja magnesiumoksideja käytetään pääasiassa tulenkestävässä teollisuudessa; kaustista kalsinoitua magnesiittia käytetään enimmäkseen kemiallisissa sovelluksissa, kuten lannoitteissa ja karjanrehussa, sellun ja paperin, raudan ja teräksen valmistuksessa, hydrometallurgiassa ja jäteveden käsittelyssä.

Kiina omistaa 70% maailmanlaajuisesti louhitusta magnesiitin tuotannosta. Magnesiittia tuotetaan jonkin verran EU: ssa (Espanjassa, Slovakiassa, Itävallassa ja Kreikassa). EU on kuitenkin riippuvainen magnesiumin tuonnista, jota tuodaan pääasiassa Kiinasta ja Turkista.

Talkki

Euroopassa suurimmat talkin käyttökohteet ovat muovit ja maalit, jotka kuluttavat yhdessä noin 50% talkin kokonaiskulutuksesta. Muita käyttötarkoituksia edustavat paperi, maatalouden sovellukset sekä keramiikan, kumin, elintarvikkeiden, kosmetiikan ja lääkkeiden valmistus.

Kiina on suurin maailmanlaajuinen talkin tuottaja, jolla on noin 30% maailman tuotannosta. Myös EU: ssa on jonkin verran merkittävää tuotantoa, joka kattaa noin 80 prosenttia EU: n kotimaisesta kulutuksesta. Tuonti EU: hun tulee pääasiassa Pakistanista ja Kiinasta.

tantaali

Tantaalia käytetään sähkökomponenttien (mukaan lukien matkapuhelimissa, tietokoneissa, videopelikonsoleissa), lentokoneiden moottoreiden ja kirurgisten komponenttien tuotannossa.

Ruanda, Kongon demokraattinen tasavalta ja Brasilia olivat johtavia tantaalin tuottajia maailmanlaajuisesti vuonna 2015. Kiina, vaikka se ei olekaan merkittävä tantaalin tuottaja, asettaa vientitullin tantaalijätteille ja romulle, mikä on tämän tapauksen kohteena oleva toimenpide.

Tina

Tinan pääkäyttökohde on tinan ja lyijyn seokset, joita käytetään useimpien elektronisten laitteiden sähköpiirien juotoksina. Tinaa käytetään myös pakkausteollisuudessa sekä kemiallisissa sovelluksissa.

Kaivostoiminta viidessä maassa (Kiinassa, Indonesiassa, Burmassa, Perussa ja Boliviassa) tuottaa 80% maailman tina-tuotannosta. Näistä viidestä Kiina on maailman johtava tinan tuottaja, jolla on 37% maailman tuotannosta ja joka on maailman tärkein tina-malmien maahantuoja. EU: ssa tuskin tuotetaan tuskin mitään, lukuun ottamatta rajoitettua määrää Portugalissa.

antimoni

Suurinta osaa antimonia käytetään antimonitrioksidin muodossa, pääasiassa muovien ja muiden tuotteiden palonsuoja-aineina. Erityisesti moderni lentokoneteollisuus käyttää antimonitrioksidia palonsuoja-aineena. Muita sovelluksia ovat akut, muovit, lasi, puolijohteet ja seokset.

Antimoni louhitaan 15 maassa, mutta kaivostuotanto on keskittynyt erittäin voimakkaasti Kiinaan (78% koko maailmasta). EU: ssa ei tällä hetkellä ole antimonin louhintaa. Turkki ja Bolivia ovat EU: n tärkeimpiä tuontimonimalmien lähteitä.

indium

Indiumin pääasiallinen käyttö on indium-tinaoksidina litteissä laitteissa, mukaan lukien taulutietokonenäytöt, LCD-älypuhelimet, televisiot ja kannettavat. Muita sovelluksia ovat seokset ja juotokset, aurinkopaneelit, valoa emittoivat diodit ja laserdiodit.

Indium on muiden kaivos- ja jalostustoimien sivutuote, pääasiassa sinkkiä, lyijyä, kuparia ja tinamineraaleja. Kiina tuottaa puolet puhdistetun indiumin tuotannosta. Vaikka tuotanto tapahtuu joissakin EU: n jäsenvaltioissa (Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa), EU on myös nettotuoja.

Ennen komission 20. heinäkuuta käymää keskeistä keskustelua Eurometaux on kehottanut EU: n johtajia olemaan päästämättä värimetalliteollisuuden työntekijöitä myöntämällä Kiinalle markkinatalousaseman. Eurometauxin pääjohtaja Guy Thiran sanoi: "Euroopan komissio ei saa myöntää markkinatalousasemaa Kiinalle ennenaikaisesti riippumatta heidän myönnytyksistään suojella Euroopan terästuotantoa. Valtion tukemat kiinalaiset ylikapasiteetit ovat yhtä vaarallisia muilla metallialoilla. Kiinan markkinatalousaseman aiheuttama rajoittamaton polkumyynti vaarantaisi teollisuutemme ja monet sen 500,000 XNUMX työntekijästä. Kyse ei ole vain teräksestä. Kaikki eurooppalaiset valmistajat tarvitsevat yhdenvertaisen suojan Kiinan ylikapasiteetilta ja polkumyynniltä. "

Lisätietoja

WTO: n riitojenratkaisumenettelyn pähkinänkuoressa

Kiina - Erilaisten raaka-aineiden vientiin liittyvät toimenpiteet

Kiina - Harvinaisten maametallien, volframin ja molybdeenin vientiin liittyvät toimenpiteet

Jaa tämä artikkeli:

EU Reporter julkaisee artikkeleita useista ulkopuolisista lähteistä, jotka ilmaisevat monenlaisia ​​näkökulmia. Näissä artikkeleissa esitetyt kannat eivät välttämättä ole EU Reporterin kantoja.

Nousussa